Segurament heu sentit a parlar sobre el baby led weaning, un mètode per iniciar l’alimentació complementària, traduït com a deslletament dirigit pel bebè. S’inicia als 6-8 mesos quan el nadó ja sap seure de manera estable per si sol; té interès pels aliments i vol agafar-los; mostra gestos de gana i sacietat; sap agafar aliments i portar-los a la boca; i ja no té el reflex d’extrusió.
La peculiaritat del BLW és que s’ofereixen al bebè nous aliments segurs en format sòlid aptes per la seva edat, saludables, nutritius i complementaris a la llet materna o de fórmula; i és el propi nadó que decideix la quantitat ingerida al escollir els trossos de menjar i mastegar-los o esquinçar-los abans d’empassar, en funció de la seva gana i preferència. No és una moda sense fonaments, doncs l’avala l’associació espanyola de pediatria (l’AEP) entre moltes d’altres i tot i tenir els mateixos objectius que la resta de mètodes d’alimentació complementària, es creu que ajuda a reduir les aversions a textures i nous sabors. A més a més, també cal destacar altres avantatges, com reduir el risc d’obesitat, el treball d’hàbits alimentaris més saludables, la millora del desenvolupament psicomotor, el respecte per les sensacions de gana i sacietat, la millor transició a l’alimentació sòlida, i la promoció de l’autonomia infantil. Ara bé, com a desavantatge principal, és la brutícia; es necessita una bona estona per tornar a deixar neta l’estança, el mobiliari i al propi nadó. Per assegurar que aquest tipus d’alimentació sigui suficient i aporti tots els nutrients, caldrà aportar un aliment proteic i ric en ferro a cada àpat principal (llegum, ou, fruits secs, carn, peix, llavors i cereals integrals) i espaiar-los 1 o 2 hores dels aliments rics en calci com la llet materna, de fórmula o els iogurts. Assegurar aliments rics en vitamina C per potenciar la seva absorció, com algunes fruites i verdures i mantenir com a base de l’alimentació la llet materna o de fórmula, oferint-la en primer lloc i després els aliments. Finalment, cal incorporar un aliment energètic com l’oli d’oliva verge extra, l’alvocat, la farina d’ametlla, la crema de cacauet, el tahin sense sal, el coco ratllat, el peix blau, el pa integral sense sal, la patata, la pasta integral, els cereals complets i els llegums. Perquè el BLW sigui segur caldrà oferir els aliments amb unes característiques específiques, fixant-se amb la FORMA (trossos grans, aixafats, palets, tires, rodanxes o amb forma de dit); LA MIDA (si no fa la pinça amb els dits caldrà fer trossos més grans que el seu puny); LA TEXTURA (consistent i que no es desfaci, però sense ser dur o cruixent, la idònia és aquella que es pugui aixafar amb la llengua i el paladar o les genives); i LA TEMPERATURA, evitant els extrems, ni molt freds ni molt calents.
Si dubtes de com iniciar correctament l’alimentació complementària amb el BLW al teu bebè, informat amb un dietista nutricionista especialitzat.