La teva veu
mel el remei
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
22 maig 2024 · 367
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.
Els Riscos Invisibles del Boom dels Superaliments: una mirada cítica

Què entenem per superaliment?

Un superaliment és un terme utilitzat per descriure aliments que es consideren especialment beneficiosos per a la salut i el benestar gràcies a la seva alta densitat nutricional. Aquests aliments solen ser rics en vitamines, minerals, antioxidants, fibra i altres nutrients essencials. Tot i que no existeix una definició científica estricta, els superaliments són coneguts per proporcionar beneficis per a la salut que van més enllà de la nutrició bàsica.
 
Alguns exemples comuns de superaliments inclouen:
 
  • Baies: Com les baies de goji, les móres, els nabius i les maduixes, que són riques en antioxidants.
  • Fruits secs i llavors: Com les llavors de chia, les llavors de lli i les nous, que són una bona font d'àcids grassos omega-3 i altres nutrients.
  • Algues: Com la spirulina i la chlorella, que són riques en proteïnes i vitamines.
  • Cereals integrals: Com la quinoa i el blat sarraí, que proporcionen fibra, proteïnes i minerals.
  • Verdures de fulla verda: Com l'espinac i la col kale, que són riques en vitamines A, C i K, així com en ferro i calci.
  • Fruits tropicals: Com el açaí i la guaiaba, que tenen un alt contingut d'antioxidants i vitamines.
  • Arrels i tubercles: Com la cúrcuma i el gingebre, coneguts per les seves propietats antiinflamatòries.
Els superaliments es valoren per la seva capacitat potencial de millorar la salut general, reforçar el sistema immunològic, i reduir el risc de malalties cròniques com les malalties cardiovasculars i el càncer. Tanmateix, és important tenir en compte que cap aliment per si sol no pot proporcionar tots els nutrients necessaris, i una dieta equilibrada i variada és fonamental per mantenir una bona salut.
 
A més a més, les modes dels superaliments porten, sovint, un rerefons que no sempre és sostenible. Un exemple actual és el cas de la quinoa i l’alvocat, aliments que s'han convertit en símbols d'una alimentació saludable i conscient en tot el món. Tot i els seus beneficis nutricionals innegables, aquests aliments tenen una segona cara perillosa a nivell ambiental i social quan es tracta d’un consum excessiu i massiu a nivell mundial, cal reflexionar sobre com fer un consum de forma més responsable.
 

El Boom dels Superaliments: A Quin Preu?

Com dèiem, l'augment de la demanda mundial de superaliments com poden ser els anomentas anteriorment, ha generat conseqüències que no sempre són positives. Aquests aliments, considerats com a fonts de nutrients essencials i beneficis per a la salut, han guanyat popularitat com a elements bàsics en dietes saludables i vegetarianes.
No obstant això, aquesta popularitat té un cost. En països productors com Bolívia, Perú i Mèxic, el cultiu intensiu de quinoa i alvocat està causant molta preocupació en relació a l'esgotament dels recursos naturals, la pèrdua de biodiversitat i l'explotació laboral. L'expansió de les plantacions ha conduït a la desforestació i a la degradació ambiental en algunes regions, amb greus implicacions per al medi ambient i les comunitats locals.
Cal afefir, a més, l'impacte ambiental i la petjada de carboni afectada per l'exportació d'aquests aliments a nivell mundial.

 

Consum Responsable: Un Enfocament Equilibrat

Malgrat aquests riscos, no es tracta de demonitzar aquests superaliments, sinó mirar de consumir-los amb consciència i moderació. És important tenir en compte l'impacte social, ambiental i de salut dels nostres hàbits alimentaris i prendre decisions informades sobre què i quant consumim.
 
Optar per la varietat en la nostra dieta, recolzar pràctiques agrícoles sostenibles i buscar productes locals i de temporada són maneres de promoure un consum més responsable i equilibrat. Fent-ho, no només cuidem la nostra pròpia salut, sinó també la del planeta i les comunitats que en depenen per al seu sustent.
 

A mode de conclusió: Una Perspectiva Integral

El boom dels superaliments ens recorda la importància de mirar més enllà de les tendències de moda i considerar les implicacions més amplies de les nostres decisions de consum alimentari. Tot i que aquests aliments poden formar part d'una dieta saludable i variada, és essencial abordar els seus impactes socials, ambientals i de salut de manera crítica i proactiva. Amb una comprensió més completa i una acció informada, podem cultivar hàbits alimentaris que nodreixin tant el nostre cos com el nostre planeta.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva