La teva veu
Oidà!
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
04 gener 2023 · 1597
autor@
Nadine Campos




Codony: l'aroma i sabor de l'hivern

La tardor i l’hivern són estacions amb aromes i sabors propis. La terra mullada, les fulles caigudes, l’olor de les castanyes torrades, les dolces magranes i el color i l’aroma del codony.

Avui us parlem d’aquest fruit mil·lenari ja conegut pels babilonis, grecs i romans. De fet, la cultura grega consagrava els codonyers a Afrodita, la deessa de l’amor.

Allioli de codony 125gr
Allioli de codony 125gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...


 

Petons de codony. Petita història d’aquest fruit.
 

Els codonyers són originaris del sud-est d’Àsia, la zona de Turquia, Armènia i l’Iran. Fa milers d’anys ja s’apreciaven les seves propietats medicinals i el seu cultiu ja es practicava a l’imperi Babilònic.
 
A l’antiga Grècia es coneixia una varietat pròpia de l’illa de Creta, concretament de la regió de Cydonia i d’aquí li ve el nom científic Cydonia oblonga. Els grecs consideraven aquest fruit un símbol de l’amor i de la fertilitat. L’historiador i filòsof grec Plutarc va escriure que les núvies gregues mossegaven un trosset de codony per perfumar el primer petó que feien al nuvi i, com moltes altres tradicions, els romans també van adoptar el costum i regalaven codonys a les parelles desitjant prosperitat i fertilitat.
 
Cap al segle IV dC es va començar a fer servir el sucre per a conservar aliments. L’agrònom i escriptor romà Palladius va tenir la idea de coure unes tires de codony en mel i va obtenir una mena de pasta dolça. En els segles venidors trobem receptes de gelees amb aquests ingredients.

 


 
A l’Edat Mitjana, el codony era un símbol de luxe gastronòmic a les taules de la reialesa i l’aristocràcia. També els àrabs apreciaven força aquests fruits i les seves virtuts per a la salut.
 
El seu conreu ha estat sempre present en els ambients rurals gràcies al llarg període de conservació del codony, al seu valor com aliment energètic i a les variades aplicacions que té a la cuina i avui en dia encara podem trobar artesans que continuen elaborant gelees i codonyat de la mateixa manera que s’ha fet al llarg del temps.
 

Característiques del codony

El codony és el fruit del codonyer, un arbre amb una fusta resistent als climes freds on creix sense problemes. Sol florir als voltants del mes d’abril, amb unes precioses flors blanques o rosades abans de donar pas als fruits que solen madurar des de finals del mes de setembre i durant tot el mes d’octubre.
 
El codony és una fruita grossa de color groc verdós. Per fora, està cobert per una pelussa vellutada que cau quan es produeix el procés de maduració. Llavors el color groc adquireix matisos daurats i el fruit desprèn una fragància molt agradable. 

 

 
 
Per dins, la polpa és de color blanc, amb una textura rugosa i un sabor aspre i àcid que fa aconsellable consumir-lo un cop cuit. A més, la seva riquesa en pectina i mucílags, un tipus de fibra soluble, fa que sigui idoni per preparar gelees i confitures.
 
Es cullen a la tardor i els trobem als mercats fins a finals d’any o començaments de l’altre. La seva conservació, en nevera o en un lloc fresc i sec, és llarga i es pot perllongar durant dos o tres mesos.

Allioli de codony 125gr
Allioli de codony 125gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...


 

Propietats nutricionals

El codony té un alt contingut de potassi, un element imprescindible per poder generar i transmetre els impulsos nerviosos i l'activitat muscular; a més ajuda a mantenir l’equilibri hídric extra i intracel·lular i evita les temudes rampes a les extremitats.
 
Altres minerals presents en la composició nutricional d’aquesta fruita són el calci, fonamental per a la salut d’ossos i partícip en la coagulació de la sang, i el magnesi, necessari per a més de tres-centes reaccions bioquímiques.
 
Respecte a les vitamines conté provitamina A, vitamines del grup B i vitamina C. No obstant això, les dues últimes són hidrosolubles i es perden en la cocció.
 
Altres components són pectina, olis essencials, tanins i àcid màlic, un compost orgànic que intervé en l’obtenció de l’energia a partir dels nutrients dels aliments que ingerim.
 

Beneficis per a la salut

Com hem comentat, la manera aconsellable de consumir el codony és cuit i una de les preparacions més habituals és en forma de codonyat. En aquest cas i donada l’alta quantitat de sucre, no es recomana menjar en cas de patir diabetis, hipertrigliceridèmia o haver de perdre pes.
 
  • El mucílag que conte li atorga un efecte astringent eficaç en els processos de diarrees, ja que calma la irritació de la mucosa gàstrica i regula el trànsit intestinal.
  • El contingut en tanins, pectina i àcid màlic és benèfic per alleujar els trastorns intestinals com la gastritis i l’úlcera gastroduodenal.
  • El codony és ric en fibra soluble que atrapa els lípids ajudant a disminuir l’absorció intestinal i a reduir els nivells de colesterol.
  • La riquesa en potassi fa que aquest fruit pugui contribuir a reduir la hipertensió arterial.
Des d'antic s'ha fet servir el codony com a remei casolà, aplicant-lo de manera tòpica per tractar clivells als pits, hemorroides, fissures anals i escaldades.
 

