El fajol, tot i que el seu nom recordi a un llegum, és un pseudocereal que ha anat agafant força als últims anys per les seves propietats, però ja s’usava tradicionalment com a pinso pel bestiari o per fer pa en èpoques de fam.
El fajol, altrament dit blat sarraí (Fagopyrum esculentum), és la llavor d’una planta floral, per aquest motiu se l’anomena pseudocereal com a la quinoa o a l’amarant, ja que no provenen de les gramínies d’espigues com la resta de cereals, però culinàriament se’ls tracta similar. Destaca per no contenir gluten, ser ric en hidrats de carboni de mitjà-baix índex glucèmic, aminoàcids i proteïnes d’alta disponibilitat, fibra i minerals. A més a més, al ser energètic i saciant és interessant en persones grans, esportistes, infants en època de creixement, lactants i embarassades, diabètiques i per a tota la població en general sobretot a la tardor i a l’hivern. És originari d’Àsia, però va arribar a Europa a través de Rússia. Actualment, es pot trobar conreu autòcton a la Garrotxa i al Pla de l’Estany, per tant, quan compreu fajol procureu buscar l’origen i que sigui de proximitat. El seu gra té forma piramidal, de color grisós i textura farinosa. Es sembra a l’estiu i es recol·lecta a l’Octubre, conservant-se d’allò més bé durant els mesos d’hivern. Es cou com un cereal, posant el doble d’aigua que de fajol i quan arranca al bull es deixa uns 20-25min. Es pot afegir a guisats, amanides o per fer hamburgueses vegetals, també com a espesseïdor de salses; Amb forma de farina per fer les famoses crepes franceses, les galettes, o pels espaguetis soba Japonesos, o també al mercat podreu trobar pasta de fajol en forma d’espaguetis, espirals, macarrons o fins hi tot estrelletes per les sopes. Per fer versions dolces teniu els flocs de fajol o el fajol inflat que podeu afegir al porridge o al iogurt; i finalment en podeu fer pa, que tot i tenir un gust fort força característic, és ben acceptat i saludable.
El fajol és un pseudocereal interessant i amb molts beneficis per a l’organisme que pots introduir en el format que desitgis; d’aquesta manera consumiràs altres fonts d’hidrats de carboni complets, ric en proteïnes i energètic que donarà varietat a la teva cuina de tardor i hivern.
