LA PASTANAGA
Els vegetals haurien de ser presents a taula tant a dinar com a sopar, per aquest motiu, com més varietat, color, textura i presentació hi hagi als plats al llarg de la setmana, menys avorrida serà la dieta i més acceptació a les verdures per part de petits i grans.
D’entre totes les hortalisses, podríem dir que la pastanaga (Daucus Carota) és de les que ofereix més joc a la cuina, anant de la preparació més senzilla que és consumir-la en cru, fins a les coccions més elaborades com a estofats i postres. Es pot trobar fresca al mercat gairebé tot l’any i al ser una arrel, als mesos de fred és una gran aliada per caldos i cremes. La major part del seu pes és aigua i és molt poc calòrica perquè conté principalment hidrats de carboni i fibra. És un aliment que pot ser interessant en dietes per perdre pes, perquè sacia i dona un toc dolç a les receptes, a més a més, és ideal per picar entre hores perquè és cruixent i substitueix altres aliments més calòrics o processats. Els responsables del seu color taronja, els betacarotens, són els que aporten la majoria de beneficis d’aquesta hortalissa. És antioxidant i, per tant, interessant per combatre els radicals lliures i reforçar mucoses, pell, ungles i cabell i sobretot la vista. A més a més, està indicada tant en casos de restrenyiment, com de diarrea, com en gastritis.
Quan escolliu les pastanagues, procureu que siguin fermes, brillants i no excessivament grosses. Afegiu-la crua a amanides ja sigui rallada o a rodanxes o feu-ne palets per picar entre àpats o sucar-la a salses i hummus. També podeu fer cremes de temporada juntament amb carbassa o per preparar caldo vegetal. Una altra opció és picar-la i saltejar-la amb altres verdures per guarnir plats de cereal complet o llegums, fer estofats o enfornar-la amb espècies i herbes aromàtiques. Finalment dins el sector de la rebosteria també és ben rebuda, sobretot per a preparar el famós pastís de pastanaga.

Consumiu pastanagues de forma habitual i com més us agradin, així no deixareu escapar el potencial d’aquesta hortalissa d’arrel de color taronja i sabor dolç i podreu gaudir de tos els seus beneficis.