La teva veu
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
31 maig 2023 · 397
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




EL BABY LED WEANING

Segurament heu sentit a parlar sobre el baby led weaning, un mètode per iniciar l’alimentació complementària, traduït com a deslletament dirigit pel bebè. S’inicia als 6-8 mesos quan el nadó ja sap seure de manera estable per si sol; té interès pels aliments i vol agafar-los; mostra gestos de gana i sacietat;  sap agafar aliments i portar-los a la boca; i ja no té el reflex d’extrusió. 
 
La peculiaritat del BLW és que s’ofereixen al bebè nous aliments segurs en format sòlid aptes per la seva edat, saludables, nutritius i complementaris a la llet materna o de fórmula; i és el propi nadó que decideix la quantitat ingerida al escollir els trossos de menjar i mastegar-los o esquinçar-los abans d’empassar, en funció de la seva gana i preferència. No és una moda sense fonaments, doncs l’avala l’associació espanyola de pediatria (l’AEP) entre moltes d’altres i tot i tenir els mateixos objectius que la resta de mètodes d’alimentació complementària, es creu que ajuda a reduir les aversions a textures i nous sabors. A més a més, també cal destacar altres avantatges, com reduir el risc d’obesitat, el treball d’hàbits alimentaris més saludables, la millora del desenvolupament psicomotor, el respecte per les sensacions de gana i sacietat, la millor transició a l’alimentació sòlida, i la promoció de l’autonomia infantil. Ara bé, com a desavantatge principal, és la brutícia; es necessita una bona estona per tornar a deixar neta l’estança, el mobiliari i al propi nadó. Per assegurar que aquest tipus d’alimentació sigui suficient i aporti tots els nutrients, caldrà aportar un aliment proteic i ric en ferro a cada àpat principal (llegum, ou, fruits secs, carn, peix, llavors i cereals integrals) i espaiar-los 1 o 2 hores dels aliments rics en calci com la llet materna, de fórmula o els iogurts. Assegurar aliments rics en vitamina C per potenciar la seva absorció, com algunes fruites i verdures i mantenir com a base de l’alimentació la llet materna o de fórmula, oferint-la en primer lloc i després els aliments. Finalment, cal incorporar un aliment energètic com l’oli d’oliva verge extra, l’alvocat, la farina d’ametlla, la crema de cacauet, el tahin sense sal, el coco ratllat, el peix blau, el pa integral sense sal, la patata, la pasta integral, els cereals complets i els llegums. Perquè el BLW sigui segur caldrà oferir els aliments amb unes característiques específiques, fixant-se amb la FORMA (trossos grans, aixafats, palets, tires, rodanxes o amb forma de dit); LA MIDA (si no fa la pinça amb els dits caldrà fer trossos més grans que el seu puny); LA TEXTURA (consistent i que no es desfaci, però sense ser dur o cruixent, la idònia és aquella que es pugui aixafar amb la llengua i el paladar o les genives);  i LA TEMPERATURA, evitant els extrems, ni molt freds ni molt calents. 
 
Si dubtes de com iniciar correctament l’alimentació complementària amb el BLW al teu bebè, informat amb un dietista nutricionista especialitzat. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable