La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Laura Solans
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
05 setembre 2023 · 845
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA REMOLATXA

La remolatxa és una hortalissa ben coneguda però molt poc emprada a la cuina, més enllà de les conserves que s’afegeixen a les amanides. Té fulles similars a les bledes i un bulb rodó i vermell magenta que dona als plats on s’afegeix un color granat intens. Es poden aprofitar totes les parts i és molt beneficiosa per a l’organisme. Per aquest motiu, és interessant introduir-la de nou als teus menús d’estiu aprofitant la seva versatilitat tant per a receptes salades com dolces.  
 
La remolatxa comú (Beta Vulgaris) és originaria del mediterrani i prové d’una varietat més primitiva del nord d’Àfrica, antigament només es consumien les fulles, i no és fins al s.XVI que es comença a usar l’arrel a la cuina. Hi ha diferents cultius a la península i les podeu trobar al mercat a partir de juliol fins ben bé passat octubre, un bon moment per comprar-les encara adherides a les fulles verdes que també les podeu consumir crues o coure-les i us confirmaran la frescor de la remolatxa.

Hi ha 3 tipus de remolatxa, la de taula de pell fina i sabor dolç; la sucrera d’on se n’extreu la sacarosa pel seu ús a la indústria alimentaria i la farratgera pel bestiar. És molt rica en aigua i fibra i tot i contenir sucres no és molt calòrica i en canvi, si força saciant. Destaca sobretot per ser una bona font de folats interessants pel bon funcionament del sistema nerviós, digestiu i les mucoses en general. També conté antioxidants, potassi i ferro, entre d’altres minerals, que la fan recomanable en cas de patir retenció de líquids o anèmia. Al calaix de la verdura de la nevera aguanta bé unes 2 setmanes i les podeu consumir crues que aportaran dolçor i un sabor terrós molt especial al plat, o cuites que són més digestives però que caldrà bullir-les 1h amb la pell si voleu conservar el seu color, i ull que no us taqueu al pelar-les!

Al tenir un gust fort es sol posar amb altres verdures saltejades o dins de plats com amanides, cremes, gaspatxo, hummus, mandonguilles, postres com magdalenes o fins i tot per a fer gelats. 
 
A l’estiu compra remolatxa i gaudeix, a més dels seus beneficis, del vermell intens que deixarà als teus plats com al gaspatxo, als patés, a les amanides o als postres. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...