La teva veu
Laura Solans
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
21 desembre 2020 · 3440
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




Com gaudir d'un Nadal saludable

En aquestes dates on el tipus d’aliments consumits, les coccions, els excessos, l’alcohol, la manca d’esport, els dolços i els àpats són més calòrics de l’habitual, a més de guanyar pes, també ens sentim més inflats, més pesats, retenim més líquids, patim de males digestions, de gasos o anem malament al lavabo i, fins i tot, podem tenir sensació d’intoxicació.



A continuació, alguns consells per evitar tots aquests símptomes i no acabar les festes amb un sistema digestiu i immunològic debilitat:
  • Els dies d’àpats festius són comptats, per tant, la resta de dies menja com de costum, amb aliments naturals i evitant els processats. ÉS LA PART MÉS IMPORTANT. NO T’OBLIDIS DE LA FRUITA, LA VERDURA I LES HORTALISSES, LES LLEGUMS O LES LLAVORS. Si tens vacances aprofita per descansar, desconnectar, fer exercici, gaudir d’activitats que t’agradin i de la teva gent.

  • Vés a comprar sense gana. Compra només el que consumireu als àpats festius i evita que sobri menjar que hagis d’acabar la resta de dies. Si compres dolços, tria’ls ecològics i de bona qualitat. Les postres nadalenques industrials porten quantitats molt elevades de sucre refinat i greixos poc saludables.

  • Segueix fent els àpats que són habituals en tu. Pots fer-los més lleugers i potenciar les fruites i verdures però no saltar-te’n cap. Assegura’t d’arribar a l’àpat saciat. Una opció és beure 1-2 gots d’aigua abans de començar l’àpat o abans de sortir de casa fer una tassa de caldo de verdures.

  • Compensa nutrients. Si l’àpat era rics en hidrats de carboni (pasta, arròs, pa, patates...), per la nit evita’ls i consumeix verdures i hortalisses en format de caldo, puré o crema o verdura vapor o amanida.

  • No repeteixis d’un mateix plat i controla la quantitat. Solen ser àpats llargs i no cal omplir-se ja amb els entrants. Si hi ha piscolabis podeu posar-lo a un plat petit perquè de forma visual decidiu si és o no molt menjar. Si aneu picant no sereu conscients de tot el consumit.

  • Menja a poc a poc, mastega i gaudeix del que menges! Et saciaràs abans i no menjaràs tant.

  • Prioritza els entrants vegetals: amanides, cremes, hortalisses i verdures crues, xips de verdures al forn, patés vegetals...

  • A l’hora dels postres escull les porcions dels dolços que menjaràs i posa-les a un plat. Quan s’acabin no n’agafis més. Substitueix per alguna fruita poc calòrica (gerds, nabius, magrana...) o per infusions digestives i hepàtiques que ajudin a l’organisme a pair millor.

  • Mou-te! Cal seguir amb les rutines habituals d’activitat física i si teniu vacances augmentar-les. Podeu sortir abans dels àpats festius o després a fer una passejada llarga, ajudarà a activar el vostre metabolisme i l’activitat intestinal.

  • Pots fer begudes festives no alcohòliques com el te kombutxa saboritzat, cervesa sense alcohol, aigua saboritzada, per exemple, amb canyella i pell de taronja o llima i menta... Si beus alcohol millor escollir un fermentat (cervesa o vi de qualitat). Evita els destil·lats i les barreges i grans quantitats. Però sobretot hidrata’t! (Per cada copa, hauràs de fer el doble d’aigua).


Si no aconsegueixes aplicar tots els consells no et desanimis, estigues orgullós de tots els que si que has pogut fer. Sobretot gaudeix de la bona companyia i del Nadal i procura descansar i que les festes no siguin un estrès.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de com gaudir d’un Nadal saludable al següent enllaç 

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai Lletó
Xai Lletó

Pla Ovi: Pla ovi es una jove explotació familiar a 400 ovelles de carn. Surten a pasturar els 365 dies del any pel nostre terme. Els corders s alimenten de la. llet de les seves mares i de les pa...