La teva veu
mel el remei
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Laura Solans
Formatgeria Mas d'Eroles
Clot de les Soleres
Oidà!
Nadine Campos
Avui Sortim
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
15 maig 2024 · 559
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




Cereals i Pseudocereals: Els Pilars de la Dieta Catalana

Els cereals i els pseudocereals són dos grups de cultius ampliament utilitzats en la dieta humana, però sovint hi ha confusió sobre les seves diferències i similituds. Abans que res explorarem què són els cereals i els pseudocereals, les seves característiques i els beneficis que aporten a la salut.

El Cereal: La Base de la Dieta Mundial

Els cereals són plantes de la família de les gramínies que produeixen grans comestibles, coneguts com a grans de cereal. Aquest grup inclou cultius com el blat, l'ordi, el sègol, el blat de moro, l'arròs i la civada, entre d'altres. Els cereals són una font important d'hidrats de carboni complexos, fibra, proteïnes i altres nutrients essencials.
Un dels aspectes més rellevants dels cereals és la seva versatilitat a la cuina. Es poden utilitzar per fer pa, pasta, cereals per esmorzar, begudes com la cervesa i molt més. La seva disponibilitat generalitzada i la seva capacitat per a ser emmagatzemats durant llargs períodes de temps han contribuït a la seva popularitat com a aliment bàsic en moltes cultures arreu del món.
 

Els Pseudocereals: Una alternativa Nutritiva i Diversa

Els pseudocereals, tot i semblar cereals en termes d'ús i nutrició, provenen de plantes que no són membres de la família de les gramínies. Aquest grup inclou cultius com la quinoa, el mill, el fajol i l'amarant. 
 
Un dels principals avantatges dels pseudocereals és la seva tolerància a les condicions climàtiques extremes i la seva capacitat per a créixer en terrenys poc fèrtils. Això els converteix en una opció atractiva per a regions on el cultiu de cereals tradicionals podria ser més difícil.
 

Diferències Clau entre Cereals i Pseudocereals

Tot i que els cereals i els pseudocereals comparteixen moltes característiques nutricionals i usos culinaris, hi ha algunes diferències importants entre els dos:
 
  1. Origen botànic: Els cereals provenen de plantes de la família de les gramínies, mentre que els pseudocereals provenen de plantes que no són gramínies.
  2. Contingut de gluten: Molts cereals, com el blat, l'ordi i el sègol, contenen gluten, una proteïna que pot causar problemes de salut per a persones amb intolerància al gluten o malaltia celíaca. En canvi, els pseudocereals com la quinoa, el mill i el fajol són naturalment lliures de gluten, fet que els converteix en opcions segures per a aquestes persones.
  3.  Nutrients específics: Tot i que tant els cereals com els pseudocereals són fonts importants de nutrients com carbohidrats, proteïnes i fibra, els pseudocereals sovint destaquen per aportar més proteïnes i àcids grassos saludables, com àcid omega-3.
 
Els cereals i els pseudocereals han estat part integral de la dieta humana durant milers d'anys. A Catalunya, aquests cultius no només han estat una font important d'alimentació, sinó que també han jugat un paper crucial en la història i la cultura de la regió. Des de les planes de l'Empordà fins als vessants dels Pirineus, els cereals i els pseudocereals s'han adaptat al clima i al paisatge catalans, oferint una gran varietat de productes nutritius i deliciosos.
 
Els primers vestigis de l'ús de cereals a Catalunya es remunten a l'època neolítica, quan les comunitats agrícoles van començar a cultivar cereals com l'ordi, el blat i el sègol. Amb el pas del temps, aquests cultius es van expandir i van esdevenir la base de l'alimentació de la població catalana. Durant l'edat mitjana, el cultiu de cereals va experimentar un gran desenvolupament, impulsant l'aparició de molins i la producció de farina, un ingredient essencial per a la panificació i altres elaboracions culinàries.

La riquesa dels cereals i pseudocereals es reflecteix en la diversitat de plats de la cuina catalana. Des del pa amb tomàquet i l'escudella catalana fins als plats més innovadors de la cuina contemporània, els cereals i pseudocereals són ingredients fonamentals que defineixen el caràcter culinari de la regió. A més, la creativitat dels cuiners catalans ha permès explorar noves formes d'incorporar aquests ingredients en la gastronomia, creant plats únics i deliciosos que combinen tradició i innovació.

 



Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Alvocat
Alvocat

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general