La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Laura Solans
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
07 setembre 2022 · 2115
autor@
Nadine Campos




El valor de l'artesania

L’artesania és molt més que la producció de productes i objectes. La conjugació d’ofici, creativitat i tradició converteix l’originalitat individual en un vehicle per transmetre la cultura, la història i la identitat col·lectives.

Els artesans són valedors del patrimoni cultural alhora que reforcen l’arrelament social i dinamitzen l’economia i el desenvolupament local.
 

Característiques dels productes artesans
 

La producció artesanal de productes alimentaris i no alimentaris té unes característiques determinades que confereix un caràcter propi i diferenciador:
 
  • Els productes són realitzats manualment o amb maquinària moguda de manera individual per un artesà o col·lectivament per una unitat productora artesana.
  • Es conserven les elaboracions i tècniques tradicionals i els dissenys autòctons.
  • L’artesà té ofici, és a dir, posseeix els coneixements i l’habilitat per fer elaborar l’objecte o producte amb les tècniques i les eines del gremi
  • Són produccions petites i diferenciades, amb el valor afegit del temps i l’estima per l’ofici, força lluny de la producció repetitiva i sense ànima de les indústries.
  • Els productes transmeten la personalitat de l’artesà i el seu bagatge cultural i identitari.

L’ofici d’artesà

L’artesania és tan antiga com les necessitats quotidianes. Les persones feien servir els elements naturals que tenien a l’abast, com el foc, la terra o l’aigua, per poder sobreviure interactuant amb l'hàbitat.. 
 
Així, a poc a poc i resolen les necessitats del dia a dia, van anar sorgint especialitzacions segons es transmetien les habilitats a les diferents generacions fins a arribar a la figura del mestre artesà i donant pas a una activitat econòmica amb l’aparició de petits tallers i la formació dels primers gremis.

 


 
Des d’una necessitat domèstica, l’artesania va esdevenir una activitat econòmica amb un important pes econòmic, social i cultural.
 
Al llarg dels segles, l’artesania anava incorporant les influències de les diferents tècniques, eines i maneres de fer dels pobles que passaven i s’establien al territori, enriquint el valor dels productes com a patrimoni cultural. 
 

L’artesania: element de cohesió social i econòmica

Les societats contemporànies han deixat perdre moltes d’aquestes habilitats i, en conseqüència coneixements, tècniques i eines que els eren pròpies. En determinades èpoques ha estat, i encara ho és, molt difícil preservar aquest patrimoni que passa de pares a fills. Això no obstant, l’esforç continuat d’algunes persones permet el reconeixement dels valors històrics, culturals i artístics que atorguen a l’artesania un valor identitari.
 
Els artesans han hagut d'adaptar-se aprofitant els avenços i els canvis de tendències sense perdre els seus trets característics.
 
Actualment, els productes artesans ja no s’adquireixen per resoldre les necessitats bàsiques i quotidianes. Quan adquirim un producte o objecte artesà som conscients del valor afegit que va més enllà del seu preu: l’originalitat, el temps dedicat a l’elaboració, l’estima en el tracte de les matèries primeres, la qualitat inherent a la feina manual i, fins i tot, el tarannà de l’artesà són trets intangibles que fan únic el producte que ens emportem. 

 


 
D’aquesta manera establim un vincle amb tot el llegat cultural i històric que s’ha transmès al llarg dels segles i obrim la porta a un desenvolupament econòmic i sostenible de la comunitat que el preserva. 
 

L’artesania a Catalunya

Els professionals de l’artesania alimentària i no alimentària, estan regulats segons el repertori d’oficis artesans de la Generalitat de Catalunya. Segons les dades, es reconeixen més de 160 oficis artesans i s’estimen en més de 2.500 els artesans en actiu.
 
A través del Centre d'Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, s’ha classificat la producció artesanal al nostre país segons criteris geogràfics, establint zones d’interès artesanal (ZIA) formades per municipis que comparteixen una activitat artesana homogènia o bé són zones amb una alta concentració de tallers artesanals. 
 
Els productes artesans s’acrediten amb un distintiu segons la denominació d’origen sota la marca de producte català.
 
Paral·lelament, existeix la distinció d’oficis singulars vinculats a una zona geogràfica que permet identificar els oficis amb denominació d’origen catalana per evitar que desapareguin, mitjançant activitats per promoure’ls i atendre la creixent demanda per aprendre aquests oficis o donar un reconeixement a qui els han après d’altres mestres artesans.

 


 
Algunes d’aquestes iniciatives són:
  • Les escoles d’arts i oficis.
  • Els gremis i associacions com la Federació d’Associacions d’Artesans d’Ofici de Catalunya (FAAOC).
  • Els premis i reconeixements com el Diploma de Mestre Artesà o el Premis Nacionals d’Artesania.
L’artesania a Catalunya està conformada per empreses familiars i microempreses que creen llocs de treball i revitalitzen zones rurals i economies locals, alhora que transmeten les tradicions, usos i costums que ens defineixen com a país.
 

 
Fonts consultades:
 
https://ca.xfgxgift.com/info/traditional-local-handcrafts-the-importance-a-59381190.html
https://canalempresa.gencat.cat/ca/03_sectors_d_activitat/comerc/artesania/
https://canalempresa.gencat.cat/ca/03_sectors_d_activitat/02_industria/industria_agroalimentaria/artesania_alimentaria
https://sites.google.com/a/uoc.edu/index-antropoartelistes/home/1-introduccio-i-definicions-artesania-industrialitzacio-globalitzacio-i-capitalisme
http://www.ub.edu/mapaturismecat/ARTS/123.html
https://www.ara.cat/especials/artesania-catalana-tradicio-innovacio_1_1975529.html
https://www.diba.cat/documents/153833/273859175/Estudi+comercialitzaci%C3%B3+artesania+-CAT.pdf/b66c753f-36fa-4f33-a14c-93b6ec397987
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable