La família de les crucíferes és típica sobretot de l’hivern. El seu nom prové de la forma com es desenvolupen les flors similars a una creu. Són un grup de verdures que a més de ser interessants per aportar beneficis a l’organisme, tenen un sabor entre dolç i picant molt apreciat a nivell culinari. Alguns exemples en són la coliflor, el brócoli o el romanesco, les cols, la morada, la kale, l’arrissada o les de Brussel·les, o també els ravenets i els naps.
Una de les menys conegudes i en canvi de les més vistoses pel seu color porpra, és la col llombarda o morada (Brassica oleracea varietat capitata rubra). El seu color entre vermell, blau i violeta és gràcies al seu contingut en antocianines, aquest flavonoide és hidrosoluble i si voleu mantenir el color de la col haureu d’afegir algun àcid com el suc de llimona o consumir-la sense bullir gaire estona. Aquest pigment és antioxidant, protegeix enfront l’estrès oxidatiu cel·lular i l’envelliment, millora el sistema cardiovascular i prevé les malalties visuals degeneratives. Té un valor energètic baix perquè la major part del seu pes és aigua, sacia pel seu contingut en fibra, que també ajuda a regular el trànsit intestinal, és digestiva pels seus compostos sulfurats i aporta vitamina C i minerals, com el potassi i el calci, si es consumeix crua. Es pot conservar a la nevera al calaix de les verdures entre 2-3 setmanes amb les fulles externes que després es poden usar per fer caldo. A la cuina, la podeu consumir crua rallada a amanides, saltejada amb altres verdures amb oli d’oliva verge i sal o herbes al gust, escaldada o al vapor per fer-ne truites o cremes, o gratinada al forn o fer-ne rotllets i farcir-la. També és interessant en forma de xucrut que és la col llombarda fermentada i així aportar probiòtics al plat. Hi ha un plat típic madrileny per Nadal que consisteix en escaldar col llombarda i saltejar-la amb ceba ofegada amb poma, panses i pinyons.
Si aquest hivern vols donar el toc morat als teus plats, afegeix la col llombarda a la teva cuina i, si vols aprofitar-ne tots els seus beneficis, millor consumeix-la crua o en coccions curtes i de baixa intensitat.
El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...
Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.
Uneix-te a la llista dels dimecres i guanya un val de 10 a 100 euros !!! >>
Uneix-te a la llista dels dimecres!
Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!