La teva veu
Eco Pagesos
Jordi Bosch - Mama Fermenta
mel el remei
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
19 juny 2024 · 378
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




El malbaratament alimentari, què hi podem fer?

Trucs i idees per aprofitar el menjar i evitar el malbaratament alimentari
imatge: ocuc.cat


El malbaratament alimentari és una preocupació creixent a Catalunya. Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya, es calcula que anualment es malbaraten aproximadament 262.000 tones d'aliments, el que equival a uns 35 kg per persona. Aquestes pèrdues es produeixen al llarg de tota la cadena alimentària, des de la producció i la distribució fins al consum domèstic.
 
Un estudi realitzat pel CREDA (Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari) revela que el 58% del malbaratament es produeix en les llars, seguit pel sector de la restauració amb un 26%, i el comerç i la distribució amb un 16%. Aquests números posen en evidència la necessitat de conscienciar la població i fomentar pràctiques més sostenibles.
 
Adoptar mesures per reduir el malbaratament alimentari no només té un impacte positiu en el medi ambient, sinó que també contribueix a l'economia familiar i a la seguretat alimentària.


El malbaratament alimentari és un problema global que té un impacte significatiu en l'economia, la societat i el medi ambient. Segons la FAO, aproximadament un terç dels aliments produïts per al consum humà es perden o es malbaraten cada any.

A continuació, presentem alguns trucs i idees per ajudar a reduir aquest problema i aprofitar millor els aliments.
 

1. Planifica els àpats i fes una llista de la compra

Una bona planificació dels àpats setmanals pot ajudar a reduir el malbaratament alimentari. Abans d'anar a comprar, revisa el que tens a casa i fes una llista amb els aliments que realment necessites. Això t'ajudarà a evitar compres impulsives i a utilitzar els ingredients que ja tens.
 
 

2. Emmagatzema correctament els aliments

Un emmagatzematge adequat pot prolongar la vida útil dels aliments. Utilitza contenidors hermètics per guardar les restes i etiqueta els aliments amb la data en què els vas guardar. També és important conèixer les condicions òptimes d'emmagatzematge per a cada tipus d'aliment. Per exemple, les fruites i verdures poden durar més temps si es guarden en llocs frescos i secs.
 

3. Cuina només el que necessites

Intenta cuinar la quantitat justa d'aliments que necessites per als teus àpats. Si et sobra menjar, guarda'l per a un altre àpat o congela'l per a més endavant. També pots reutilitzar les sobres en noves receptes, com ara fer croquetes amb restes de carn o verdures.
 

4. Fes servir tot l'aliment

Molts aliments es poden aprofitar en la seva totalitat. Per exemple, les pells de les fruites i verdures es poden utilitzar per fer brous o infusions. Les restes de pa es poden convertir en pa ratllat o crostons per a les sopes i amanides. Ser creatiu a la cuina et permetrà treure el màxim profit de cada aliment .
 

5. Composta els residus orgànics

Si tens un jardí o un hort, considera la possibilitat de compostar els residus orgànics. La compostació és una manera excel·lent de reciclar els aliments que no es poden aprofitar, com ara closques d'ou o restes de cafè. A més, el compost resultant és un excel·lent fertilitzant natural per a les plantes .
 

6. Dona els aliments que no utilitzis

Si tens aliments en bon estat que no creus que puguis utilitzar abans que es facin malbé, considera la possibilitat de donar-los a bancs d'aliments o organitzacions benèfiques. Aquests aliments poden ser d'ajuda per a persones necessitades i evitaràs que es malbaratin .
 

7. Fes una rotació dels aliments

Quan guardis aliments nous, posa els més antics al davant i els més nous al darrere. Això t'ajudarà a utilitzar primer els aliments que tenen una data de caducitat més pròxima i evitarà que es facin malbé .
 

8. Congela els aliments

La congelació és una manera efectiva de conservar els aliments per més temps. Pots congelar molts aliments frescos, com ara fruites, verdures, carns i pa. Només assegura't d'embalar-los adequadament.
 
 
Aprofitar el menjar i evitar el malbaratament alimentari requereix una mica de planificació i creativitat, però els beneficis són enormes. No només estalviaràs diners, sinó que també ajudaràs a reduir el teu impacte ambiental i contribuiràs a una societat més sostenible. Adopta aquests trucs i idees en el teu dia a dia i diferencia't positivament.
 
 
Fonts:
FAO - Food and Agriculture Organization of the United Nations
Agència de Residus de Catalunya
Fundació Alícia
Slow Food
Greenpeace
Banc dels Aliments
Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación
ONU Medi Ambient
OCUC.CAT


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Formatge Ceretani Cheddar
Formatge Ceretani Cheddar

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...