La teva veu
Oidà!
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
06 febrer 2023 · 4748
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA NYORA

La nyora, tot i ser força desconeguda a nivell popular, és un ingredient molt valorat a la cuina espanyola, sobretot a la costa mediterrània, a la zona de Múrcia, Llevant i Catalunya. De fet, és la que dona el toc final a receptes tant conegudes com la salsa de calçots. 

 
La nyora pertany al gènere Capsicum Annum, és un pebrot rodó de color vermell, quan és madur, que es deixa assecar al sol i queda arrugat i color granat fosc. S’usa en innumerables plats i productes del territori perquè aporta color, aroma intensa i un sabor dolç distintiu, diferent al amarg que aporta el pebrot xoriçer de la mateixa espècie. Es va importar d’Amèrica i iniciar el seu cultiu a la regió murciana des d’on es va anar estenent. En podreu trobar tot l’any conservades seques penjades a l’aire en enfilalls. Es pot afegir a plats d’arròs, estofats, sopes, salses o com un condiment més. Fresca, es pot coure al forn i traient la cua i les llavors ser la guarnició de qualsevol plat. Si la compreu seca, cal que la rehidrateu, posant-les en remull tota la nit, o com a mínim 4 hores prèvies, amb aigua fresca fent un parell de forats perquè hi penetri l’aigua. Posteriorment retireu les llavors i separeu la pell de la part carnosa i ja la podeu triturar per fer salses o sofregits. Si la voleu com a condiment per un guisat, l’heu d’afegir al principi i retirar quan el plat estigui llest, es pot separar la carn de la pell, triturar i tornar a afegir-la al guisat. 

 
A Catalunya és força famosa per ser un dels ingredients indispensables de la salsa de calçots, que acompanyarà les calçotades durant els mesos de gener a abril. Aquesta, es sol preparar amb les nyores, caps d’all escalivats, tomàquets escalivats, ametlles torrades, oli d’oliva verge, torrades de pa amarades amb vinagre de poma, pebre, pebre vermell dolç, caiena i sal. 
 
Ara que ja coneixeu tots els secrets de la nyora, useu-la com a nou condiment pels vostres plats o compreu-la seca i prepareu una exquisida salsa de calçots casolana. 






imatges:
wikipendia.com
gastronosfera.cat
calsots.com


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable