La teva veu
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Molí de les Tinalles
Laura Solans
Laura Crosas Gonzalez
Oidà!
L'Encaix Espai de joc
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
Món Ferment
29 agost 2023 · 474
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
COM GUANYAR PES

Voler perdre pes és el més habitual sobretot quan s’acosta l’estiu, per pròpia decisió, per salut o fins i tot per pressió social d’encaixar als canons de bellesa actuals. Però també és comú trobar-se amb la situació contraria i la voluntat de guanyar pes. En aquest cas, cal valorar la causa: si és per requeriment d’algun esport o per guanyar massa muscular a nivell estètic; si s’ha reduït la gana per la pèrdua del gust o l’olfacte; per revertir una pèrdua per un trastorn de conducta alimentaria; per desnutrició causada per una altra patologia; o bé, perquè és l’objectiu de la persona.
 
Per tant, per guanyar pes amb salut, el primer que cal fer és realitzar una analítica de sang completa on descartar possibles dèficits o desnutrició. En cas de detectar un dèficit calòric, caldrà augmentar la ingesta de calories totals dels àpats, per exemple, amb una densitat calòrica major. Cal potenciar aliments i coccions que continguin poca aigua com la planxa, el forn o el rostit que deshidraten més el producte, en front del bullit o el vapor. Augmentar fonts de greixos saludables: amanir molt bé els plats amb oli d’oliva verge extra, afegir fruits secs a les amanides o picar-los entre hores, fer torrades untades amb cremes de fruits secs per esmorzar o condimentar els plats amb salses casolanes com la maionesa i el formatge, en són alguns exemples. El format com es consumeix l’aliment també afecta, els productes líquids o semilíquids com els batuts o triturats són més fàcils de digerir i per tant, el seu pas per l’estómac i la seva absorció a nivell intestinal són més ràpids i permet menjar més quantitat en una sola vegada o tornar a menjar al cap de poc temps sense tenir sensació de plenitud. Per tant en aquests casos, és preferible el suc de fruita en comptes de la fruita o els purés en front a l’aliment íntegre.  Altres recomanacions també poden ser importants com estimular la gana proposant sabors i textures diferents, no abusar d’estimulants com el cafè, no saltar-se cap àpat i hidratar-se fora dels àpats principals per no saciar-se abans d’hora. Finalment, realitzar exercicis de carga i de força augmentaran la massa muscular i no la grassa corporal i estimularan la resorció òssia. 
 
Si el teu propòsit és augmentar el pes corporal cal que ho facis de manera saludable assegurant tots els macro i micronutrients necessaris a la dieta  i realitzant exercicis de força per incrementar la massa muscular. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oleic Bovera
Oleic Bovera

Productors des de 1931 de oliva arbequina. Enginyer agronom especilaitzat en elaboració oli oliva