La teva veu
mel el remei
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
24 abril 2024 · 493
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
DISRUPTORS ENDOCRINS

L’alimentació pot modular la salut de les persones però també d’altres hàbits o  l’entorn que juguen un paper important amb el bon funcionament de l’organisme. Un bon exemple en són els disruptors endocrins, substàncies químiques naturals però sobretot artificials, presents al medi ambient i que interfereixen al funcionament normal del sistema endocrí.
 
El sistema endocrí és el conjunt de glàndules que produeixen i segreguen hormones que regulen el metabolisme, el creixement, l’estat d’ànim, la reproducció i d’altres funcions vitals de l’organisme i que cal que funcioni correctament i amb harmonia. El contacte constant amb milers de disruptors endocrins que es troben a l’entorn, altera la biosíntesis d’hormones i, tot i que actualment l’exposició zero és impossible, al ser substàncies que tenen un efecte acumulatiu, si que es poden reduir fent petits canvis al dia a dia. Es troben en productes i materials d’ús quotidià: a l’alimentació com a metalls pesants, pesticides, herbicides, fungicides, alguns conservants i envasos de plàstic; en productes d’higiene personal i de neteja: com a bisfenols, parabens, filtres solars químics o ambientadors; a materials de construcció i decoració i també a electrodomèstics i aparells electrònics. Si vols començar a reduir la teva exposició als disruptors endocrins, pots fer-ho evitant l’ús d’ambientadors, suavitzants o perfums. Escollint marques naturals de productes de cosmètica i neteja que no en continguin, llegint bé les etiquetes. Evitant el consum de peixos blaus grans com el peix espasa o la tonyina vermella i els aliments processats, envasats o tractats amb pesticides; escollint aliments frescos i de temporada. Prioritzant els envasos i tuppers de vidre, ceràmica o acer inoxidable, en comptes de les llaunes o els de plàstic. Usant paelles i olles que no continguin tefló, PFOAs i PTFE o cuidant la selecció de tèxtils de casa optant per cotó, llana o lli. També et pot ajudar a purificar l’ambient, ventilar bé la llar i tenir plantes naturals. 
 
L’exposició diària a disruptors endocrins provoca trastorns hormonals, reproductius, alteracions del desenvolupament, disfuncions metabòliques i, fins i tot, augmenta el risc de patir algunes malalties. Afecta per exemple a la fertilitat, a l’autoimmunitat, al sistema digestiu i a l’inflamació. Per aquest motiu, és interessant que comencis a fer canvis diaris en l’ús o el consum dels productes i aliments que més en contenen per reduir la seva acumulació al teu organisme. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...