La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
04 abril 2022 · 2494
autor@
Nadine Campos




Herbes remeieres i aromàtiques: salut i sabor a la nostra cuina

Fas servir herbes aromàtiques i/o remeieres a la cuina? T’agrada l’oloreta que escampen per tota la casa i que fa venir gana? Les utilitzes com remei natural quan tens la gola irritada o et fa mal la panxa? Si com jo, respons a totes les preguntes amb un sí, no et pots perdre aquest article.

La cuina catalana conserva les arrels mediterrànies que han fet de la nostra dieta una de les més gustoses, variades i equilibrades del món fent servir els productes propis de la terra. Un d’aquests elements principals són les herbes remeieres i aromàtiques que aporten un sabor i aroma excepcional als nostres àpats i ens ajuden a cuidar la nostre salut. 
 
Les podem emprar fresques o seques i en qualsevol tipus de plat: sopes, guisats, forn, planxa,  escabetxos i postres, entre d’altres.

Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...


 

Quines són les herbes remeieres i aromàtiques?
 

Aquest tipus d’herbes formen part de les plantes aromàtiques i medicinals (PAM). Totes elles contenen quantitats elevades de principis actius amb característiques concretes que les fan especialment adequades per usos terapèutics, gastronòmics i aromàtics.
 
Segons les propietats bioquímiques i organolèptiques que presenten, se les classifica com a aromàtiques i medicinals.
 


Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...


 

Herbes remeieres i aromàtiques que no poden faltar a cap cuina

Et donem un llistat alfabètic amb algunes herbes que, tant sí com no, has de tenir (quan les provis, em donaràs la raó).

 
Alfàbrega
Les seves propietats terapèutiques redueixen les flatulències i faciliten la digestió. També serenen els nervis i l’estrès, millorant la son. És molt rica en calci i potassi.
 
A la cuina, les seves fulles d’un verd intens i la seva olor ens fan viatjar fins a Itàlia. L’alfàbrega és un element  indispensable en el pesto i també es fa servir en plats de pasta i per aromatitzar amanides, llegums, patates i carns.
 

 
Anet
Té propietats carminatives, potència el sistema immunitari i té un destacat efecte antioxidant.
 
El seu sabor dolç, fresc i anisat combina a la perfecció amb els plats de peix i també és ideal per les vinagretes o per una salsa de iogurt.
 
Cibulet
Té propietats antisèptiques, estimulants i digestives i ajuda a reduir els nivells de colesterol.
 
De gust suau i elegant, aporta als plats un sabor semblant a la ceba. Sol menjar-se cru i es pot afegir a les amanides, les sopes i cremes com la vichyssoise i a les truites. És boníssim empolvorat damunt d’un peix al forn.
 
És una planta molt utilitzada a la cuina francesa. Fes una mescla de mantega i cibulet i deixa-la fondre damunt d’una carn feta a la graella. Boníssim!
 
Farigola
Podríem omplir cents de fulles sobre les propietats d'aquest tresor de la natura. A la farigola se li hi han atribuït fins i tot propietats màgiques com a protectora de la salut i per allunyar els desastres naturals dels habitatges. Malgrat que no podem detallar en unes poques línies totes les seves virtuts, destaquem les seves propietats antisèptiques i expectorants i com a estimulant general de la circulació.
 
La sopa de farigola és un clàssic a la cuina catalana. També es fa servir per coure diversos tipus de carns i peixos, en amanides, saltats de verdura i per condimentar conserves.
 
Julivert
El julivert és antiinflamatori, antidiabètic i antitrombòtic. A més és molt ric en vitamines K, C i A i minerals i és antioxidant. Es fa servir per protegir de l’oxidació altres herbes aromàtiques fresques quan les piquem per cuinar. Tota una joia amb molts usos gastronòmics: acompanyant l’all a les picades, empolvorat a les amanides o als guisats de carns i peixos.
 
Llorer
A la cuina es fa servir per coure amb les verdures i els llegums. És indispensable en els escabetxos i en els plats de peixos i mariscs. 
 
És estimulant de l’aparell digestiu, antiespasmòdic i carminatiu. El seu efecte expectorant és beneficiós per les malalties respiratòries.
 
Menta
Faves a la menta, cargols a la menta o fins i tot, sopa de menta, plats boníssims que inclouen aquesta planta d’un sabor i olor inconfusible. Companya inseparable del poliol, la menta és digestiva, expectorant, antigripal, mucolítica i descongestiona les vies respiratòries.
 
Orenga
Aquesta planta aromàtica i medicinal és molt utilitzada per a aromatitzar plats de la cuina mediterrània. Té propietats antisèptiques, digestives, expectorants, carminatives i sedants. A la cuina, potencia el sabor de les carns com el pollastre, el be i el porc i és un bon condiment per les carxofes, l'albergínia i la coliflor. També és un clàssic de les amanides de tomàquet i formatge.
 

 
Romaní
Coneixeu aquesta frase que s'atribueix a Voltaire: «l'art de la medicina consisteix a entretenir al pacient mentre la naturalesa cura la malaltia»? Sens dubte, l'escriptor francès coneixia el romaní.
 
Té propietats digestives, carminatives, regeneradores del fetge i diürètiques. És tonificant pels estats de decaïment i un excel·lent antireumàtic.
 
És un dels bàsics a la cuina mediterrània. S'empra en guisats de carn i patates, plats al forn i per elaborar pa de romaní i oli d'oliva.
 
Sàlvia
Aquesta planta és molt valorada com a herba remeiera per les seves propietats. Es tracta d’un autèntic laboratori verd: és antiinflamatòria, antisèptica, antiespasmòdica, analgèsica, ansiolítica, expectorant i antioxidant. De fet, és considerada com un dels millors antibiòtics naturals que existeixen.
 
A la cuina es fa servir en estofats de porc o pollastre, per emplenar rostits de gall dindi o vedella i també per aromatitzar la mantega o com a ingredient de formatges.
Les herbes remeieres i aromàtiques constitueixen un bagatge mil·lenari que val la pena fer valer.
 
Els seus usos culinaris i medicinals s'hi han transmès de generació en generació durant molts anys fins a arribar a les nostres cuines per deixar el seu sabor i olor i les seves propietats. Tenir sempre un bon assortiment d'herbes aromàtiques i remeieres i fer-les servir en els nostres plats és la millor manera de continuar gaudint d'aquest tresor.

Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...


 
 
Fonts consultades:
 
http://antlaformiga.org/publicacions/pdfs/documents/d193_juny_2018.pdf
https://www.bioecoactual.com/ca/2018/04/25/herbes-medicinals-hort-cuina/
https://www.bioecoactual.com/ca/2018/03/18/herbes-aromatiques-medicinals-bio-hort/
https://catalunyacuina.com/consells/8-herbes-aromatiques-imprescindibles-cuina
https://etselquemenges.cat/abc/especies
https://www.observatoriforestal.cat/cultiu-plantes-aromatiques-i-medicinals/
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva