EL CODONY
El gran desconegut de la tardor però molt preuat per ser l’ingredient principal d’una pasta dolça típica de la península és el codony, amb el que s’elabora el codonyat.
El codony és el fruit del codonyer, Cydonia oblonga, provinent de sudoest asiàtic a la zona del Caucas. És un dels conreus més antics que es coneixen i als seus inicis era un arbust, tot i que amb els diferents cultius ha acabat sent un arbre que pot arribar a una alçada de 6 metres. És una fruita que es recol·lecta a la tardor, però un cop collida es preserva ben bé 2-3 mesos, per això se’n troben durant tot l’hivern. De forma, recorda a una pera una mica més grossa, de pell vellutada i de color groc-daurat que indica que el fruit és madur. No és habitual consumir-lo cru perquè la polpa és dura, astringent i àcida i costa molt de pelar, en canvi té una aroma molt delicada que es pot usar fins i tot per perfumar i se’l relaciona amb el desig, l’amor i la deessa Afrodita de la mitologia grega. És una fruita que no conté gairebé sucres i se’l recomana en casos de restrenyiment, gastritis o hipertensió, pel contingut en potassi, però ull que si es consumeix com a codonyat, que és la forma més típica de menjar el codony, al ser com una confitura on s’afegeix força sucre no seria recomanat per a persones diabètiques o que pateixin hipertrigliceridèmia, però si per a esportistes. El codonyat es pot consumir com a postres acompanyat d’algun lacti com el formatge, per fer un sandvitx per esmorzar o berenar, o afegit a les amanides, i a l’Octubre també el trobareu per farcir panellets. El codony en canvi, el podeu coure al forn o bullir-lo, encara que requereix una estona de paciència i el podeu afegir a receptes salades de cassola com un rostit de pollastre o conill, a una quiche o fer allioli de codony, recepta típica de muntanya i de terres de Lleida, que un cop els codonys són bullits, pelats i tallats s’afegeixen a alls picats i es tritura tot al morter amb un xic de sal mentre es va afegint oli d’oliva verge extra poc a poc.
Si t’agrada incorporar aliments i receptes de temporada, innova a la cuina amb l’aroma delicada del codony, gaudeix dels seus beneficis i dona un toc de tardor als teus plats.