La teva veu
mel el remei
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
03 abril 2024 · 581
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
EL CONSUM D'ALVOCAT

L’excés d’informació sobretot a les xarxes socials pel que fa a recomanacions dietètiques, genera confusió a la població en general. El constant bombardeig de missatges sobre alimentació per part de perfils no professionals aconsegueixen despistar als consumidors que no acaben de tenir clar quins aliments és millor que estiguin presents a la dieta, quins cal potenciar o quins cal evitar. Un clar exemple és el de l’alvocat, que des que es va considerar un superaliment per totes les propietats que se l’hi atribueixen, el seu consum va créixer exponencialment sense tenir en compte l’impacte social i mediambiental que podia provocar. 
 
L’alvocat és el fruit de l’arbre Persea Americana, originari de les zones altes del sud de Mèxic, del nord de Guatemala i de Perú i actualment també cultivat a Espanya.

Existeixen diferents varietats entre les quals destaquen a la península el Hass i el Bacon. El podreu trobar tot l’any al mercat però els nacionals es solen recol·lectar entre desembre i maig. És ric amb aigua, fibra, greixos, aminoàcids, vitamines i minerals, per tant, molt saciant i amb efecte prebiòtic, té un perfil lipídic excel·lent, adient per prevenir problemes cardiovasculars, i a més a més també té poder antioxidant. De  pell rugosa per fora i part carnosa i comestible, per dins entre verd i groc, de textura mantegosa i sabor agradable. Un cop madur es pot retirar el pinyol i extreure la polpa amb una cullera i el podeu treure per untar sobre torrades a l’esmorzar, fer-ne salses com el guacamole, posar-lo a amanides o afegir-lo a plats tant dolços com salats. 
 
El problema de l’alvocat és que al penjar-li tantes medalles: vegà, nutritiu, superaliment, saciant, antioxidant, entre moltes d’altres, ha augmentat potencialment la seva demanda sobretot a Europa, Japó i els Estats Units, especialment durant la Superbowl arribant a les 138.000 tonelades. L’excés de producció ha acabat alterant l’ecosistema amb la desforestació o l’excés de demanda d’aigua i ha provocats conflictes socials violents amb expropiacions i extorsions. 
 
Si vols gaudir dels beneficis de l’alvocat cal que en facis un consum responsable i saludable, no n’abusis, el pots introduir a la teva dieta però tampoc cal que hi sigui present a tots els plats i escull aquells d’origen més pròxim per reduir la petjada de carboni i per assegurar un comerç just. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva