Or sembla, plata no és, quina fruita és? El plàtan, és molt apreciat per la seva aroma i sabor dolç, però a més de ser la resposta a una de les endevinalles més populars el seu consum aporta molts beneficis a l’organisme.
El plàtan és la fruita tropical procedent de la platanera del gènere Musa paradisíaca. És originari del sud est asiàtic i de la Índia, on a més de ser considerat un aliment saludable era una ofrena per a les deïtats. Posteriorment es va introduir a les costes del mediterrani i va arribar a les Canàries, on el clima idoni va ajudar a que fos el principal cultiu de plàtan per a la península. És una de les fruites més consumides arreu del món, perquè es pot pelar i transportar fàcilment i no requereix l’ús de coberts, a més a més, es pot trobar al mercat tot l’any. És allargat, de pell groga i polpa més blanquinosa, de sabor dolç pel seu contingut en hidrats de carboni i, tot i ser una fruita amb més calories no engreixa pas, de fet tot el contrari perquè al contenir força fibra, sacia i evita pics de glucosa a la sang. També és ric en potassi, interessant per a la retenció de líquids, per a la hipertensió i per evitar rampes. Finalment és font d’altres vitamines i minerals com el magnesi, el fòsfor i folats. Per totes les característiques esmentades, cal desterrar els mites que el plàtan engreixa, que no és apte per diabètics o que restreny. De fet, com més madur és el plàtan, més sucres conté i més interessant per a esportistes o per a combatre la fatiga i, en canvi, com més verd, més ric en fibra prebiòtica que ajudarà en la regulació del trànsit intestinal.
Per consumir-lo, el podeu fer cru a qualsevol hora del dia, com a Snack o com a postres, però també el podeu menjar deshidratat, ideal per endur a la muntanya, o per aportar dolçor a receptes de rebosteria. També en podeu fer gelats o batuts per a l’estiu, però ull que els sucres seran més assimilables.
Oblida't de la falsa creença que el plàtan engreixa i consumeix aquesta fruita dolça, deliciosa i pràctica quan més et vingui de gust.