La llimona és un dels pocs cítrics que es troben gairebé tot l’any al mercat i, tot i que no es sol menjar a mossegades com la resta de les seves parentes, té molts beneficis per a l’organisme i usos a la cuina.
La llimona, Citrus Limon, és el fruit del llimoner, arbre que tot i no saber del cert si prové d’Àsia o de l’Índia, va ser introduït a la península pels àrabs, i actualment es cultiva a tot el món. La fruita és ovalada i existeixen moltes varietats, però a Espanya la que més es consumeix és la de mida gran, pell groga, rugosa i gruixuda, molt aromàtica i sense masses llavors a l’interior. És molt poc calòrica i destaca sobretot pel seu contingut en vitamina C, potassi, flavonoides i àcids orgànics. A més a més, a la part blanquinosa entre la polpa i la pell s’hi troben la major part de les pectines, una fibra que també pot ajudar al bon funcionament de la microbiota intestinal. Pels seus components, se l’hi atorguen propietats antioxidants, digestives, reguladores del colesterol, per millorar el funcionalment del sistema immunitari i ajudar amb l’absorció del ferro, entre d’altres aplicacions medicinals i cosmètiques. De fet, aquesta fruita al segle XVIII, al conservar-se força bé varies setmanes a temperatura ambient, es consumia a les llargues travessies marineres per prevenir l’escorbut, malaltia que apareixia quan es patia dèficit de vitamina C. La llimona no es sol consumir fresca per la seva excessiva acidesa, tot i que hi ha persones que si la mengen com una fruita qualsevol. Normalment s’utilitza com a condiment per a molts plats o per preparar refrescos i batuts. A la cuina, pot afegir-se per potenciar el sabor d’altres aliments, per amanir un plat i millorar l’absorció d’alguns minerals o per evitar l’oxidació d’altres fruites i verdures. La pell, ben neta i sobretot sense la part blanca perquè aportarà més amargor al plat, també es pot aprofitar per aromatitzar sopes, salses i rebosteria. A l’estiu, pot ajudar a refrescar prendre aigua amb llimona o amanir una amanida amb suc de llimona i, a l’hivern, pot acompanyar un peix al forn o enriquir un bon arròs. Si sou més de dolç, la mousse o el sorbet de llimona segur que us venen de gust per tancar un bon àpat.
Enriqueix els teus plats amanint-los amb un raig de llimona fresca, que a més de ser beneficiosa, aportarà aroma i sabor.