Quin espectacle la primavera, que durant els mesos d’abril i maig guarneix els cirerers de petites flors blanques agrupades amb ramells que deixen una dolça aroma i que per algunes tradicions, simbolitzen la puresa. Per degustar-ne els seus fruits, les cireres, caldrà esperar a gairebé entrat l’estiu.
El cirer (Prunus avium), creix silvestre a Europa i a l’oest d’Àsia, pertany a la família de les rosàcies, i va ser introduït pels romans des de les regions del Mar negre i el Mar Caspi. A Espanya, hi ha una elevada producció, sobretot a la vall del Jerte i a les terres del Llobregat. Després de la floració a la primavera, creixen les fulles i apareix el fruit verd, la cirera, que es podrà començar a collir a principis de juny quan hagi madurat i sigui vermell. La cirera, és una de les fruites més atractives, de color rogenc, rodona d’uns 2cm de diàmetre i de pell brillant amb pinyol al seu interior. Cal destacar el seu contingut en fibra que, a més de millorar el trànsit intestinal, redueix l’índex glicèmic del fruit i ajuda a millorar el perfil lipídic. És interessant el seu aport de vitamina C, per tant serà una bona substituta als cítrics que ja són al final de la seva temporada, i de provitamina A, en forma de betacarotè, per assegurar el bon estat de la pell, sobretot abans de l’estiu. De minerals, el més destacable és el potassi, interessant per hipertensos, per evitar rampes i per tenir un lleuger efecte diürètic, però a evitar en persones amb insuficiència renal. Finalment, cal destacar el contingut en antocianines, les responsables del pigment vermellós, que posseeixen propietats antioxidants. Les cireres, són interessants per picar entre hores fresques o per postres, però també per introduir-les a plats salats com amanides, cremes i gaspatxos. És important que compreu les cireres quan és temporada i escolliu aquelles sense taques, ni arrugades, ni obertes. Conserveu-les a la part alta de la nevera evitant els canvis bruscs de temperatura.

Si teniu cirerers a prop, aprofiteu per sortir a passejar i gaudir del paisatge de primavera que ofereixen, sinó espereu al juny a que sigui la temporada de cireres per gaudir d’aquesta fruita tant deliciosa.