LA REMOLATXA
La remolatxa és una hortalissa ben coneguda però molt poc emprada a la cuina, més enllà de les conserves que s’afegeixen a les amanides. Té fulles similars a les bledes i un bulb rodó i vermell magenta que dona als plats on s’afegeix un color granat intens. Es poden aprofitar totes les parts i és molt beneficiosa per a l’organisme. Per aquest motiu, és interessant introduir-la de nou als teus menús d’estiu aprofitant la seva versatilitat tant per a receptes salades com dolces.
La remolatxa comú (Beta Vulgaris) és originaria del mediterrani i prové d’una varietat més primitiva del nord d’Àfrica, antigament només es consumien les fulles, i no és fins al s.XVI que es comença a usar l’arrel a la cuina. Hi ha diferents cultius a la península i les podeu trobar al mercat a partir de juliol fins ben bé passat octubre, un bon moment per comprar-les encara adherides a les fulles verdes que també les podeu consumir crues o coure-les i us confirmaran la frescor de la remolatxa.
Hi ha 3 tipus de remolatxa, la de taula de pell fina i sabor dolç; la sucrera d’on se n’extreu la sacarosa pel seu ús a la indústria alimentaria i la farratgera pel bestiar. És molt rica en aigua i fibra i tot i contenir sucres no és molt calòrica i en canvi, si força saciant. Destaca sobretot per ser una bona font de folats interessants pel bon funcionament del sistema nerviós, digestiu i les mucoses en general. També conté antioxidants, potassi i ferro, entre d’altres minerals, que la fan recomanable en cas de patir retenció de líquids o anèmia. Al calaix de la verdura de la nevera aguanta bé unes 2 setmanes i les podeu consumir crues que aportaran dolçor i un sabor terrós molt especial al plat, o cuites que són més digestives però que caldrà bullir-les 1h amb la pell si voleu conservar el seu color, i ull que no us taqueu al pelar-les!
Al tenir un gust fort es sol posar amb altres verdures saltejades o dins de plats com amanides, cremes, gaspatxo, hummus, mandonguilles, postres com magdalenes o fins i tot per a fer gelats.
A l’estiu compra remolatxa i gaudeix, a més dels seus beneficis, del vermell intens que deixarà als teus plats com al gaspatxo, als patés, a les amanides o als postres.