La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Nadine Campos
mel el remei
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Eco Agricultura MARJALA
Receptes Express
Laura Solans
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
08 agost 2023 · 4954
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




COMBATRE LA CALOR

L’estiu ve marcat per l’augment de les temperatures que aquest any es preveuen especialment elevades amb la possibilitat d’arribar a xifres rècord a diferents indrets del territori català. Per aquest motiu, és important tenir clares les diferents mesures a seguir per tal d’evitar un cop de calor. 
 
Un dels riscs d’aquesta època de l’any és la deshidratació, doncs amb la calor s’augmenta la sudoració i com a conseqüència, més pèrdua d’aigua i minerals a través d’ella. Sentir cansament o mareig, tenir la pressió arterial baixa i patir taquicàrdies o rampes, poden ser alguns dels símptomes de la deshidratació. Cal beure suficient aigua al llarg del dia encara que no tingueu sensació de set, endur-se una ampolla d’aigua quan esteu fora de casa pot ser una bona solució. Si l’aigua sola us costa podeu escollir altres opcions: Fer aigües aromatitzades, es deixa l’aigua en una gerra a macerar durant un parell d’hores o més amb una llimona neta i tallada amb la seva pell i algunes fulles de menta fresca per exemple, però podeu posar la fruita o herbes aromàtiques que més us agradin. L’aigua de coco, el kombutxa, les infusions o els tes amb gel, per exemple de gingebre i llimona, o bé l’aigua amb gas i llimona són d’altres idees per preparar a casa o demanar al bar.

En canvi eviteu els refrescs, les aigües comercials de sabors que porten edulcorants i les begudes alcohòliques, fins i tot la cervesa.

Pel que fa a l’alimentació, hi ha aliments que també aporten aigua com les fruites, les verdures i les hortalisses, per tant, cal fer una alimentació rica en aquest grup d’aliments i assegurar la seva presència tant a dinar com a sopar. També és important evitar sortir a les hores del dia més caloroses i no fer exercici físic al migdia.

Si sortiu, protegiu-vos amb gorra, ulleres de sol i protector solar i procureu passar per les ombres. Cal mantenir la temperatura de la casa, pot ajudar ventilar a primera i última hora del dia i tenir les finestres tancades amb les persianes baixades a les hores de més calor.

Finalment remulleu-vos al llarg del dia per mantenir la temperatura corporal amb dutxes o banyant-vos al mar o la piscina si teniu l’opció, sinó refresqueu-vos amb una tovallola amarada d’aigua la cara, els canells i la nuca. 
 
Aquest estiu hidrateu-vos suficient i tingueu cura sobretot dels nens i les persones grans que són les més vulnerables a patir un cop de calor. 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes de l'Alt Pirineu
Herbes de l'Alt Pirineu

Cultivem, recolecten, assequem i transformem plantes medicinals i aromàtiques de manera artesanal. Tenim una hectàrea de cultiu en ecològic a Araós (Pallars Sobirà) a 1000 metres d'al...