La teva veu
Nadine Campos
Eco Agricultura MARJALA
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Laura Solans
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Receptes Express
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
Marina Miralles
BonaTerra
Albert «Cocina de»
Mel dels Erms
30 maig 2023 · 943
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
EL RESTRENYIMENT

El restrenyiment és un símptoma comú que es caracteritza per femtes dures, dificultat i molèsties a l’evacuar i sensació de buidament incomplet. Pot ser puntual però si es cronifica i les deposicions són menors a 3 setmanals com a mínim als últims 3 mesos, pot empitjorar molt la qualitat de vida de la persona que el presenta. L’alteració de la motilitat intestinal té multicausalitat i pot ser primària o secundaria a patologies metabòliques, digestives o neurològiques, alguns medicaments o bé per estrès o ansietat; i empitjora amb un estil de vida poc saludable on falti activitat física, hidratació i fibra a la dieta. Identificar-la és molt important per tal d’aplicar el tractament o protocol correctes i més adients en cada cas. 
 
L’objectiu per millorar el restrenyiment és corregir els factors causants o empitjorants tractables, evitar les complicacions més habituals com les hemorroides o les fissures anals i augmentar el líquid i la fibra de la dieta. 
Cal assegurar una correcta hidratació amb aigua, caldos vegetals, infusions o aigua saboritzada i deixar de banda les begudes alcohòliques i els refrescs. Aportar fibra soluble i insoluble a la dieta amb fruites, mínim 3 al dia senceres i de temporada, consumir 2-3 cops a la setmana llegums, usant tècniques per millorar la tolerància, i llavors; augmentar la ingesta de vegetals a cada àpat i una d’elles en cru. Assegurar fruits secs i cereals complets acord amb el volum d’activitat física i crear midó resistent cuinant i deixant refrigerar 12h aliments com la patata, el moniato o l’arròs. Finalment, consumir quantitat suficient de greixos saludables com l’oli d’oliva verge extra, el de coco sense refinar, el peix blau petit o alvocats. 
Per millorar el restrenyiment també cal millorar els nivells d’estrès i mantenir-se actiu, es pot provar amb tècniques de relaxació i meditació, la pràctica esportiva, com córrer o anar amb bicicleta, realitzar ioga, escoltar música, ballar o cantar o fer qualsevol activitat que produeixi benestar. Cal establir horaris per reeducar l’organisme i adoptar una postura que afavoreixi el buidament, a més d’evitar reprimir les ganes d’anar-hi. També es recomana deixar tòxics com el tabac i si amb tot és insuficient, podeu demanar consell a la nutricionista per probiòtics o suplements de fibra o el remull de llavors com la xia o el lli. 
 
 
Si pateixis restrenyiment, informat de la causa i millora alguns dels teus hàbits alimentaris. Augmenta el consum de fruita, verdura i fibra, mou-te i hidrata’t i si no millora la situació, demana consell a la metgessa abans de començar a prendre algun laxant. 
  


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa BdeGust eco
Cervesa BdeGust eco

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...