La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
09 gener 2023 · 3514
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL FAJOL

El fajol, tot i que el seu nom recordi a un llegum, és un pseudocereal que ha anat agafant força als últims anys per les seves propietats, però ja s’usava tradicionalment com a pinso pel bestiari o per fer pa en èpoques de fam. 
 
El fajol, altrament dit blat sarraí (Fagopyrum esculentum), és la llavor d’una planta floral, per aquest motiu se l’anomena pseudocereal com a la quinoa o a l’amarant, ja que no provenen de les gramínies d’espigues com la resta de cereals, però culinàriament se’ls tracta similar. Destaca per no contenir gluten, ser ric en hidrats de carboni de mitjà-baix índex glucèmic, aminoàcids i proteïnes d’alta disponibilitat, fibra i minerals. A més a més, al ser energètic i saciant és interessant en persones grans, esportistes, infants en època de creixement, lactants i embarassades, diabètiques i per a tota la població en general sobretot a la tardor i a l’hivern. És originari d’Àsia, però va arribar a Europa a través de Rússia. Actualment, es pot trobar conreu autòcton a la Garrotxa i al Pla de l’Estany, per tant, quan compreu fajol procureu buscar l’origen i  que sigui de proximitat. El seu gra té forma piramidal, de color grisós i textura farinosa. Es sembra a l’estiu i es recol·lecta a l’Octubre, conservant-se d’allò més bé durant els mesos d’hivern. Es cou com un cereal, posant el doble d’aigua que de fajol i quan arranca al bull es deixa uns 20-25min. Es pot afegir a guisats, amanides o per fer hamburgueses vegetals, també com a espesseïdor de salses; Amb forma de farina per fer les famoses crepes franceses, les galettes, o pels espaguetis soba Japonesos, o també al mercat podreu trobar pasta de fajol en forma d’espaguetis, espirals, macarrons o fins hi tot estrelletes per les sopes. Per fer versions dolces teniu els flocs de fajol o el fajol inflat que podeu afegir al porridge o al iogurt; i finalment en podeu fer pa, que tot i tenir un gust fort força característic, és ben acceptat i saludable. 
 
El fajol és un pseudocereal interessant i amb molts beneficis per a l’organisme que pots introduir en el format que desitgis; d’aquesta manera consumiràs altres fonts d’hidrats de carboni complets, ric en proteïnes i energètic que donarà varietat a la teva cuina de tardor i hivern.



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...