Gairebé a les portes de l’estiu, la calor és cada vegada més intensa. És més feixuc cuinar plats elaborats i el cos ens demana aliments frescos. És el moment de substituir els plats calents de cullera per sopes fredes amb aliments de temporada i rics en aigua que també ens ajudaran a mantenir-nos hidratats.
La sopa freda per excel·lència de la península és el gaspatxo, que conté com a un dels ingredients principals el tomàquet, una hortalissa típica d’estiu. Als seus orígens, sobretot a la zona d’Andalusia, era un plat d’aprofitament on es barrejaven restes de pa amb vegetals esmicolats sobrants d’àpats de dies anteriors. Ara bé, fins que no es va introduir el tomàquet i el pebrot des d’Amèrica, als inicis es preparava amb d’altres verdures. Actualment, cada casa té la millor recepta de gaspatxo, però hi ha uns ingredients comuns: tomàquet de pera madur, pebrot verd italià, a algunes receptes també pebrot vermell, cogombre, dent d’all o ceba, oli d’oliva verge extra, pa dur d’un parell de dies anteriors, aigua, sal i vinagre. Cal rentar bé les verdures però no cal pelar-les, perquè un cop ben triturat es passarà pel colador per aconseguir una textura fina i sense pells ni llavors. Només queda conservar-lo a la nevera un parell d’hores per prendre’l ben fresc. Es pot servir decorat per sobre amb les mateixa verdures que porta ben picades o amb crostons de pa. També podeu fer versions sense pa o fins i tot servit amb glaçons, tot i que després queda força aigualit. Per aquells que el confonen amb el Salmorejo, aquest últim només es prepara amb 4 ingredients: tomàquet, pa, oli, all i sal.
Si no podeu fer gaspatxo casolà, assegureu-vos alhora de comprar-lo que només porti els vegetals, el pa, l’oli sobretot d’oliva, que no sigui molt salat i que no afegeixin additius innecessaris. Per a les embarassades, només podeu consumir les versions pasteuritzades o el casolà amb les verdures ben netes. Dins del món del gaspatxo podeu innovar afegint fruites com meló, síndria o cirera o pels que no podeu menjar tomàquet, podeu fer-lo de pastanaga, remolatxa i ceba o de cogombre i carbassó.
Gaudiu d’un deliciós plat de gaspatxo els dies calorosos de primavera i estiu, us refrescarà, aportarà vitamines, minerals i fibra, assegurarà l’aport de vegetals a la vostra dieta i us saciarà.