La teva veu
Or de Vall Major
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
23 octubre 2024 · 401
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Conserva la tardor al rebost: Mètodes casolans per gaudir dels productes de temporada tot l'any

La tardor és una estació rica en productes de temporada, com les fruites, les hortalisses, els bolets i els fruits secs. A mesura que s'acumulen aquests aliments, una de les pràctiques més antigues i sostenibles ha estat la conservació per garantir que es puguin gaudir durant els mesos d'hivern. Les tècniques tradicionals de conservació permeten allargar la vida útil dels aliments, mantenint el seu sabor i propietats nutritives.
Tot seguit detallem algunes de les tècniques més utilitzades per conservar els productes de tardor (i de tot l'any).
 

1. Assecat

El procediment d'assecat és una de les tècniques més antigues i consisteix en l'eliminació de l'aigua dels aliments per evitar que es facin malbé. És especialment eficaç per a bolets, figues, prunes, raïm (panses) i alguns fruits secs. Un cop deshidratats, es poden guardar en recipients hermètics durant mesos. També es poden assecar a casa utilitzant un forn a baixa temperatura.


 

2. Conservació en oli o vinagre

Una altra tècnica popular és la conservació en oli o vinagre, que s’utilitza principalment per a hortalisses com les albergínies, els carabassons, els pebrots o fins i tot bolets. Aquest mètode no només allarga la vida dels aliments, sinó que també els infon sabors intensos. Les hortalisses es bullen breument, es col·loquen en pots esterilitzats i es cobreixen amb oli o vinagre, a vegades afegint espècies o herbes aromàtiques.
 

3. Melmelades i confitures

Una de les maneres més dolces de conservar les fruites de la tardor, com les pomes, les peres, les figues o el codony, és fent-ne melmelades o confitures. El sucre actua com a conservant natural. El procés consisteix a cuinar la fruita amb sucre fins a obtenir una textura espessa. Aquestes conserves es poden guardar durant mesos i són ideals per esmorzars o postres.


 

4. Conservació en salmorra

La conservació en salmorra s'utilitza sobretot per a hortalisses i bolets. La salmorra, una barreja d’aigua i sal, inhibeix el creixement de bacteris i fongs, permetent que els aliments es mantinguin en bon estat durant molt de temps. Aquesta tècnica es fa servir en productes com olives o verdures fermentades com els pebrots o col fermentada.
 

5. Fruits secs i torrats

Els fruits secs com les castanyes, les ametlles, les avellanes i les nous es poden conservar mitjançant assecat o torrat. Un cop torrats o deshidratats, es guarden en recipients tancats en llocs frescos i secs. Les castanyes, a més, es poden congelar després de pelar-les o conservar en almívar.
 

6. Congelació

La congelació és una tècnica moderna, però molt efectiva, per conservar tot tipus d’aliments de tardor. Productes com els bolets, les castanyes, les hortalisses i fins i tot les fruites poden congelar-se per consumir-los més endavant sense perdre la majoria de les seves propietats nutritives i sabor.
 
 
Les tècniques de conservació permeten aprofitar al màxim els productes de tardor i gaudir-ne durant tot l'any. A més de ser una pràctica sostenible, ajuda a reduir el malbaratament alimentari i fomenta un consum més conscient dels aliments de temporada.
 


Fonts:
https://www.gastroteca.cat/conservacio-aliments-tradicional
https://www.viure.cat/metodes-conservacio-aliments


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...