La teva veu
Lleteria Les Feixes
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
25 agost 2022 · 8599
autor@
Laura Solans




El despoblament rural i els més de 300 pobles abandonats a Catalunya

ccma.cat: Àrreu, al Pallars Sobirà, és un dels pobles abandonats que hi ha al Pirineu català (Eloi Barrera / Catalunya Ràdio)


Ben segur que algun avi o àvia t’ha explicat anècdotes i records d’un poble que ja no existeix o, si es manté en peu, tan sols hi queda un escenari fantasmagòric ple de ruïnes. Alguna vegada t’has parat a pensar en tot el coneixement que s’evapora quan desapareix un poble?

Es calcula que a Espanya existeixen més de 3.000 pobles abandonats. I, només a Catalunya, n’hi ha més de 300, la majoria ubicats en zones agrícoles i de muntanya.
 
El projecte ‘Pobles Abandonats’ fa un recull de tots els pobles catalans que s’han abandonat totalment o parcialment, i ofereix una anàlisi al detall de l’estat de cada indret per permetre revitalitzar els pobles abandonats.


Mapa del projecte ‘Pobles Abandonats’. En color verd s’hi indiquen els nuclis vius, on encara queda algú vivint, encara que bona part de les cases estan abandonades; el color taronja indica que el poble està en procés de recuperació o només té una ocupació estacional; i, per últim, el color blau marca que el poble està completament abandonat.


 
 

El despoblament rural: un problema social, econòmic i mediambiental

La pèrdua de tradicions, de dialectes i de patrimoni cultural, l’envelliment de la població, la manca d’ofertes de feina i de recursos, l’abandonament agrari, la desertificació del territori, el risc d’incendis i la pèrdua de biodiversitat són només uns quants exemples de les conseqüències del despoblament rural

 
 --- Els municipis rurals contribueixen un 34% menys al canvi climàtic i un 40% més a la conservació de la biodiversitat que els municipis urbans, segons Greenpeace.---

 
Sempre ens han ensenyat que marxar a les grans ciutats és la clau de l’èxit. La clau de la supervivència, però, es troba en el món rural, ja que és l’única manera de garantir la producció local dels aliments, la preservació del territori i la memòria.
 
Perquè sí – d’una manera o d’una altra – el despoblament ens afecta a tots.
 

5 iniciatives per evitar el despoblament rural a Catalunya

En total, segons una notícia de la CCMA, uns 200 dels 947 municipis de Catalunya tenen un risc real de desaparèixer.
 

Mapa del despoblament. Font: Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)



 
Però, què s’està fent per evitar-ho?
 
Existeixen diverses iniciatives que lluiten contra el despoblament rural. Algunes d’elles són:
 
  • 1. Grup Eines de Repoblament Rural (ERR)
El grup d'Eines de Repoblament Rural (ERR) va sorgir a l’estiu del 2021, de la mà de quatre alcaldes de petits pobles de Catalunya per lluitar contra la despoblació que els afecta. Aquest 2022 el col·lectiu ja agrupa més de 520 municipis catalans i, entre altres demandes, volen aconseguir un estatut per al món rural, adaptat a la seva realitat.
 
  • 2. Associació de Micropobles de Catalunya
L’Associació de Micropobles de Catalunya actua com a grup de pressió davant les altres administracions per tal de reivindicar la realitat dels municipis de menys de 500 habitants, sovint molt diferent de la dels municipis més grans.
 
  • 3. Projecte ‘Recomença Rural’
‘Recomença Rural’ és un projecte, impulsat per la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, que neix per fer front al tancament sense relleu d'explotacions agropecuàries i negocis rendibles. I és que l’envelliment de la població dels pobles petits, fa que molts municipis s’acabin quedant sense cap botiga de queviures. D’aquesta manera, el projecte fomenta la cessió o traspàs dels comerços i incentiva la repoblació del territori.
 
  • 4. Associació idRural
L’Associació idRural és una entitat sense ànim de lucre de nova creació, que pretén promoure iniciatives i projectes d’innovació, desenvolupament i participació social per revitalitzar les zones rurals de Catalunya.
 
  • 5. Projecte ‘Odisseu’
El projecte ‘Odisseu’, engegat pel govern, pretén incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral dels joves al món rural, a través de pràctiques acadèmiques en empreses situades en comarques rurals. En els últims anys, s’ha aconseguit una inserció laboral del 20% – dos de cada deu joves que fan pràctiques al territori s'hi queden definitivament.
 
Per la seva banda, existeixen altres iniciatives per evitar el despoblament rural. Un exemple recent el trobem a les Garrigues Altes – una agrupació de set petits pobles de Lleida, on s'ha perdut un de cada quatre veïns en els últims 20 anys – on el govern ha decidit implantar una prova pilot per millorar la connectivitat, l'habitatge i els serveis, perquè els habitants no hagin de marxar.
 
Per acabar, una reflexió: alguna vegada has pensat en què passa amb un cementiri quan un poble s’abandona?
 
Cementiris derruïts, desolats, plens de males herbes i d’animals que s’hi passegen... aquesta és l’estampa de molts cementiris que, de la mateixa manera que el poble a què van pertànyer, han quedat abandonats.
 
Tot i que és gairebé impossible recopilar tots els cementiris abandonats que hi ha al territori, existeix una iniciativa molt interessant en procés d’execució. Es tracta del projecte ‘Els últims paisatges’, impulsat per l'Associació Coementerium i l'Observatori del Paisatge de Catalunya, que té l’objectiu de fomentar el coneixement i la preservació dels cementiris de Catalunya.


Mapa de cementiris catalans del projecte ‘Els Últims Paisatges’.


 
 
Actualment, encara no hi ha el llistat de tots els cementiris de Catalunya. Ara bé, si tens una estona i vols tafanejar el mapa, hi trobaràs desenes de cementiris amb la ubicació exacta, una descripció detallada i el seu estat – en ús, en desús i completament abandonat.
 
 
BIBLIOGRAFIA
Vida i mort d’un poble
300 pobles abandonats i poquíssims de repoblats
El risc real d'alguns pobles de desaparèixer: l'emergència del despoblament a Catalunya
Més de 500 pobles units contra el despoblament: què reclamen?
Reobrir botigues de poble per combatre el despoblament
Pobles sense botiga, en risc de despoblació
La despoblación rural y sus consecuencias nos afectan a todos
Salvar el planeta desde la España vaciada
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Vi de nous 700ml
Vi de nous 700ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...