La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Laura Solans
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
28 agost 2024 · 198
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Comprar a granel: consumint de manera conscient i sostenible

Tot i que comprar a granel era el més habitual abans que arribessin els supermercats, aquesta pràctica de consum s'havia pràcticament perdut. En els darrers anys però, la compra a granel s'ha convertit en una tendència creixent, especialment entre aquelles persones que busquen adoptar hàbits més sostenibles i conscients.
Comprar a granel significa adquirir productes sense envasos, portant els nostres propis recipients o utilitzant bosses reutilitzables. Aquesta pràctica comporta una sèrie d'avantatges significatius tant per al consumidor com per al medi ambient.

 

Quins avantatges trobem en la compra a granel?

 
La reducció de residus: Un dels beneficis més importants de comprar a granel és la reducció de plàstic i altres envasos d'un sol ús. Segons un estudi de Zero Waste Europe, cada any s'utilitzen al món més de 300 milions de tones de plàstic, una gran part del qual acaba en abocadors o al mar. Comprar a granel ajuda a disminuir aquesta quantitat, ja que prescindim dels envasos tradicionals.
 
Més control sobre la quantitat: Quan comprem a granel, podem adquirir exactament la quantitat que necessitem. Això permet evitar el malbaratament d'aliments. Segons l'ONU, al món es malbaraten aproximadament 1.300 milions de tones d'aliments cada any, fet que suposa un impacte negatiu tant econòmic com ambiental.
 
Estalvi econòmic: Sovint, els productes a granel són més econòmics que els envasats, ja que s'eliminen els costos associats als envasos i al màrqueting. A més, el fet de poder comprar exactament la quantitat desitjada ens permet ajustar la despesa segons les nostres necessitats.
 
Productes més frescos i de qualitat: En molts casos, els productes a granel tenen un nivell de rotació més alt, fet que garanteix una major frescor. A més, acostumen a ser productes d'origen local o produïts de manera més sostenible.
 

Algunes recomanacions per comprar a granel


Portar els propis envasos: És important preparar-se abans d'anar a comprar a granel. Cal dur recipients reutilitzables, bosses de tela o pots de vidre per emmagatzemar els productes. Això no només redueix els residus, sinó que també ens ajuda a mantenir els aliments en millor estat.
 
Planificar les compres: A l'hora de comprar a granel, és recomanable fer una llista prèvia dels productes que necessitem. Això ens ajuda a evitar compres impulsives i a assegurar-nos que adquirim exactament el que farem servir.
 
Conèixer les botigues locals: No tots els establiments ofereixen la possibilitat de comprar a granel, per això és útil identificar aquells comerços que ho permeten. Molts mercats locals, cooperatives i botigues especialitzades ofereixen aquesta opció.
 
Experimentar amb nous productes: Comprar a granel també ens dóna l'oportunitat de provar nous aliments i ingredients en petites quantitats, sense haver de comprar grans envasos que després potser no farem servir.
 


La compra a granel és una pràctica que ofereix múltiples avantatges, tant per al medi ambient com per al nostre dia a dia. Adoptar aquest hàbit no només ens ajuda a reduir la nostra petjada ecològica, sinó que també ens permet estalviar i consumir de manera més conscient. Aprofitem i donem suport a aquells negocis que fan un pas per oferir pràctiques de consum més sostenible!

 
 
Fonts:
Zero Waste Europe. "The impact of plastic pollution on the environment." (Zero Waste Europe, 2021)
United Nations. "Food Loss and Waste Reduction." (UN Environment Programme, 2020)
Opcions.org Impulsem el consum conscient


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Alvocat
Alvocat

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general