La teva veu
Laura Sola...
Oidà!
Laura Cros...
Jordi Bosc...
Peixaterie...
Yolanda - ...
Nadine Cam...
La Vegana ...
Marina Mir...
Carme Peir...
Llibreria ...
Ester Peri...
Ulises Cra...
Mas Jalech
Deméter
La Kuina d...
Marta Vila
Daniele Di...
20 juny 2022 · 596
Comparteix a les xarxes i guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 euros!

EL GASPATXO

Gairebé a les portes de l’estiu, la calor és cada vegada més intensa. És més feixuc cuinar plats elaborats i el cos ens demana aliments frescos. És el moment de substituir els plats calents de cullera per sopes fredes amb aliments de temporada i rics en aigua que també ens ajudaran a mantenir-nos hidratats.   
 
La sopa freda per excel·lència de la península és el gaspatxo, que conté com a un dels ingredients principals el tomàquet, una hortalissa típica d’estiu. Als seus orígens, sobretot a la zona d’Andalusia, era un plat d’aprofitament on es barrejaven restes de pa amb vegetals esmicolats sobrants d’àpats de dies anteriors. Ara bé, fins que no es va introduir el tomàquet i el pebrot des d’Amèrica, als inicis es preparava amb d’altres verdures. Actualment, cada casa té la millor recepta de gaspatxo, però hi ha uns ingredients comuns: tomàquet de pera madur, pebrot verd italià, a algunes receptes també pebrot vermell, cogombre, dent d’all o ceba, oli d’oliva verge extra, pa dur d’un parell de dies anteriors, aigua, sal i vinagre. Cal rentar bé les verdures  però no cal pelar-les, perquè un cop ben triturat es passarà pel colador per aconseguir una textura fina i sense pells ni llavors. Només queda conservar-lo a la nevera un parell d’hores per prendre’l ben fresc. Es pot servir decorat per sobre amb les mateixa verdures que porta ben picades o amb crostons de pa. També podeu fer versions sense pa o fins i tot servit amb glaçons, tot i que després queda força aigualit. Per aquells que el confonen amb el Salmorejo, aquest últim només es prepara amb 4 ingredients: tomàquet, pa, oli, all i sal. 
 
Si no podeu fer gaspatxo casolà, assegureu-vos alhora de comprar-lo que només porti els vegetals, el pa, l’oli sobretot d’oliva, que no sigui molt salat i que no afegeixin additius innecessaris. Per a les embarassades, només podeu consumir les versions pasteuritzades o el casolà amb les verdures ben netes. Dins del món del gaspatxo podeu innovar afegint fruites com meló, síndria o cirera o pels que no podeu menjar tomàquet, podeu fer-lo de pastanaga, remolatxa i ceba o de cogombre i carbassó.
 
Gaudiu d’un deliciós plat de gaspatxo els dies calorosos de primavera i estiu, us refrescarà, aportarà vitamines, minerals i fibra, assegurarà l’aport de vegetals a la vostra dieta i us saciarà. 
 





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 euros!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Carbassa confitada (verd)
Carbassa confitada (verd)

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...

Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva