L’hummus, és aquella paraula que sovint trobem escrita a les cartes de restaurants i bars i que moltes vegades encara no acabem de tenir clar de quin plat estem parlant exactament. Doncs a més de ser una recepta d’allò més saludable, segons del que s’acompanyi, és molt senzilla d’elaborar, ofereix moltes possibilitats a l’hora de variar l’ingredient principal i és ideal per a l’estiu tant com a plat complet, com per picar als aperitius.
L’hummus, originari d’Egipte i Orient mig, és un plat tradicional de la cuina àrab i una recepta d’allò més mediterrània. Doncs els ingredients principals són els cigrons, el tahin, que és pasta de sèsam triturat, l’all i la llimona. Antigament es servia sobre algun tipus de pa, com el pa de pita; però actualment també acompanya a verdures, es prepara com a plat principal acompanyat de verdures crues tallades a bastonets com pastanaga, cogombre o api, o bé d’altres hortalisses com tomàquets xerri o, fins i tot, flors de brócoli cuites al vapor, o també com a aperitiu per evitar d’altres aliments fregits i farinacis i aportar nutrients més interessants. És un plat ric en proteïna vegetal, hidrats de carboni i fibra, molt saciant i més digestiu que si es consumeix el llegum cuit sense triturar.
La recepta tradicional es prepara amb cigrons cuits, aproximadament uns 400gr, 1 cullerada sopera de tahin, 2 cullerades soperes d’oli d’oliva, opcionalment de sèsam, suc de mitja llimona petita, 1-2 dents d’all, aigua o líquid dels cigrons i una mica de sal i comí i pebre vermell dolç per decorar. És tant senzill com triturar tots els ingredients fins a obtenir la textura desitjada i corregir de sal, llimona i espècies al gust. La gràcia de l’hummus és que es poden anar variant gairebé tots els ingredients per semblar plats diferents cada vegada, es poden substituir els cigrons per d’altres llegums com mongeta seca o llentia; afegir uns 200-250gr d’altres ingredients vegetals cuits com pebrot vermell, remolatxa, pastanaga, carbassa, espinacs o albergínia o fins i tot moniato; i finalment també afegir altres espècies com el gingebre, el curri, la cúrcuma o la canyella.
Potencia el consum de llegum preparant hummus i fent les variacions que et semblin més interessants, a més d’aportar més fibra a la dieta i ser un plat deliciós, el pots acompanyar de crudités de verdures o bastonets integrals, afegir com a salsa d’amanides, verdures o plats de pasta o arròs, o servir sobre torrades integrals, “tortitas” de blat de moro o pites.