La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
19 desembre 2022 · 1258
autor@
Nadine Campos




Consum conscient també per Nadal

Ja estem prop d'una de les dates més esperades, Nadal. Des de primers de desembre, es comença a respirar l'ambient nadalenc en pobles i ciutats amb els adorns, les llums i, per descomptat, el bombardeig mediàtic que ens incita a un consumisme desmesurat. 

Lluny de viure aquests dies de manera tranquil·la i gaudint de la companyia de familiars i amics, ens emboliquem en una voràgine de compres desmesurades amb nefastes conseqüències econòmiques, socials i mediambientals. 
 
No obstant això, cada vegada són més les persones que s'allunyen del materialisme i la superficialitat del consumisme voraç des de la perspectiva del consum sostenible. 
 
Consum sostenible per Nadal? Sí, és possible. T'ho expliquem en aquest article.
 

El consum conscient: un pas més enllà del consum responsable

El concepte de consum responsable ja fa molts anys que és present a la nostra societat. Els estudiosos del tema fixen l’origen en els moviments ambientals de la dècada dels anys seixanta del segle XX. 
 
A la cura pel medi ambient s’hi van afegir ràpidament altres aspectes ètics com la responsabilitat de les empreses que fabriquen i subministren els productes i serveis, no només envers l’interès mediambiental, sinó per les condicions de treball i el seu impacte en la societat.
 
El consum responsable és un dels Objectius de Desenvolupament sostenible inclosos en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides com una de les eines per afavorir la sostenibilitat.
 

 
El concepte ha evolucionat cap a un consumidor que pren consciència dels efectes del seu consum. Avui en dia, tothom coneix els trets que determinen el consum responsable i cada cop són més els qui no només segueixen aquestes directrius sinó que ho fan de manera conscient, més enllà de les tendències socialment estereotipades.
 
El consum conscient implica optar per un consum escollit d’acord amb el nostre criteri individual  a partir dels valors propis i de la informació de la qual disposem.
 
El consum conscient és tan simple com pensar quina és la millor forma d’abastar les nostres necessitats o adelitar un desig tenint en compte les repercussions personals, socials i mediambientals. 
 

Pilars del consum conscient

Imagineu-vos que heu d’anar a comprar una joguina per fer un regal i heu de triar una d’aquestes opcions:
 
  • Anar a un gran centre comercial atapeït de gom a gom i escollir entre centenars de joguines fetes a milers de quilòmetres i encastades dins enormes capses de cartó i plàstic, mentre ens obrim pas fins a les caixes de cobrament rodejats de soroll i de la sonsònia interminable i a tot volum de música típica de l’època. 
  • Passejar pels carrers mentre visitem els mercats d’artesans de la nostra comarca i escollir una joguina feta a mà entre les paradetes de productes casolans.
No hi ha dubte que la segona opció és molt més agradable, sostenible i solidària.
 
El consum conscient s’asseu sobre aquests pilars:
  • Raonament. Tenir clar quin producte o servei necessitem i determinar la millor opció conjugant els nostres criteris ètics i les nostres possibilitats econòmiques. No deixar-nos portar per l’impuls compulsiu en què ens inoculen les campanyes de les grans companyies, basades en la compra constant de productes nous que, suposadament, satisfaran les nostres necessitats i capricis per quedar obsolets en un tres i no res, sense deixar-nos baixar d’una roda consumista que ens deixa les butxaques buides i el pensament emboirat.
  • Sostenibilitat. Un cop més insistim a considerar les implicacions, presents i futures, que les nostres compres tenen en el planeta: esgotament de recursos, contaminació ambiental en el procés de producció i transport, deixalles que generen …
  • Equitat. El consum és un fet social en el qual s’estableixen relacions entre productors, venedors i consumidors. Decidir com volem que beneficien les compres que fem és responsabilitat de cadascun de nosaltres. Informar-nos, saber on s’han elaborat i d’on venen els productes que adquirim o quines són les condicions de feina dels treballadors està a l’abast nostre si volem saber-ho o preferim deixar-nos seduir pels ficticis escenaris que ens venen els anuncis i les campanyes publicitàries. 

