L’excés d’informació sobretot a les xarxes socials pel que fa a recomanacions dietètiques, genera confusió a la població en general. El constant bombardeig de missatges sobre alimentació per part de perfils no professionals aconsegueixen despistar als consumidors que no acaben de tenir clar quins aliments és millor que estiguin presents a la dieta, quins cal potenciar o quins cal evitar. Un clar exemple és el de l’alvocat, que des que es va considerar un superaliment per totes les propietats que se l’hi atribueixen, el seu consum va créixer exponencialment sense tenir en compte l’impacte social i mediambiental que podia provocar.
L’alvocat és el fruit de l’arbre Persea Americana, originari de les zones altes del sud de Mèxic, del nord de Guatemala i de Perú i actualment també cultivat a Espanya.
Existeixen diferents varietats entre les quals destaquen a la península el Hass i el Bacon. El podreu trobar tot l’any al mercat però els nacionals es solen recol·lectar entre desembre i maig. És ric amb aigua, fibra, greixos, aminoàcids, vitamines i minerals, per tant, molt saciant i amb efecte prebiòtic, té un perfil lipídic excel·lent, adient per prevenir problemes cardiovasculars, i a més a més també té poder antioxidant. De pell rugosa per fora i part carnosa i comestible, per dins entre verd i groc, de textura mantegosa i sabor agradable. Un cop madur es pot retirar el pinyol i extreure la polpa amb una cullera i el podeu treure per untar sobre torrades a l’esmorzar, fer-ne salses com el guacamole, posar-lo a amanides o afegir-lo a plats tant dolços com salats.
El problema de l’alvocat és que al penjar-li tantes medalles: vegà, nutritiu, superaliment, saciant, antioxidant, entre moltes d’altres, ha augmentat potencialment la seva demanda sobretot a Europa, Japó i els Estats Units, especialment durant la Superbowl arribant a les 138.000 tonelades. L’excés de producció ha acabat alterant l’ecosistema amb la desforestació o l’excés de demanda d’aigua i ha provocats conflictes socials violents amb expropiacions i extorsions.
Si vols gaudir dels beneficis de l’alvocat cal que en facis un consum responsable i saludable, no n’abusis, el pots introduir a la teva dieta però tampoc cal que hi sigui present a tots els plats i escull aquells d’origen més pròxim per reduir la petjada de carboni i per assegurar un comerç just.