La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
14 març 2022 · 1205
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA COL LLOMBARDA

La família de les crucíferes és típica sobretot de l’hivern. El seu nom prové de la forma com es desenvolupen les flors similars a una creu. Són un grup de verdures que a més de ser interessants per aportar beneficis a l’organisme, tenen un sabor entre dolç i picant molt apreciat a nivell culinari. Alguns exemples en són la coliflor, el brócoli o el romanesco, les cols, la morada, la kale, l’arrissada o les de Brussel·les, o també els ravenets i els naps. 
 
Una de les menys conegudes i en canvi de les més vistoses pel seu color porpra, és la col llombarda o morada (Brassica oleracea varietat capitata rubra). El seu color entre vermell, blau i violeta és gràcies al seu contingut en antocianines, aquest flavonoide és hidrosoluble i si voleu mantenir el color de la col haureu d’afegir algun àcid com el suc de llimona o consumir-la sense bullir gaire estona. Aquest pigment és antioxidant, protegeix enfront l’estrès oxidatiu cel·lular i l’envelliment, millora el sistema cardiovascular i prevé les malalties visuals degeneratives. Té un valor energètic baix perquè la major part del seu pes és aigua, sacia pel seu contingut en fibra, que també ajuda a regular el trànsit intestinal, és digestiva pels seus compostos sulfurats i aporta vitamina C i minerals, com el potassi i el calci, si es consumeix crua.  Es pot conservar a la nevera al calaix de les verdures entre 2-3 setmanes amb les fulles externes que després es poden usar per fer caldo. A la cuina, la podeu consumir crua rallada a amanides, saltejada amb altres verdures amb oli d’oliva verge i sal o herbes al gust, escaldada o al vapor per fer-ne truites o cremes, o gratinada al forn o fer-ne rotllets i farcir-la. També és interessant en forma de xucrut que és la col llombarda fermentada i així aportar probiòtics al plat.  Hi ha un plat típic madrileny per Nadal que consisteix en escaldar col llombarda i saltejar-la amb ceba ofegada amb poma, panses i pinyons.
 
Si aquest hivern vols donar el toc morat als teus plats, afegeix la col llombarda a la teva cuina i, si vols aprofitar-ne tots els seus beneficis, millor consumeix-la crua o en coccions curtes i de baixa intensitat. 


Col lombarda
Col lombarda

Agroduran : Productor d'Horta i llegums



Tomàquets de penjar
Tomàquets de penjar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
CERVESA BLAT LO VILOT
CERVESA BLAT LO VILOT

Can Tria Ecològic : Estem en una masia on fem producció ecològica de verdura, maduixots i pans en un forn de llenya..