La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
20 juny 2022 · 1026
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL GASPATXO

Gairebé a les portes de l’estiu, la calor és cada vegada més intensa. És més feixuc cuinar plats elaborats i el cos ens demana aliments frescos. És el moment de substituir els plats calents de cullera per sopes fredes amb aliments de temporada i rics en aigua que també ens ajudaran a mantenir-nos hidratats.   
 
La sopa freda per excel·lència de la península és el gaspatxo, que conté com a un dels ingredients principals el tomàquet, una hortalissa típica d’estiu. Als seus orígens, sobretot a la zona d’Andalusia, era un plat d’aprofitament on es barrejaven restes de pa amb vegetals esmicolats sobrants d’àpats de dies anteriors. Ara bé, fins que no es va introduir el tomàquet i el pebrot des d’Amèrica, als inicis es preparava amb d’altres verdures. Actualment, cada casa té la millor recepta de gaspatxo, però hi ha uns ingredients comuns: tomàquet de pera madur, pebrot verd italià, a algunes receptes també pebrot vermell, cogombre, dent d’all o ceba, oli d’oliva verge extra, pa dur d’un parell de dies anteriors, aigua, sal i vinagre. Cal rentar bé les verdures  però no cal pelar-les, perquè un cop ben triturat es passarà pel colador per aconseguir una textura fina i sense pells ni llavors. Només queda conservar-lo a la nevera un parell d’hores per prendre’l ben fresc. Es pot servir decorat per sobre amb les mateixa verdures que porta ben picades o amb crostons de pa. També podeu fer versions sense pa o fins i tot servit amb glaçons, tot i que després queda força aigualit. Per aquells que el confonen amb el Salmorejo, aquest últim només es prepara amb 4 ingredients: tomàquet, pa, oli, all i sal. 
 
Si no podeu fer gaspatxo casolà, assegureu-vos alhora de comprar-lo que només porti els vegetals, el pa, l’oli sobretot d’oliva, que no sigui molt salat i que no afegeixin additius innecessaris. Per a les embarassades, només podeu consumir les versions pasteuritzades o el casolà amb les verdures ben netes. Dins del món del gaspatxo podeu innovar afegint fruites com meló, síndria o cirera o pels que no podeu menjar tomàquet, podeu fer-lo de pastanaga, remolatxa i ceba o de cogombre i carbassó.
 
Gaudiu d’un deliciós plat de gaspatxo els dies calorosos de primavera i estiu, us refrescarà, aportarà vitamines, minerals i fibra, assegurarà l’aport de vegetals a la vostra dieta i us saciarà. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...