La teva veu
L'Encaix Espai de joc
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
07 febrer 2024 · 245
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
LA XIRIMOIA

La xirimoia, la gran desconeguda de les fruites exòtiques, que no deixa indiferent a ningú, ni tant sols pel seu aspecte, és originaria dels andes peruans i muntanyes d’equador; fou importada a Europa des d’Amèrica i actualment el seu principal cultiu es troba a Andalusia. 
 
Aquesta fruita, verda i rugosa per fora, de pell similar a la d’un rèptil, prové del xirimoier, Annona cherimola; quan es talla per la meitat la seva polpa blanquinosa i carnosa, que pot recordar a la de la pera, amb llavors negres, contrasta amb el seu exterior i, el seu sabor dolç, pot recordar lleugerament al plàtan. De fet, en la seva llengua original, el quítxua, xirimoia vol dir llavors fredes, fent referència a les elevades altituds on creix l’arbre entre clima fresc i assolellat. La seva temporada òptima de consum és als mesos de fred, de setembre a gener i tot i existir diferents varietats i, als seus països d’origen trobar peces d’aproximadament 1 quilo, a Espanya es comercialitzen unes més petitones d’entre 150gr i 200gr de pes. Per trobar el punt de maduresa correcta, cal que no estigui ni massa dura, ni molt tova al tacte i que la pell no presenti taques negres, d’aquesta manera la seva dolçor serà l’ideal i la podreu menjar com si fos un caqui a cullerades. Com la majoria de fruites, més de la meitat del seu pes és aigua i per tant hidratant, però també conté força sucres, per aquest motiu, les persones diabètiques cal que vagin amb compte de no abusar-ne i que la consumeixen fresca per aprofitar la seva fibra, i evitar-la amb forma de batut. També és rica en vitamines com la C i minerals com el potassi, per tant, indicada pel seu lleuger efecte diürètic, per ajudar al bon funcionament del sistema immunitari i perquè a més de ser saciant, és de fàcil digestió. La podeu trobar en receptes de confitura i rebosteria, i a l’estiu en batuts i liquats. Si costa treure les llavors, podeu passar la polpa per un colador xinès i la crema resultant la podeu usar per afegir a iogurts, o a receptes de postres per aportar dolçor i reduir els grams de sucre afegit. 
 
La xirimoia, com a fruita tropical té grans competidores com el mango, però al ser de cultiu nacional, amb grans propietats i sabor dolç, cada vegada és més fàcil de trobar-la al mercat i afegir-la a la teva dieta. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'al...