L’acne és un trastorn de la pell multifactorial que poden patir persones de totes les edats però sobretot adolescents. Consisteix principalment en l’afectació dels fol·licles pilosebacis, els porus, que es taponen amb greix, cèl·lules cutànies mortes, entre d’altres, afavorint el creixement de bactèries i produint pústules, quists i abscessos, és a dir, els anomenats grans, però també punts blancs, punts negres i enrogiment de la pell. Aquesta malaltia tot i no ser greu, produeix molèsties, dolor i picor, però sobretot pot causar patiment emocional, baixa autoestima i cicatrius a la pell.
Si es pateix d’acne, és interessant valorar quins factors de risc poden estar provocant-lo per tractar directament la causa. Per exemple, factors genètics del tipus herència o celiaquia; o bé ambientals, com ús de cosmètics inadequats, certs medicaments, estrès, pol·lució, disbiosis intestinal o hormones sexuals alterades per situacions comunes, com succeeix amb la pubertat o la menstruació. Ara bé, a través de l’alimentació, es pot millorar el cúmul de greix, els canvis hormonals o la secreció sebàcia, per aquest motiu, és interessant modificar-la i seguir alguns hàbits alimentaris que millorin l’acne. La dieta occidental basada sobretot amb aliments i productes rics amb hidrats de carboni refinats (pasta, arròs i pa blanc, brioixeria i rebosteria, begudes ensucrades, batuts de sabors, sucres d’addició i begudes energètiques) empitjoren clarament l’aparició de grans, per això cal buscar una alimentació amb un perfil més mediterrani i un índex glucèmic més baix. Cal augmentar el consum d’aliments antioxidants i rics amb fibra com fruita, verdura, fruits secs o llavors, i els aliments rics amb omega 3 com el peix blau petit (verat, sardines o seitons), llavors de xia o lli moltes i nous. Reduir el consum de lactis desnatats, s’ha vist menys efecte amb els sencers, i menys problema amb els fermentats com iogurts i formatges frescos, però cal anar amb compte que pot empitjorar amb la llet líquida, la nata, els formatges curats o les mantegues. Pel que fa a la xocolata, no hi ha conclusions amb el cacau pur, però si amb la xocolata amb llet o l’ensucrada o els productes que la contenen, per això també cal reduir el seu consum per millorar els símptomes. Finalment, alguns hàbits de vida com l’excés de pantalles, les poques hores de son, una mala higiene de la pell o el dèficit d’algunes vitamines i minerals també poden afectar negativament a l’aparició d’acne; i, en cas de ser necessari, també es pot valorar amb un dermatòleg l’ús de certes cremes especialitzades.
Si pateixes acne i vols millorar la simptomatologia, la millor estratègia dietètica per abordar-lo és seguir una dieta de baixa carga glucèmica, sense els lactis esmentats ni xocolata, ni menjar ràpid i ultraprocessat i, en canvi, assegurar els vegetals i els aliments antioxidants i rics amb fibra.