La teva veu
L'Encaix Espai de joc
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
09 gener 2023 · 3475
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
EL FAJOL

El fajol, tot i que el seu nom recordi a un llegum, és un pseudocereal que ha anat agafant força als últims anys per les seves propietats, però ja s’usava tradicionalment com a pinso pel bestiari o per fer pa en èpoques de fam. 
 
El fajol, altrament dit blat sarraí (Fagopyrum esculentum), és la llavor d’una planta floral, per aquest motiu se l’anomena pseudocereal com a la quinoa o a l’amarant, ja que no provenen de les gramínies d’espigues com la resta de cereals, però culinàriament se’ls tracta similar. Destaca per no contenir gluten, ser ric en hidrats de carboni de mitjà-baix índex glucèmic, aminoàcids i proteïnes d’alta disponibilitat, fibra i minerals. A més a més, al ser energètic i saciant és interessant en persones grans, esportistes, infants en època de creixement, lactants i embarassades, diabètiques i per a tota la població en general sobretot a la tardor i a l’hivern. És originari d’Àsia, però va arribar a Europa a través de Rússia. Actualment, es pot trobar conreu autòcton a la Garrotxa i al Pla de l’Estany, per tant, quan compreu fajol procureu buscar l’origen i  que sigui de proximitat. El seu gra té forma piramidal, de color grisós i textura farinosa. Es sembra a l’estiu i es recol·lecta a l’Octubre, conservant-se d’allò més bé durant els mesos d’hivern. Es cou com un cereal, posant el doble d’aigua que de fajol i quan arranca al bull es deixa uns 20-25min. Es pot afegir a guisats, amanides o per fer hamburgueses vegetals, també com a espesseïdor de salses; Amb forma de farina per fer les famoses crepes franceses, les galettes, o pels espaguetis soba Japonesos, o també al mercat podreu trobar pasta de fajol en forma d’espaguetis, espirals, macarrons o fins hi tot estrelletes per les sopes. Per fer versions dolces teniu els flocs de fajol o el fajol inflat que podeu afegir al porridge o al iogurt; i finalment en podeu fer pa, que tot i tenir un gust fort força característic, és ben acceptat i saludable. 
 
El fajol és un pseudocereal interessant i amb molts beneficis per a l’organisme que pots introduir en el format que desitgis; d’aquesta manera consumiràs altres fonts d’hidrats de carboni complets, ric en proteïnes i energètic que donarà varietat a la teva cuina de tardor i hivern.Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...