La teva veu
Eco Pagesos
Jordi Bosch - Mama Fermenta
mel el remei
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
25 juliol 2023 · 1075
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS

Mantenir una bona higiene alimentaria tant a la compra, com a la manipulació com a la conservació dels aliments, és imprescindible per a prevenir infeccions i intoxicacions alimentàries. Cal prendre consciència tot l’any però especialment a l’estiu degut a les altes temperatures que compliquen encara més poder assegurar un bon estat dels aliments en tot el procés fins al seu consum.
 
Per a evitar les toxiinfeccions alimentàries cal manipular correctament els aliments. És molt important no trencar la cadena de fred, sobretot si es transporten aliments refrigerats o congelats, cal evitar baixades i pujades brusques de temperatura per evitar la proliferació de bacteris en intervals de temps. Un cop a casa, primer de tot i el més important és la higiene, no només dels estris que usarem des de les taules o els ganivets de pelar i tallar, sinó dels propis aliments i de les mans. Al llarg del dia es toquen diners, objectes que han passat per altres mans, animals i ens moquem o anem al lavabo; per tant, abans de tocar un aliment que consumirem i, sobretot si ho volem fer en cru, caldrà rentar-se molt bé les mans amb aigua i sabó. Seguidament, cal passar per aigua l’aliment en qüestió, doncs si el tallem o el pelem abans, es pot contaminar l’interior de l’aliment; i finalment assegurar que els estris que usarem han estat correctament netejats. A continuació cal conservar-los correctament a la zona de la nevera que els pertoqui segons temperatura per evitar canvis, per exemple, no deixar els ous a la porta ni treure’ls de les oueres per evitar el contacte amb d’altres aliments; separar en envasos correctes, nets i aptes per productes alimentaris i mantenir el frigorífic higiènicament correcte. També serà important mantenir separats els aliments encara crus dels cuinats per evitar les contaminacions creuades; i alhora de preparar els aliments, pel que fa a proteïnes animals com  carn, peix o ous, caldrà cuinar-los a temperatures superiors a 70 graus per assegurar que s’eliminen tots els agents patògens. Un cop cuinats, caldrà esperar a que refredin per poder-los posar a la nevera i si al seu moment els hem congelat, caldrà fer previsió i descongelar-los poc a poc dins del frigorífic. Finalment, fixeu-vos en les dates de caducitat i de consum preferent abans de consumir un aliment. 
 
Aquest estiu i tot l’any, procura seguir totes les recomanacions per mantenir una correcta conservació dels aliments i evitar toxiinfeccions alimentàries. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Mel de milflors 1kg
Mel de milflors 1kg

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...