La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
24 maig 2023 · 446
autor@
Laura Solans




Com s'elabora la cervesa artesana?

Cervesa artesana, torrada, IPA, lager, negra... si t’agrada la cervesa, segur que en tens una de referència que no pot faltar al teu rebost.

Ara bé, encara que siguis un aliat de la cervesa, sabies que la primera recepta que prova l’existència de la cervesa data del 3300 aC?
 
A Catalunya, la primera gran fàbrica de cervesa va obrir l’any 1864, fundada per Louis Moritz a Barcelona. Després, el 1876 es va crear l’empresa Damm, per August K. Damm i Joseph Damm.
 
Catalunya es considera un referent en l’elaboració de cervesa artesana i compta amb més d’una vintena de fàbriques. A més, la cultura de la cervesa s’està estenent força i ja s’han celebrat una cinquantena de fires i esdeveniments al voltant d’aquesta beguda.
 
Però, anem per parts, en què es diferencia la cervesa artesana de la industrial? Com s’elabora?
 
En parlem.
 

Què és la cervesa artesana?

La cervesa artesana és una classe de cervesa que s’elabora a partir d’ingredients naturals, sense additius ni conservants i sense pasteuritzar, com ara l’aigua, el llúpol, el llevat i la malta.
 
Es tracta d’un producte viu que evoluciona constantment, ja que conté ingredients com el llevat que, un cop envasats, encara fermenten. Per tant, a l’hora de consumir-lo, s’han de seguir les indicacions de conservació.
 
Quines són les diferències entre la cervesa artesana i la cervesa industrial?
 
A grans trets, les diferències entre la cervesa artesana i la industrial es troben en la qualitat dels ingredients, l’elaboració i la recepta màgica de cada mestre cerveser.
 
Si bé no podem entrar a analitzar cada fórmula, tot i que les cerveses artesanals tenen més personalitat que les industrials, sí que podem trobar certes diferències en els ingredients i la manera d’elaborar-la.
 
  • Els ingredients.
Com bé hem dit, la cervesa artesana s’elabora a partir d’ingredients naturals, sense additius ni conservants. La cervesa industrial, en canvi, es pasteuritza i conté conservants.
 
  • El procés d’elaboració
L’elaboració de les cerveses artesanals es fa de forma manual, o amb una mínima maquinària, i els mestres cervesers tenen cura de cada detall del procés per aconseguir el gust i l’aroma perfecte. D’altra banda, les cerveses industrials s’elaboren mitjançant un procés més automatitzat i de pasteurització.
 

Quin és el procés d’elaboració de la cervesa artesana?

Com diu el refrany, cada sastre fa el seu nus. Dit això, no existeix una recepta universal per elaborar la cervesa artesana. Sí que hi ha un seguit de passos comuns i que cada mestre cerveser varia al seu gust. Anem a veure’ls:
 
  • 1. Selecció de la malta. La fabricació de cervesa comença amb la tria de la malta. Existeixen diverses classes de malta i, si es barregen, poden obtenir-se gran varietat de sabors. En aquest primer pas, influeix també el torrat de la malta, ja que aquest determinarà el color i sabor de la cervesa.

  • 2. Molta del gra. El segon pas és la molta del gra del cereal per aconseguir una espècie de pasta que es barreja amb aigua per a preparar el most. 

  • 3. Maceració. Després, cal macerar el gra del cereal en un dipòsit d’aigua calenta d’entre 65º i 70 ºC, durant una hora o una hora i mitja. Aquest pas serveix per a obtenir el most de la cervesa, ja que del gra s’extreu tot el sucre.

  • 4. Filtratge. Una vegada macerada la barreja, s’obté un líquid que es filtra per separar els elements sòlids que ja no serveixen.

  • 5. Ebullició i introducció del llúpol. Seguidament, es bull el most. Mentre bull, s’hi introdueixen les classes de llúpol. El primer llúpol aporta amargor. El segon proporciona sabor i s’afegeix a la mescla 15 minuts abans de treure-la del foc. L’últim aporta aroma i s’afegeix quan s’ha apagat el foc. 

  • 6. Refrigeració. El següent pas és refredar el líquid el més ràpid possible per evitar contaminacions i alteracions del sabor. Després, es filtra i es traspassa a un fermentador, on es conserva a una temperatura específica (depenent de la classe de cervesa), i s’afegeix el llevat. 

  • 7. Fermentació. Una vegada acabat el procés, cal que el producte fermenti una setmana dins el fermentador. En acabat, la cervesa es traspassa a un segon fermentador on reposa entre dues i tres setmanes més perquè acabi de madurar.

  • 8. Envasat i consum. Passat aquest temps, la cervesa s’embotella i passa a la tercera fase de fermentació. Abans de consumir la cervesa, però, cal que maduri un temps en fred, que variarà en funció de la classe de cervesa elaborada.
 

La cultura cervesera a Catalunya

Si t’agrada la cervesa, segur que ja saps que a Catalunya hi ha moltes fàbriques de cervesa artesana i petits productors que aposten per un producte amb personalitat i de proximitat com, per exemple, Comic Beer, Cervesa Cornèlia, Cerveses l'Anjub, BDegust Beer, Bertus Cervesa Artesana, Cerveseria Matoll, Catalluna cerveseriaCervesa del Montseny, Lo Vilot Farm Brewery o Garage Beer Co, entre altres.
 
Però, a més dels productors, cada cop hi ha més consumidors que aposten per cerveses amb un caràcter especial, fetes a la terra.
 
La cultura de la cervesa artesana cada vegada està més estesa i les fires cerveseres que se celebren arreu de Catalunya en són la prova. Si t’agradaria assistir a un d’aquests esdeveniments cervesers, pren nota dels que estan a punt d’arribar:
 
Si vols conèixer-ne més, estigues a l’aguait de la secció setmanal de Fires i esdeveniments del blog d’Oidà i descobreix les dates clau entorn la gastronomia i els productes de proximitat de Catalunya.
 
 
BIBLIOGRAFIA
Historia de la cerveza 
Cerveza artesanal en Catalunya 
Fires Catalanes 
Cataluña, la región más cervecera (artesanal) de España 
Les 7 diferències entre cervesa artesana i industrial 
El proceso de fabricación de la cerveza 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli de tòfona 200 ml
Oli de tòfona 200 ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...