EL RAÏM
El raïm és una fruita força ancestral i de les més cultivades arreu del món. Està molt vinculada a la nit de cap d’any però la podeu trobar fresca de setembre a desembre, o tot l’any fermentada en forma de vi o seca com a panses.
El raïm és el fruit comestible de la vinya (Vitis vinífera), es reuneix en baies que són els grans de raïm que es consumeixen i on es troben també les llavors. Tot i existir al voltant d’unes 2000 varietats es distingeixen segons la seva finalitat, si per consum fresc o per a la producció de vi. Els grans de raïm solen ser petits i arrodonits o més allargats, amb una pell translúcida força resistent i de colors variats entre verdosos i morats. Té una polpa sucosa i dolça que el fa molt preuat en l’elaboració de rebosteria i sucs i ideal per consumir fresc ben net entre hores, per esmorzar o per postres.
Entre les seves propietats en destaca el seu aport d’antioxidants, la prevenció de malalties cardiovasculars i de càncer, la regulació del colesterol i, al ser rica en potassi, és força diürètica i els seus tanins milloren la salut intestinal. Quan es consumeix seca en forma de pansa, el seu contingut en fibra, sucres, vitamines i minerals es concentra i augmenta, per això és un aliment més calòric i energètic que la fruita fresca. En forma de vi és cert que manté algunes de les seves propietats, però no hem d’oblidar que es tracta d’una beguda alcohòlica que cal prendre amb mesura perquè no hi ha consum d’alcohol segur.
La tradició de prendre 12 grans de raïm amb les campanades es creu que era una costum entre la burgesia espanyola, que es va fer popular quan es va imposar una taxa per sortir de festa la nit del 5 de gener i com a burla i protesta la gent va sortir la nit de cap d’any a menjar raïm amb les campanades. Posteriorment, els agricultors en un any d’excedent de raïm, van promoure aquesta tradició per augmentar la venta i ha arribat fins a l’actualitat.
Tant si ets dels que acabes i comences l’any menjant 12 raïms com si no, aprofita els beneficis d’aquesta fruita quan n’és temporada i sinó, afegeix-la en forma de panses a d’altres plats com amanides o amb espinacs i pinyons.