La teva veu
Nadine Campos
Eco Agricultura MARJALA
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Laura Solans
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Receptes Express
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
Marina Miralles
BonaTerra
Albert «Cocina de»
Mel dels Erms
05 setembre 2023 · 301
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
LA REMOLATXA

La remolatxa és una hortalissa ben coneguda però molt poc emprada a la cuina, més enllà de les conserves que s’afegeixen a les amanides. Té fulles similars a les bledes i un bulb rodó i vermell magenta que dona als plats on s’afegeix un color granat intens. Es poden aprofitar totes les parts i és molt beneficiosa per a l’organisme. Per aquest motiu, és interessant introduir-la de nou als teus menús d’estiu aprofitant la seva versatilitat tant per a receptes salades com dolces.  
 
La remolatxa comú (Beta Vulgaris) és originaria del mediterrani i prové d’una varietat més primitiva del nord d’Àfrica, antigament només es consumien les fulles, i no és fins al s.XVI que es comença a usar l’arrel a la cuina. Hi ha diferents cultius a la península i les podeu trobar al mercat a partir de juliol fins ben bé passat octubre, un bon moment per comprar-les encara adherides a les fulles verdes que també les podeu consumir crues o coure-les i us confirmaran la frescor de la remolatxa.

Hi ha 3 tipus de remolatxa, la de taula de pell fina i sabor dolç; la sucrera d’on se n’extreu la sacarosa pel seu ús a la indústria alimentaria i la farratgera pel bestiar. És molt rica en aigua i fibra i tot i contenir sucres no és molt calòrica i en canvi, si força saciant. Destaca sobretot per ser una bona font de folats interessants pel bon funcionament del sistema nerviós, digestiu i les mucoses en general. També conté antioxidants, potassi i ferro, entre d’altres minerals, que la fan recomanable en cas de patir retenció de líquids o anèmia. Al calaix de la verdura de la nevera aguanta bé unes 2 setmanes i les podeu consumir crues que aportaran dolçor i un sabor terrós molt especial al plat, o cuites que són més digestives però que caldrà bullir-les 1h amb la pell si voleu conservar el seu color, i ull que no us taqueu al pelar-les!

Al tenir un gust fort es sol posar amb altres verdures saltejades o dins de plats com amanides, cremes, gaspatxo, hummus, mandonguilles, postres com magdalenes o fins i tot per a fer gelats. 
 
A l’estiu compra remolatxa i gaudeix, a més dels seus beneficis, del vermell intens que deixarà als teus plats com al gaspatxo, als patés, a les amanides o als postres. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.