La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
10 octubre 2022 · 1706
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL RAÏM

El raïm és una fruita força ancestral i de les més cultivades arreu del món. Està molt vinculada a la nit de cap d’any però la podeu trobar fresca de setembre a desembre, o tot l’any fermentada en forma de vi o seca com a panses. 
 
El raïm és el fruit comestible de la vinya (Vitis vinífera), es reuneix en baies que són els grans de raïm que es consumeixen i on es troben també les llavors. Tot i existir al voltant d’unes 2000 varietats es distingeixen segons la seva finalitat, si per consum fresc o per a la producció de vi. Els grans de raïm solen ser petits i arrodonits o més allargats, amb una pell translúcida força resistent i de colors variats entre verdosos i morats. Té una polpa sucosa i dolça que el fa molt preuat en l’elaboració de rebosteria i sucs i ideal per consumir fresc ben net entre hores, per esmorzar o per postres.
 
Entre les seves propietats en destaca el seu aport d’antioxidants, la prevenció de malalties cardiovasculars i de càncer, la regulació del colesterol i, al ser rica en potassi, és força diürètica i els seus tanins milloren la salut intestinal. Quan es consumeix seca en forma de pansa, el seu contingut en fibra, sucres, vitamines i minerals es concentra i augmenta, per això és un aliment més calòric i energètic que la fruita fresca. En forma de vi és cert que manté algunes de les seves propietats, però no hem d’oblidar que es tracta d’una beguda alcohòlica que cal prendre amb mesura perquè no hi ha consum d’alcohol segur. 
 
La tradició de prendre 12 grans de raïm amb les campanades es creu que era una costum entre la burgesia espanyola, que es va fer popular quan es va imposar una taxa per sortir de festa la nit del 5 de gener i com a burla i protesta la gent va sortir  la nit de cap d’any a menjar raïm amb les campanades. Posteriorment, els agricultors en un any d’excedent de raïm, van promoure aquesta tradició per augmentar la venta i ha arribat fins a l’actualitat.
 
Tant si ets dels que acabes i comences l’any menjant 12 raïms com si no, aprofita els beneficis d’aquesta fruita quan n’és temporada i sinó, afegeix-la en forma de panses a d’altres plats com amanides o amb espinacs i pinyons. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...