Nadal conscient, és possible?

I tant. I no només és possible sinó que és un bon moment per començar o continuar, si ja ho tenim present la resta de l’any, fent un consum conscient. Evidentment, és més fàcil si és una pràctica habitual a casa o si hem educat als nens i joves sota la premissa de la sostenibilitat i la solidaritat i estan acostumats a reutilitzar, compartir, valorar i agrair.
 
Hi ha diverses fórmules, cada cop més esteses, per evitar fer una despesa excessiva i deixar de banda el malbaratament i la sobreabundància de regals, sobretot als més petits:
 
  • Acordar un sol regal per persona
  • Fer regals conjunts entre diversos familiars o amics
  • Optar per regals no materials, com un menjar o sopar, les entrades a un espectacle, una escapada o una experiència
  • Una opció nova que comença a ser tendència en les famílies és l'intercanvi de regals. Si mai ho hem fet, comencem aportant cadascun un regal per a un altre familiar o amic. Al següent any, retornarem el regal i ens correspondrà el que hagi retornat una altra persona.
  • Si tenim nens a casa, podem aprofitar aquests dies per a repassar les joguines que tenen i veure en quin estat estan i quins són els seus favorits. Segurament, se sorprendran en comprovar que allò que tant van desitjar l'any anterior està oblidat en el bagul de les joguines i, en canvi, s'han divertit més amb el que, en principi, no els va cridar tant l'atenció. És un bon moment per a reflexionar amb ells i valorar el que realment els motiva, més enllà del bombardeig d'anuncis i catàlegs.
  • A l’hora de seure a taula, també cal haver fet una compra amb seny. El malbaratament de menjar a les cases aconsegueix cotes desmesurades aquests dies en què la nevera se'ns omple de carmanyoles plenes de menjar que, moltes vegades, no reaprofitem. 
  • Quan elaborem els menús familiars, una bona idea és apostar per aliments frescos de temporada i quilòmetre zero. Els avantatges són moltes: evitem els costos ambientals de la manipulació i el transport, coneixem l'origen dels productes i en potenciar el comerç local ens beneficiem tots com a societat

 

  • Apostem pel reciclatge. Caixes, embolcalls, bosses, ... Donem una segona vida a tot el que es pugui aprofitar i guardem els adorns i elements festius per al següent Nadal. Portem al contenidor corresponent o al punt net tot el que no pugui ser reutilitzat.

L’actitud és la clau

No fa falta una quantitat ingent de menjar o de regals per a gaudir de l'ambient nadalenc. 
 
Sense posar-nos massa sentimentals, el millor d'aquests dies és estar tots junts, riure, explicar anècdotes, posar-nos al dia i poder conversar sense presses. Hi ha moltes maneres de divertir-nos:
 
Realitzar embolcalls originals per als regals. Podem usar capses de cartó o fusta decorades per nosaltres, utilitzar teles i retalls, corda, llana i fins i tot materials naturals per a donar-los un toc especial.               

          
 
Organitzar activitats com una gimcana perquè cadascun trobi el seu regal, jocs en família, cuinar en companyia o fer els ornaments nadalencs.

 
Un Nadal sostenible és possible i ens permetrà fruir de les nostres tradicions i alhora tenir cura de les persones i el planeta. Bones festes nadalenques!

 
Fonts consultades:
https://laselvajove.cat/2021/12/22/per-nadal-aposta-per-un-consum-responsable/
https://opcions.coop/consum-conscient/
https://opcions.org/a-fons/nadal-conscient/
https://consumconscient.rezero.cat/que-es-el-consum-conscient-amb-opcions/
https://molsa.bio/blog/els-tres-pilars-del-consum-conscient/
https://consum.gencat.cat/ca/detalls/noticia/Responsabilitat-ingredient-del-consum


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva