La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
19 març 2025 · 201
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Hortalisses de temporada: el tresor de cada mes a la cuina catalana

Les hortalisses són un pilar fonamental de la dieta mediterrània i una de les riqueses de la nostra terra. Consumir hortalisses de temporada no només és més sostenible, sinó que també ens garanteix productes amb el millor sabor, al millor preu i amb el màxim valor nutricional. A Catalunya, amb un clima privilegiat, cada mes ens ofereix una varietat d'hortalisses fresques que protagonitzen la cuina tradicional i contemporània. Descobrim per què és tan important consumir hortalisses tot l'any, quines trobem cada mes i com podem gaudir-ne a la cuina.

Per què consumir hortalisses de temporada tot l’any?

Menjar de temporada és sinònim de cuidar la salut i el planeta. Les hortalisses recollides en el seu moment òptim conserven millor els nutrients, tenen un sabor més intens i requereixen menys recursos per al seu cultiu i transport. A més, la seva producció local impulsa l’economia de proximitat i redueix l’impacte ambiental. Consumir hortalisses de temporada és, per tant, salut i sostenibilitat.
 
I per tenir una idea aproximada de les hortalisses que podem trobar cada mes de temporada consulta aquesta llista:
 

Calendari d’hortalisses de temporada a Catalunya


Gener i febrer
  • Carxofes, cols, espinacs, porros, bròquil i bleda. Perfectes per cremes, sopes i guisats hivernals.
Març i abril
  • Pèsols, faves tendres, alls tendres, espàrrecs. Ideals per a truites i saltejats.
Maig i juny
  • Enciams, pebrots, albergínies, tomàquets, carbassons. Comença la temporada de les amanides fresques i escalivades.
Juliol i agost
  • Cogombres, tomàquets de pera, mongetes tendres, pebrots vermells. Perfectes per gaspatxos i samfaines.
Setembre i octubre
  • Carbasses, bolets, remolatxes, coliflor. Apareixen els sabors de tardor, ideals per plats de cullera.
Novembre i desembre
  • Escarola, col de Brussel·les, nap, api-rave. Protagonistes de les escudelles i els plats de festa!
 

Les hortalisses més preuades de la gastronomia catalana

Entre les hortalisses més valorades a Catalunya destaquen la Carxofa del Prat i els calçots. Són dos productes amb denominació d’origen i gran tradició a les taules catalanes. La seva versatilitat a la cuina, juntament amb el seu sabor únic i qualitat excepcional, els converteixen en elements indispensables dins la gastronomia catalana.
La carxofa del Prat és una de les més apreciades pels cuiners catalans per la seva textura tendra i el seu sabor dolç i suau. Es fa a la brasa, en arrossos o com a acompanyament.
 
El calçot és el rei de les calçotades. Aquest tipus de ceba tendra, dolça i suau, és un símbol de la cuina hivernal a Catalunya. Es cou a la flama i es menja amb salsa romesco.
 
Us deixem amb una recepta tradicional per aquest inici de primavera:
 

Truita de faves tendres i alls tendres

Ingredients:
  • 300 g de faves tendres desgranades
  • 4 alls tendres
  • 4 ous
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i pebre al gust
Elaboració:
  • En una paella amb un bon raig d’oli, sofregiu els alls tendres tallats a rodanxes fines.
  • Afegiu-hi les faves i coeu-les a foc suau durant uns 10 minuts.
  • Bateu els ous i barregeu-los amb les faves i els alls sofregits.
  • A la mateixa paella, feu la truita fins que quedi daurada per fora i sucosa per dins.
  • Serviu-la tèbia, amb una mica de pa amb tomàquet.
 
Cuinar amb hortalisses de temporada és una manera d’alinear-nos amb el ritme de la natura, recuperar receptes tradicionals i gaudir d’una alimentació més saborosa, saludable i sostenible. Cada mes ens regala un ventall d’opcions per omplir els nostres plats de color, aroma i nutrients, sempre amb el segell de qualitat de la terra catalana. 
 
Fonts de referència
Gastroteca - Consumir productes de temporada
Cuina.cat - Calendari d’hortalisses
Ajuntament del Prat - Carxofa del Prat
Calçotada.com - Tot sobre els calçots
Cuina.cat - Recepta de truita de faves
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Ous ecològics
Ous ecològics

Ous ecològics Entrevinyes: Som una empresa familiar dedicada a la producció d'ous ecològics de gallina. La nostra granja està situada a Vila-rodona, a la serra prelitoral de Catalunya, a u...