autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.
El fonoll: l'aroma del mediterrani que cuida la teva salut
El fonoll (Foeniculum vulgare) és una planta aromàtica i medicinal del mediterrani molt resistent i que creix de manera silvestre. Es tracta d'un aliment molt versàtil, ja que s'aprofita tot: les tiges i fulles com a herba aromàtica, el bulb com a hortalissa i les llavors tant com a espècie culinària com a remei natural. A més, de les llavors també s'extreu oli essencial.
Origen i història
Originari de la conca mediterrània, el fonoll creix de manera silvestre en zones costaneres i terrenys secs. Els antics egipcis ja el valoraven per les seves propietats digestives i els romans el consideraven una planta sagrada. Amb el pas del temps, el fonoll es va expandir per Europa, Àsia i fins i tot Amèrica, convertint-se en un element imprescindible tant a la gastronomia com a la medicina popular.
Propietats nutricionals
-
El fonoll és baix en calories i ric en fibra, ideal per dietes d’aprimament i per combatre l’estrenyiment.
-
Aporta vitamines: aporta àcid fòlic (B9), vitamina B3 i provitamina A (bona per a la vista).
-
Minerals: destaca pel seu contingut en potassi, important per a la funció nerviosa i muscular.
-
Aminoàcids: conté alanina (estimula el sistema immunitari), arginina (essencial per al creixement muscular) i histidina (vasodilatadora i digestiva).
-
Beneficis per la digestió i la salut
-
Efecte diürètic suau, indicat per a problemes de retenció de líquids o hipertensió.
-
Les llavors tenen acció carminativa (redueixen gasos i inflor) i ajuden a digerir millor.
-
L’oli essencial d’anetol que contenen les llavors té un efecte tonificant digestiu.
Temporada de consum
La millor època per consumir fonoll fresc va des de finals de tardor fins a principis de primavera, especialment entre novembre i març. Durant aquests mesos, el bulb és tendre i suculent, perfecte per cuinar. No obstant això, les seves llavors i fulles es poden utilitzar durant tot l’any, ja que es poden assecar i conservar fàcilment.
Ús a la cuina: de l’amanida al peix al forn
El fonoll és molt apreciat a la cuina mediterrània per la seva aroma anisada i el seu sabor fresc i dolç. El bulb es pot menjar cru, tallat ben fi, en amanides refrescants combinat amb taronja i olives negres. També es pot cuinar al forn, saltat amb altres verdures o afegir-lo a guisats i sopes.
Les fulles tendres s’utilitzen com a herba aromàtica per donar un toc especial a peixos, mariscs i plats de pasta. Pel que fa a les llavors, són imprescindibles en la preparació de pans, embotits, infusions digestives i licors artesans com el “Sambuca” italià.
Curiositats i tradició popular
El fonoll ha tingut un paper destacat en la cultura popular catalana. Era costum mastegar-ne les llavors després dels àpats per facilitar la digestió. També s’utilitzava en rituals per protegir-se de mals esperits i, en moltes masies, es penjava a les portes com a símbol de bona sort.
Fonts consultades:
Botanical Online - Propietats del fonoll
Cuina.cat - Fonoll: medicina i gastronomia
Gastroteca - Fitxa del fonoll
Ets el que menges - El fonoll
Imatge: etselquemenges.cat