Com comprar-los

Quan anem a comprar codonys, millor triar els que tinguin la pell ben groga i sense cops. Els que presenten la pell verdosa i coberta de pelussa encara no són madurs. Si, al contrari, tenen la pell tacada, vol dir que són massa madurs. Podem triar-los si la idea és fer-los servir de seguida.
 
Un cop a casa, els embolicarem per separat i els desarem al frigorífic. Si comprem codonys verds, els deixarem a temperatura ambient per accelerar la maduració.
 

Receptes amb codony

El codonyat és el producte més conegut. A més, és un aliment energètic ideal com a berenar o per fer un mos entre hores. Acompanyat de quallada, iogurt o formatge és tota una delícia.
 
A més d’elaborar codonyat, els codonys ens ofereixen moltes altres opcions a la cuina. Te n’expliquem algunes.
 
Codony confitat amb espècies
Ingredients:
  • Codonys - 500 grams
  • Sucre - 250 grams
  • Espècies al gust - anís, canyella, cardamom, clau …



 
Pelem les fruites, traiem les llavors i les tallem a grills. Anem posant-los en aigua i llimona perquè no s’oxidin. Un cop llestos, els posem a bullir durant uns 15 minuts.
 
En una safata de forn, col·loquem els trossos de codony, el sucre, les espècies i un recipient amb una mica de l’aigua d’haver-los cuit. Els coem al forn durant unes dues hores a 100 ºC de temperatura. Un cop refredats, ja els podem servir.
 

Quiche amb codonyat, carabassa i formatge
Ingredients:
  • 1 làmina de pasta brisa
  • 75 grams de codonyat
  • 700 grams de carabassa
  • 150 grams de formatge blau 
  • 150 grams de nata líquida
  • 3 ous
  • Oli d’oliva verge extra
  • Pebre negre
  • Sal
Preescalfem el forn a 220 ºC. Tallem la carabassa en daus i la posem en una safata. Salpebrem, afegim un rajolí d’oli i enfornem 30 minuts. 
 
Folrem un motlle rodó amb la làmina de pasta brisa i punxem el fons amb una forquilla. Cobrim el fons amb paper vegetal i posem a sobre mongetes o cigrons. Enfornem 30 minuts a 180 ºC. Traiem i deixem que es refredi una mica.
 
Un cop tèbia, farcim amb la carabassa, el codonyat tallat a daus i el formatge. Batem els ous amb la nata i un polsim de sal i ho aboquem al motlle. Enfornem uns 40 minuts fins que quedi quallat l’interior. Deixem refredar una mica i servim. 
 

Allioli de codony
Ingredients:
  • 1 codony
  • 1 gra d'all  
  • 150 ml d'oli d'oliva  
  • Aigua  
  • Sal
La preparació és similar a la de l’allioli tradicional però afegim uns trossos de codony que haurem fet bullir o escalivat. És habitual incorporar altres ingredients com molla de pa sucada amb vi moscatell, ou i poma crua o cuita.
 


Curiositats del codony

Per acabar, us fem cinc cèntims d’algunes curiositats sobre aquest deliciós i saludable fruit de la tardor i l’hivern.
 
  • Temps enrere era costum guardar codonys a les calaixeres de la roba per aprofitar el seu exquisit aroma.
  • La pell del codony és un producte preuat per elaborar perfums.
  • Les branques del codonyer són flexibles i resistents i antigament els pagesos les feien servir de manera similar al vímet. Aquesta és la raó del seu nom en castellà: membrillo, derivat de “mimbrillo” que és un diminutiu de “mimbre” (vímet).
  • La paraula castellana “membrillo” serveix per anomenar l’arbre, el fruit i el dolç que s’elabora. En català no és així: l’arbre s’anomena codonyer, el fruit, codony i la confitura dolça, codonyat.
Dolç hivern i esperem que aquest article us hagi agradat.

Allioli de codony 125gr
Allioli de codony 125gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...



 
Fonts consultades:
https://www.proper.cat/codony-cuinar-menjar/
https://etselquemenges.cat/rebost/el-codony
https://menjasa.es/revista/ca/codony/
https://www.cuina.cat/receptari/6-receptes-amb-codony_201375_102.html
https://ajuntament.barcelona.cat/somdemercat/ca/continguts/el-codony-la-fruita-que-ens-enamora-la-tardor
https://www.ccma.cat/tv3/cuines-amb-marc-ribas/codony-i-codonyat-11-receptes-perque-aprenguis-a-utilitzar-los-als-teus-plats/noticia/3121638/
https://www.elnacional.cat/ca/gourmeteria/receptes/allioli-codony_3354_117.html


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Nadine Campos

Em dic Nadine Campos i sóc creadora de continguts. Vitalista i curiosa, mai paro quieta. He estudiat i treballat en àmbits diversos. També les meves aficions són variades: escriure, llegir, dibuixar, cuinar i practicar Pilates, entre altres.

Escric des de sempre i tinc diversos blogs on publico relats, reflexions i textos divulgatius de temes que em semblen interessants.
Sóc diplomada en Graduat Social i també m'he format en l'àmbit de les teràpies manuals i la nutrició.

Quan la vida em va voltejar com a un mitjó, vaig decidir emprendre i fer de la meva passió, la meva professió. Era el moment. Tenia el bagatge, l'experiència vital i la millor lliçó: res és segur i tot és possible.

Actualment col·laboro amb agències de màrqueting i publicitat i amb empreses amb interessos molt diversos, descobrint cada dia coses noves sobre els temes dels quals escric.

Un desig: un bagul de temps infinit per a no deixar mai d'aprendre.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'alÃ...