El plàstic està envaint el planeta, sí. I també els nostres cossos.
El peix, la mel, la sal, el sucre o, fins i tot, l’aigua, entre altres, porten un ingredient sorpresa: trossets de plàstic.
Hi ha estudis que concreten la quantitat de plàstic que mengem sense adonar-nos-en. Per exemple, la WWF sosté que, cada setmana,
ingerim 5 g de plàstic . O el que és el mateix:
una targeta de crèdit.
Font: Imatge per a Global Plastic Diet Campaign © Grey
Això és aproximadament uns 21 grams de trosset de plàstic al mes, una mica més de 250 grams a l'any. Perquè te’n facis una idea: si una ampolla de plàstic buida, d’1,5 litres, pesa 45 grams, ens mengem 5,6 ampolles de plàstic a l’any.
Aquests trossets de plàstic s’anomenen microplàstics i estan presents a tot arreu. Anem a veure, exactament, què són, com afecten la nostra salut i com reduir-los a la nostra dieta.
Què són els microplàstics?
Els microplàstics són peces molt petites de plàstic – amb una mida d’entre 0,001 a 5 mm – i de formes diferents (fragments, fibres, esferes, escames...) que contaminen el planeta i s’incorporen a la cadena tròfica a través de l’alimentació dels animals i, per tant, acaben al nostre cos.
Provenen de diverses fonts:
-
N’hi ha que ja són fabricats així i s’anomenen microplàstics primaris. Els trobem en productes d’higiene personal com ara la pasta de dents i els productes cosmètics. També quan rentem la roba, on es desprenen fibres artificials que arriben al mar mitjançant les aigües residuals.
-
N’hi ha d’altres que s’originen a partir de la fragmentació de plàstics més grans, anomenats microplàstics secundaris. Són les bosses de plàstic, els envasos i els desfets de la indústria dels plàstics.
Així mateix, també existeixen els nanoplàstics que són aquells trossets de plàstic de menys de 0,001 mm. És a dir, encara més imperceptibles que els microplàstics, que es troben a la sal, el sucre, la mel, la cervesa, l’aigua embotellada i la de l’aixeta.
Com afecten els microplàstics a la nostra salut?
Ja ho veus– sense adonar-nos-en – la nostra dieta està plastificada. Com ens afecta aquesta ingesta inconscient de microplàstics?
No hi ha prou informació ni evidències clares de com ens afecten els microplàstics. Ara bé, un cop dins del nostre organisme, hi ha tres opcions:
-
Expulsem els microplàstics amb les femtes.
-
Els acumulem i es queden al nostre interior sense afectar-nos.
-
Afecten negativament a la nostra salut de manera perceptible.
A més, cal valorar la possibilitat que aquests microplàstics continguin compostos perillosos per a la nostra salut, que hagin absorbit prèviament o que incorporin a la seva formulació.
Com reduir la quantitat de plàstic que ingerim?
En aquests moments, en ple 2022, trobem plàstic arreu del planeta i no ingerir cap d’aquestes partícules és pràcticament impossible. Tot i això, sí que les podem reduir.
Si contaminem menys, crearem un ecosistema més net i, en conseqüència, menjarem menys plàstic.
Com pots contribuir-hi?
1. Canvia els teus hàbits de consum.
De manera inconscient, ens hem acostumat a generar residus sense pensar en la seva empremta ecològica. Accions com apostar per roba més natural, anar a comprar amb bosses de tela o reomplir d’aigua la teva ampolla de vidre, ajuden a generar menys residus.
2. Minimitza els productes d’un sol ús.
Raspalls de dents, cosmètics i productes d’higiene personal, maquinetes d’afaitar, bosses i envasos de plàstic, palletes i vaixelles d’un sol ús...
Valora quins són els productes que realment necessites i busca alternatives més naturals i respectuoses amb el medi ambient. Si et quedes sense idees,
Greenpeace te’n dona algunes.
3. Compra productes locals i a granel.
Si vas a comprar a la botiga del barri, redueixes el transport dels productes i la seva contaminació i fomentes l’economia local. A més, si tens la possibilitat de comprar a granel, contribuiràs a reduir la producció d’envasos.
Ja ho veus, cada acció, per petita que sigui, contribueix a reduir el plàstic del menú.
--
BIBLIOGRAFIA