La teva veu
Nadine Campos
Eco Agricultura MARJALA
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Laura Solans
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Receptes Express
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
Marina Miralles
BonaTerra
Albert «Cocina de»
Mel dels Erms
29 agost 2023 · 163
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
COM GUANYAR PES

Voler perdre pes és el més habitual sobretot quan s’acosta l’estiu, per pròpia decisió, per salut o fins i tot per pressió social d’encaixar als canons de bellesa actuals. Però també és comú trobar-se amb la situació contraria i la voluntat de guanyar pes. En aquest cas, cal valorar la causa: si és per requeriment d’algun esport o per guanyar massa muscular a nivell estètic; si s’ha reduït la gana per la pèrdua del gust o l’olfacte; per revertir una pèrdua per un trastorn de conducta alimentaria; per desnutrició causada per una altra patologia; o bé, perquè és l’objectiu de la persona.
 
Per tant, per guanyar pes amb salut, el primer que cal fer és realitzar una analítica de sang completa on descartar possibles dèficits o desnutrició. En cas de detectar un dèficit calòric, caldrà augmentar la ingesta de calories totals dels àpats, per exemple, amb una densitat calòrica major. Cal potenciar aliments i coccions que continguin poca aigua com la planxa, el forn o el rostit que deshidraten més el producte, en front del bullit o el vapor. Augmentar fonts de greixos saludables: amanir molt bé els plats amb oli d’oliva verge extra, afegir fruits secs a les amanides o picar-los entre hores, fer torrades untades amb cremes de fruits secs per esmorzar o condimentar els plats amb salses casolanes com la maionesa i el formatge, en són alguns exemples. El format com es consumeix l’aliment també afecta, els productes líquids o semilíquids com els batuts o triturats són més fàcils de digerir i per tant, el seu pas per l’estómac i la seva absorció a nivell intestinal són més ràpids i permet menjar més quantitat en una sola vegada o tornar a menjar al cap de poc temps sense tenir sensació de plenitud. Per tant en aquests casos, és preferible el suc de fruita en comptes de la fruita o els purés en front a l’aliment íntegre.  Altres recomanacions també poden ser importants com estimular la gana proposant sabors i textures diferents, no abusar d’estimulants com el cafè, no saltar-se cap àpat i hidratar-se fora dels àpats principals per no saciar-se abans d’hora. Finalment, realitzar exercicis de carga i de força augmentaran la massa muscular i no la grassa corporal i estimularan la resorció òssia. 
 
Si el teu propòsit és augmentar el pes corporal cal que ho facis de manera saludable assegurant tots els macro i micronutrients necessaris a la dieta  i realitzant exercicis de força per incrementar la massa muscular. 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable