La teva veu
Jordi Bosc...
La Circula...
Laura Cros...
Oidà!
peix a cas...
El Rinclow...
Xevi Gonza...
CataNostru...
NO ÉS MÀ...
Nadine Cam...
Daniele Di...
Comarques ...
Reeducant ...
Laura Sola...
Peixaterie...
Receptes E...
Yolanda - ...
Molí de l...
Elisenda S...
Mas Jalech
Món Ferme...
Marina Mir...
BonaTerra
Albert «C...
Mel dels E...
La Vegana ...
27 desembre 2022 · 379
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




LA COL

Si hi ha una hortalissa que marca les estacions més fredes de l’any aquesta és la col, la protagonista d’alguns plats tradicionals catalans com el Trinxat de la Cerdanya, o una de les que dona sabor al caldo de verdures que tant agrada per escalfar l’organisme durant l’hivern. 
 
La col (Brassica oleracea var. Capitata), pertany a la família de les crucíferes juntament amb el brócoli, la coliflor o el romanesco. Són un grup d’hortalisses de tardor i hivern amb molta presència a la majoria de plats de la temporada, poc calòriques, fibroses i ajuden a assegurar un bon funcionament del sistema immunitari. La col, prové d’Europa i és una de les més antigues. La majoria són esfèriques amb les fulles compactes i llises, més blanques a l’interior i degradant a verd fosc a l’exterior, altres varietats les tenen rugoses o allargades o també varien en sabor passant de delicat a més fort i un toc picant. La col verda, la blanca, la llombarda, la xina, l’arrissada, la kale, la pak choi o les de Brussel·les, en són alguns exemples. Són poc calòriques i molt fibroses, riques en compostos ensofrats, vitamines i minerals com la vitamina C, l’àcid fòlic, el potassi i el calci, sobretot si es consumeixen en cru o poc cuites. Són interessants per reduir el colesterol, millorar el trànsit intestinal i la retenció de líquids, en embarassades, tenen funció antioxidant i són saciants, però les persones que pateixen hipotiroïdisme o excés de formació de gasos cal que vagin amb compte amb el seu consum. Són cruixents i es poden consumir crues en amanida, però també saltejades a la paella, estofades o per fer sopes. A més a més, també es pot fermentar i fer xucrut, un aliment molt interessant per enriquir la microbiota intestinal i que podeu afegir a amanides, sopes, cremes de verdures o com a guarnició de plats proteics. 
 
Ara que ja coneixeu totes les propietats de la col, aprofiteu per cuinar noves receptes o recuperar aquelles que teníeu oblidades i on era l’ingredient principal. Introduïu-la en diferents formats i gaudiu d’aquesta crucífera de temporada tan gustosa i versàtil. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'al...