La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
26 setembre 2023 · 802
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




L'HUMMUS

L’hummus, és aquella paraula que sovint trobem escrita a les cartes de restaurants i bars i que moltes vegades encara no acabem de tenir clar de quin plat estem parlant exactament. Doncs a més de ser una recepta d’allò més saludable, segons del que s’acompanyi, és molt senzilla d’elaborar, ofereix moltes possibilitats a l’hora de variar l’ingredient principal i és ideal per a l’estiu tant com a plat complet, com per picar als aperitius. 
 
L’hummus, originari d’Egipte i Orient mig, és un plat tradicional de la cuina àrab i una recepta d’allò més mediterrània. Doncs els ingredients principals són els cigrons, el tahin, que és pasta de sèsam triturat, l’all i la llimona. Antigament es servia sobre algun tipus de pa, com el pa de pita; però actualment també acompanya a verdures, es prepara com a plat principal acompanyat de verdures crues tallades a bastonets com pastanaga, cogombre o api, o bé d’altres hortalisses com tomàquets xerri o, fins i tot, flors de brócoli cuites al vapor, o també com a aperitiu per evitar d’altres aliments fregits i farinacis i aportar nutrients més interessants. És un plat ric en proteïna vegetal, hidrats de carboni i fibra, molt saciant i més digestiu que si es consumeix el llegum cuit sense triturar.

La recepta tradicional es prepara amb cigrons cuits, aproximadament uns 400gr, 1 cullerada sopera de tahin, 2 cullerades soperes d’oli d’oliva, opcionalment de sèsam, suc de mitja llimona petita, 1-2 dents d’all, aigua o líquid dels cigrons i una mica de sal i comí i pebre vermell dolç per decorar. És tant senzill com triturar tots els ingredients fins a obtenir la textura desitjada i corregir de sal, llimona i espècies al gust. La gràcia de l’hummus és que es poden anar variant gairebé tots els ingredients per semblar plats diferents cada vegada, es poden substituir els cigrons per d’altres llegums com mongeta seca o llentia; afegir uns 200-250gr d’altres ingredients vegetals cuits com pebrot vermell, remolatxa, pastanaga, carbassa, espinacs o albergínia o fins i tot moniato; i finalment també afegir altres espècies com el gingebre, el curri, la cúrcuma o la canyella. 
 
Potencia el consum de llegum preparant hummus i fent les variacions que et semblin més interessants, a més d’aportar més fibra a la dieta i ser un plat deliciós, el pots acompanyar de crudités de verdures o bastonets integrals, afegir com a salsa d’amanides, verdures o plats de pasta o arròs, o servir sobre torrades integrals, “tortitas” de blat de moro o pites.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...