La teva veu
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Eco Pagesos
mel el remei
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Nadine Campos
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
28 juliol 2022 · 3004
autor@
Laura Solans




Ens mengem 6 ampolles de plàstic a l'any. Ho podem evitar?

El plàstic està envaint el planeta, sí. I també els nostres cossos.

El peix, la mel, la sal, el sucre o, fins i tot, l’aigua, entre altres, porten un ingredient sorpresa: trossets de plàstic.
 
Hi ha estudis que concreten la quantitat de plàstic que mengem sense adonar-nos-en. Per exemple, la WWF sosté que, cada setmana, ingerim 5 g de plàstic . O el que és el mateix: una targeta de crèdit.
 

 Font: Imatge per a Global Plastic Diet Campaign © Grey
 
 
Això és aproximadament uns 21 grams de trosset de plàstic al mes, una mica més de 250 grams a l'any. Perquè te’n facis una idea: si una ampolla de plàstic buida, d’1,5 litres, pesa 45 grams, ens mengem 5,6 ampolles de plàstic a l’any.
 
Aquests trossets de plàstic s’anomenen microplàstics i estan presents a tot arreu. Anem a veure, exactament, què són, com afecten la nostra salut i com reduir-los a la nostra dieta.
 

Què són els microplàstics?

Els microplàstics són peces molt petites de plàstic – amb una mida d’entre 0,001 a 5 mm – i de formes diferents (fragments, fibres, esferes, escames...) que contaminen el planeta i s’incorporen a la cadena tròfica a través de l’alimentació dels animals i, per tant, acaben al nostre cos.
 
 
 
Provenen de diverses fonts:
 
  • N’hi ha que ja són fabricats així i s’anomenen microplàstics primaris. Els trobem en productes d’higiene personal com ara la pasta de dents i els productes cosmètics. També quan rentem la roba, on es desprenen fibres artificials que arriben al mar mitjançant les aigües residuals.
 
  • N’hi ha d’altres que s’originen a partir de la fragmentació de plàstics més grans, anomenats microplàstics secundaris. Són les bosses de plàstic, els envasos i els desfets de la indústria dels plàstics.
 
Així mateix, també existeixen els nanoplàstics que són aquells trossets de plàstic de menys de 0,001 mm. És a dir, encara més imperceptibles que els microplàstics, que es troben a la sal, el sucre, la mel, la cervesa, l’aigua embotellada i la de l’aixeta.
 

Com afecten els microplàstics a la nostra salut?

Ja ho veus– sense adonar-nos-en – la nostra dieta està plastificada. Com ens afecta aquesta ingesta inconscient de microplàstics?
 
No hi ha prou informació ni evidències clares de com ens afecten els microplàstics. Ara bé, un cop dins del nostre organisme, hi ha tres opcions: 
 
  • Expulsem els microplàstics amb les femtes.
  • Els acumulem i es queden al nostre interior sense afectar-nos.
  • Afecten negativament a la nostra salut de manera perceptible.
A més, cal valorar la possibilitat que aquests microplàstics continguin compostos perillosos per a la nostra salut, que hagin absorbit prèviament o que incorporin a la seva formulació.
 

Com reduir la quantitat de plàstic que ingerim?

En aquests moments, en ple 2022, trobem plàstic arreu del planeta i no ingerir cap d’aquestes partícules és pràcticament impossible. Tot i això, sí que les podem reduir.
 
Si contaminem menys, crearem un ecosistema més net i, en conseqüència, menjarem menys plàstic.

Com pots contribuir-hi?
 
1. Canvia els teus hàbits de consum.
De manera inconscient, ens hem acostumat a generar residus sense pensar en la seva empremta ecològica. Accions com apostar per roba més natural, anar a comprar amb bosses de tela o reomplir d’aigua la teva ampolla de vidre, ajuden a generar menys residus.
 
 
2. Minimitza els productes d’un sol ús.
Ja hem parlat de la cara B del reciclatge. Per tant, més que reciclar, l’important és reduir residus.
Raspalls de dents, cosmètics i productes d’higiene personal, maquinetes d’afaitar, bosses i envasos de plàstic, palletes i vaixelles d’un sol ús... Valora quins són els productes que realment necessites i busca alternatives més naturals i respectuoses amb el medi ambient. Si et quedes sense idees, Greenpeace te’n dona algunes.
 
3. Compra productes locals i a granel.
Si vas a comprar a la botiga del barri, redueixes el transport dels productes i la seva contaminació i fomentes l’economia local. A més, si tens la possibilitat de comprar a granel, contribuiràs a reduir la producció d’envasos.


Et pot interessar: Què són i per què has de consumir productes de proximitat?
 
Ja ho veus, cada acció, per petita que sigui, contribueix a reduir el plàstic del menú.
 
No sé si amb això serà suficient. De moment, però, un grup de científics australians ha descobert uns cucs que poden viure amb una dieta a base de plàstic. Seran clau per a la nostra supervivència?
 
 
--
BIBLIOGRAFIA
 
Antoni Sánchez Ferrer: "Ingerim plàstic perquè s’incorpora a la cadena tròfica a través dels animals que consumim nosaltres després" 
No Plastic in Nature: Assessing plàstic ingestion from nature to people 
Les set ampolles de plàstic que ens mengem cada any
¿Qué son los microplásticos y qué medidas se pueden adoptar para reducirlos?
Cada semana te tragas (sin querer) tanto plástico como una tarjeta de crédito
Ingerimos 50.000 partículas de plástico al año 
Microplásticos en la comida: su efecto en la salud y cómo reducirlos 
Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre la presencia y la Seguridad de los plásticos como contaminantes en los alimentos
Micro y Nanoplásticos 
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva