La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Receptes Express
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
Marina Miralles
BonaTerra
Albert «Cocina de»
22 setembre 2022 · 653
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
LA PRUNA

Les fruites d’estiu, tenen com a denominador comú que són riques en aigua per refrescar i hidratar. La pruna, no n’és l’excepció. Tot i no ser la més aquosa, un 85% del seu pes és aigua, que juntament amb el seu sabor dolç, la fan una delícia per a consumir a l’esmorzar, entre hores o per postres.
 
La prunera  (Prunus domestica), és l’arbre d’on surt un fruit de pinyol, rodó o ovalat, de mida mitjana i de color variable a groc, verd o vermell morat: la pruna. Les de pell groga solen ser més àcides i força sucoses, les vermelles són més sucoses i dolces i les verdes les més dolces i aromàtiques. Finalment, les negres són les que es solen utilitzar per coure. És una de les fruites més consumida quan es pateix restrenyiment pel seu alt contingut en aigua, fibra i sorbitol, un dels sucres intrínsecs de la pròpia fruita i amb efecte laxant. També aporta vitamines com la A i la C, molt importants per a la pell, sobretot en l’augment de l’exposició solar, i bons antioxidants. Com a minerals destacar el potassi, que ajudarà en la retenció de líquids, el fòsfor i el calci. També són interessants per a regular el colesterol en sang i per saciar, sobretot si hi ha antulls pel dolç, una bona estratègia a l’estiu pot ser menjar prunes. Ara bé, les persones amb tendència a formar càlculs, cal que no n’abusin.  
 
Quan es compren cal que tinguin la pell llisa, i cedeixin una mica a la pressió sense ser massa toves. Si no les heu de consumir en uns dies, millor conservar-les a la nevera. A més de consumir-les fresques entre hores o afegides a amanides per donar un toc de dolçor, també són les reines de confitures i compotes, o el toc d’alguns guisats. Finalment les podeu menjar seques tot l’any, en receptes de rostits o afegides de guarnició, al estar més concentrats els nutrients al perdre l’aigua, conté més sucres i el seu poder laxant i energètic és major. 
 
Aprofita la dolçor i la sacietat de la pruna per consumir-la en la seva estacionalitat i millorar el trànsit intestinal, procurar un bon estat de la pell a l’estiu i augmentar el consum de fruita. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.