Imatge: bibliotecavirtual.diba.cat
Saps que l'etiquetatge amb la data dels aliments és el responsable del malbaratament del 10% del menjar a la Unió Europea?
Traduït: llencem gairebé 9 milions de tones d’aliments a l’any perquè pensem que no es poden consumir.
Per què?
Perquè no sabem interpretar dos conceptes molt diferents: la data de caducitat i la data de consum preferent.
Per evitar-ho, és imprescindible informar-nos i conèixer la diferència entre les dates d’etiquetatge dels aliments.
Aprèn a interpretar l’etiquetatge de dates dels aliments
La data de caducitat i la data de consum preferent són dues classes d’etiquetatge de dates que, molt sovint, es confonen.
Segons un
estudi de l’OCU (Organización de Consumidores y Usuarios), 4 de cada 10 consumidors no saben la diferència entre la data de caducitat i la data de consum preferent.
Ara bé, un producte només pot portar-ne una. On en trobem una, no trobem l’altra.
Anem al detall per veure les diferències.
La data de caducitat o seguretat alimentària
La data de caducitat indica quan el producte ja no es pot menjar perquè deixa de ser segur.
La data de caducitat es troba en productes que són molt peribles i amb risc microbiològic – on puguin créixer bacteris que posin en perill la nostra salut – com, per exemple, en carns i peixos frescos.
A més, has de tenir en compte que:
-
Si no segueixes les instruccions de conservació (com ara, “conservar a 2-4 ºC”) i consumició (com, per exemple, “un cop obert, consumir en 3 dies”), l’aliment pot fer-se malbé abans de la data de caducitat.
-
Si congeles el producte abans que caduqui, pots allargar la seva vida útil i consumir-ho més tard. Però, una vegada descongelat, l’has de consumir en menys de 24 hores.
La data de consum preferent o qualitat alimentària
Per altra banda, la data de consum preferent és només un indicador de qualitat, però l’aliment es pot consumir igualment un cop superada la data.
Si el producte supera la data de consum preferent, pot perdre alguna de les seves propietats de sabor i textura, però no hi ha risc microbiològic. Aquesta s’indica en productes que duren més temps, com ara els aliments congelats, les conserves o les llaunes.
- Si el producte supera la data de consum preferent, pot perdre alguna de les seves propietats de sabor i textura, però no hi ha risc per a la salut.-
Quins aliments poden menjar-se després de la data de consum preferent?
Productes com els iogurts, el pa de motlle, les patates fregides, la fruita seca, els brioixos i les galetes, els refrescos, l’alcohol, la pasta, l’arròs, els llegums, la melmelada, la mantega, els embotits, els formatges curats, les sopes i salses de sobre, i el tomàquet envasat es poden consumir dies i setmanes després de la data de consum preferent.
Ara bé, has de tenir present que aquesta data perd validesa si no respectes les instruccions de conservació del producte i, un cop obert, les de consum.
I, si dubtes...
Mira, olora i prova
Una bona forma d’evitar el malbaratament alimentari és comprovar si el producte que ha superat la data de consum preferent encara té bon aspecte, fa bona olor i té bon sabor.
Per reduir el malbaratament dels aliments que encara estan en bon estat cal utilitzar els sentits.
Ara bé, hi ha aliments en què pot ser complicat. Per exemple, com pots saber si pots consumir un ou quan ha superat la data de consum preferent?
Molt fàcil: Amb un got d’aigua!
-
Si l’ou flota a la superfície, significa que està en mal estat i no es pot consumir.
-
Si l’ou s’enfonsa, significa que està fresc i encara es pot menjar.
Ho sabies?
------
FONTS: