La teva veu
Nadine Campos
Eco Agricultura MARJALA
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Laura Solans
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Receptes Express
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
Marina Miralles
BonaTerra
Albert «Cocina de»
Mel dels Erms
25 juliol 2023 · 375
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
LA CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS

Mantenir una bona higiene alimentaria tant a la compra, com a la manipulació com a la conservació dels aliments, és imprescindible per a prevenir infeccions i intoxicacions alimentàries. Cal prendre consciència tot l’any però especialment a l’estiu degut a les altes temperatures que compliquen encara més poder assegurar un bon estat dels aliments en tot el procés fins al seu consum.
 
Per a evitar les toxiinfeccions alimentàries cal manipular correctament els aliments. És molt important no trencar la cadena de fred, sobretot si es transporten aliments refrigerats o congelats, cal evitar baixades i pujades brusques de temperatura per evitar la proliferació de bacteris en intervals de temps. Un cop a casa, primer de tot i el més important és la higiene, no només dels estris que usarem des de les taules o els ganivets de pelar i tallar, sinó dels propis aliments i de les mans. Al llarg del dia es toquen diners, objectes que han passat per altres mans, animals i ens moquem o anem al lavabo; per tant, abans de tocar un aliment que consumirem i, sobretot si ho volem fer en cru, caldrà rentar-se molt bé les mans amb aigua i sabó. Seguidament, cal passar per aigua l’aliment en qüestió, doncs si el tallem o el pelem abans, es pot contaminar l’interior de l’aliment; i finalment assegurar que els estris que usarem han estat correctament netejats. A continuació cal conservar-los correctament a la zona de la nevera que els pertoqui segons temperatura per evitar canvis, per exemple, no deixar els ous a la porta ni treure’ls de les oueres per evitar el contacte amb d’altres aliments; separar en envasos correctes, nets i aptes per productes alimentaris i mantenir el frigorífic higiènicament correcte. També serà important mantenir separats els aliments encara crus dels cuinats per evitar les contaminacions creuades; i alhora de preparar els aliments, pel que fa a proteïnes animals com  carn, peix o ous, caldrà cuinar-los a temperatures superiors a 70 graus per assegurar que s’eliminen tots els agents patògens. Un cop cuinats, caldrà esperar a que refredin per poder-los posar a la nevera i si al seu moment els hem congelat, caldrà fer previsió i descongelar-los poc a poc dins del frigorífic. Finalment, fixeu-vos en les dates de caducitat i de consum preferent abans de consumir un aliment. 
 
Aquest estiu i tot l’any, procura seguir totes les recomanacions per mantenir una correcta conservació dels aliments i evitar toxiinfeccions alimentàries. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...