La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
24 gener 2022 · 4065
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL MIDÓ RESISTENT

Patata Roja
Patata Roja

Lo Granel: Som una botiga d'alimentació real on es pot trobar multitud de productes a granel per així evitar envasos de plástic i ajudar a contribuir amb la cura del medi ambient. Tenim un...



Els aliments que ingerim, la manera en la que ho fem i l’entorn, tenen un efecte més enllà de nodrir-nos. Per aquest motiu, quan modifiquem els nostres hàbits alimentaris, ja sigui per vacances, viatges, feina, o àpats festius com els de Nadal, el nostre sistema digestiu i en concret la microbiota es poden veure alterats.  
 
La microbiota és el conjunt de microorganismes presents en un entorn definit. A la ubicada al tracte intestinal, se l’anomena microbiota intestinal i és on resideixen la major part dels microorganismes del cos humà. Entre les seves múltiples funcions en destaca la de defensa enfront a microorganismes nocius, la seva influència en el sistema immunitari i la degradació de toxines. A més a més, facilita l’absorció de minerals, sintetitza certes vitamines essencials i aminoàcids, i permet la digestió de certs aliments com la fibra alimentària, produint molècules com àcids grassos de cadena curta que alhora milloren la mucosa, la pròpia microbiota, la glucèmia i el metabolisme dels lípids. 
 
La composició de la microbiota pot variar segons el tipus d’alimentació i coccions, l’entorn, el consum de certs fàrmacs i l’estil de vida. Un hidrat de carboni que ens pot ajudar a assegurar una microbiota sana, és el midó resistent.  Els aliments rics en midó com la patata, el moniato, el plàtan mascle, els cereals com l’arròs o el cuscús i els llegums; un cop es cuinen, gelatinitzen el midó perquè les cèl·lules el puguin absorbir més fàcilment i s’aprofiti més ràpid. Ara bé, si deixem que aquests aliments un cop cuits es refredin fora de la nevera i posteriorment es refrigerin aproximadament 12 hores es modifica completament l’estructura d’aquest midó, que es torna resistent al procés digestiu i passa a ser disponible a bacteris, llevats i fongs perquè el puguin fermentar. Es converteix en fibra prebiòtica que alimentarà a la microbiota, produint àcids grassos de cadena curta i gasos com el butirat, relacionat amb funcions del sistema immune, antitumorals i antiinflamatòries. A l’hora de consumir-lo es pot fer tant el plat fred com reescalfar-lo que ja no es modifica el midó. 
 
 
A partir d’ara deixeu cuinats el dia abans al forn les patates o els moniatos, o bullits l’arròs o les llenties; refrigereu-los i, el dia següent, acabeu de preparar el plat que vulgueu. D’aquesta manera gaudireu dels beneficis del midó resistent i millorareu la vostra microbiota. 




Arròs de pastor (500gr, per 4-5 persones)
Arròs de pastor (500gr, per 4-5 persones)

Sabors d'Origen: Som una petita empresa del Moianès especialitzada en la distribució de productes d'alimentació ecològica i/o de proximitat. Donem suport a petits i mitjans productors qu...


Mongeta del Ganxet
Mongeta del Ganxet

Joan Manresa Agell: Soc productor de mongetas seques;ganxet,carai,sastre ....


 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Cervesa Alaryk Triple Grain Bio 8,5% vol. 33cl.
Cervesa Alaryk Triple Grain Bio 8,5% vol. 33cl.

Sabors d'Origen: Som una petita empresa del Moianès especialitzada en la distribució de productes d'alimentació ecològica i/o de proximitat. Donem suport a petits i mitjans productors qu...