LA CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS
Mantenir una bona higiene alimentaria tant a la compra, com a la manipulació com a la conservació dels aliments, és imprescindible per a prevenir infeccions i intoxicacions alimentàries. Cal prendre consciència tot l’any però especialment a l’estiu degut a les altes temperatures que compliquen encara més poder assegurar un bon estat dels aliments en tot el procés fins al seu consum.
Per a evitar les toxiinfeccions alimentàries cal manipular correctament els aliments. És molt important no trencar la cadena de fred, sobretot si es transporten aliments refrigerats o congelats, cal evitar baixades i pujades brusques de temperatura per evitar la proliferació de bacteris en intervals de temps. Un cop a casa, primer de tot i el més important és la higiene, no només dels estris que usarem des de les taules o els ganivets de pelar i tallar, sinó dels propis aliments i de les mans. Al llarg del dia es toquen diners, objectes que han passat per altres mans, animals i ens moquem o anem al lavabo; per tant, abans de tocar un aliment que consumirem i, sobretot si ho volem fer en cru, caldrà rentar-se molt bé les mans amb aigua i sabó. Seguidament, cal passar per aigua l’aliment en qüestió, doncs si el tallem o el pelem abans, es pot contaminar l’interior de l’aliment; i finalment assegurar que els estris que usarem han estat correctament netejats. A continuació cal conservar-los correctament a la zona de la nevera que els pertoqui segons temperatura per evitar canvis, per exemple, no deixar els ous a la porta ni treure’ls de les oueres per evitar el contacte amb d’altres aliments; separar en envasos correctes, nets i aptes per productes alimentaris i mantenir el frigorífic higiènicament correcte. També serà important mantenir separats els aliments encara crus dels cuinats per evitar les contaminacions creuades; i alhora de preparar els aliments, pel que fa a proteïnes animals com carn, peix o ous, caldrà cuinar-los a temperatures superiors a 70 graus per assegurar que s’eliminen tots els agents patògens. Un cop cuinats, caldrà esperar a que refredin per poder-los posar a la nevera i si al seu moment els hem congelat, caldrà fer previsió i descongelar-los poc a poc dins del frigorífic. Finalment, fixeu-vos en les dates de caducitat i de consum preferent abans de consumir un aliment.
Aquest estiu i tot l’any, procura seguir totes les recomanacions per mantenir una correcta conservació dels aliments i evitar toxiinfeccions alimentàries.