La teva veu
Eco Agricultura MARJALA
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
12 març 2025 · 68
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




El fonoll: l'aroma del mediterrani que cuida la teva salut

El fonoll (Foeniculum vulgare) és una planta aromàtica i medicinal del mediterrani molt resistent i que creix de manera silvestre. Es tracta d'un aliment molt versàtil, ja que s'aprofita tot: les tiges i fulles com a herba aromàtica, el bulb com a hortalissa i les llavors tant com a espècie culinària com a remei natural. A més, de les llavors també s'extreu oli essencial.
 

Origen i història

Originari de la conca mediterrània, el fonoll creix de manera silvestre en zones costaneres i terrenys secs. Els antics egipcis ja el valoraven per les seves propietats digestives i els romans el consideraven una planta sagrada. Amb el pas del temps, el fonoll es va expandir per Europa, Àsia i fins i tot Amèrica, convertint-se en un element imprescindible tant a la gastronomia com a la medicina popular.
 

Propietats nutricionals

  • El fonoll és baix en calories i ric en fibra, ideal per dietes d’aprimament i per combatre l’estrenyiment.
  • Aporta vitamines: aporta àcid fòlic (B9), vitamina B3 i provitamina A (bona per a la vista).
  • Minerals: destaca pel seu contingut en potassi, important per a la funció nerviosa i muscular.
  • Aminoàcids: conté alanina (estimula el sistema immunitari), arginina (essencial per al creixement muscular) i histidina (vasodilatadora i digestiva).
  • Beneficis per la digestió i la salut
  • Efecte diürètic suau, indicat per a problemes de retenció de líquids o hipertensió.
  • Les llavors tenen acció carminativa (redueixen gasos i inflor) i ajuden a digerir millor.
  • L’oli essencial d’anetol que contenen les llavors té un efecte tonificant digestiu.
 

Temporada de consum

La millor època per consumir fonoll fresc va des de finals de tardor fins a principis de primavera, especialment entre novembre i març. Durant aquests mesos, el bulb és tendre i suculent, perfecte per cuinar. No obstant això, les seves llavors i fulles es poden utilitzar durant tot l’any, ja que es poden assecar i conservar fàcilment.
 

Ús a la cuina: de l’amanida al peix al forn

El fonoll és molt apreciat a la cuina mediterrània per la seva aroma anisada i el seu sabor fresc i dolç. El bulb es pot menjar cru, tallat ben fi, en amanides refrescants combinat amb taronja i olives negres. També es pot cuinar al forn, saltat amb altres verdures o afegir-lo a guisats i sopes.
 
Les fulles tendres s’utilitzen com a herba aromàtica per donar un toc especial a peixos, mariscs i plats de pasta. Pel que fa a les llavors, són imprescindibles en la preparació de pans, embotits, infusions digestives i licors artesans com el “Sambuca” italià. 
 

Curiositats i tradició popular

El fonoll ha tingut un paper destacat en la cultura popular catalana. Era costum mastegar-ne les llavors després dels àpats per facilitar la digestió. També s’utilitzava en rituals per protegir-se de mals esperits i, en moltes masies, es penjava a les portes com a símbol de bona sort.



Fonts consultades:
Botanical Online - Propietats del fonoll
Cuina.cat - Fonoll: medicina i gastronomia
Gastroteca - Fitxa del fonoll
Ets el que menges - El fonoll

Imatge: etselquemenges.cat



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
CERVESA BLAT LO VILOT
CERVESA BLAT LO VILOT

Can Tria Ecològic : Estem en una masia on fem producció ecològica de verdura, maduixots i pans en un forn de llenya..