Fa un parell de dècades es relacionava exclusivament als greixos amb les patologies cardiovasculars, les dislipèmies, el sobrepès i l’obesitat, entre d’altres. Per aquest motiu, va créixer la fòbia a tots els tipus de greixos sense discernir entre els que són saludables i els que no. Ara bé, per assegurar un bon funcionament de l’organisme, es necessiten proteïnes, hidrats de carboni i greixos. Per tant, la nostra alimentació per a ser saludable ha de ser completa i contenir tots aquests macronutrients que aportaran energia i d’altres elements necessaris per reparar i construir estructures orgàniques, promoure el creixement i regular processos metabòlics.
Existeixen diferents tipus de greixos als aliments. Els saturats i els trans, que cal vigilar de no abusar-ne perquè eleven el colesterol LDL i disminueixen l’HDL (col·loquialment dit el bo), que es troben en els productes d’origen animal com carns grasses, lactis grassos o rovell de l’ou i en olis com el de palma, el de coco i el de cacau. Els greixos insaturats amb caràcter antioxidant com l’omega 3, que es troba al peix blau (el salmó, les sardines o els seitons en són un exemple), als fruits secs i a les llavors com les de lli. També en destaca l’oli d’oliva verge extra, les olives, l’alvocat i l’oli de colza. Finalment, hi ha greixos insaturats oxidants, que són font rica d’omega 6 i que el contenen algunes llavors com les de gira-sol, carbassa o sèsam, i els olis de llavors. Per tant; caldrà evitar els olis refinats, aconseguir un bon balanç d’omega 3 i omega 6 prioritzant les fonts d’omega 3 i àcids grassos monoinsaturats i com a greix d’addició per excel·lència, usar l’oli d’oliva verge extra.
També caldrà tenir en compte les coccions i evitar fregits o arrebossats i en canvi potenciar vapor, forn, bullit, planxa, saltejats o brasa. Si uses oli per cuinar evita els de llavors que s’oxiden més ràpid i prioritza el d’oliva o el de coco que són més estables. Si consumeixes salses, millor casolanes i evita aquelles fetes a base de nata o margarines.
Per assegurar un bon funcionament de l’organisme també cal que consumeixis greixos saludables. Amaneix i cuina amb oli d’oliva verge, afegeix fruits secs i llavors als plats, o consumeix un parell de cops a la setmana peix blau. Però sobretot, evita aliments processats com embotits, brioixeria o snacks carregats d’olis refinats i greixos saturats.
Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.
El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...
Uneix-te a la llista dels dimecres i guanya un val de 10 a 100 euros !!! >>
Uneix-te a la llista dels dimecres!
Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!