La teva veu
Mas Jalech
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Eco Agricultura MARJALA
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
21 juny 2021 · 3096
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista




COM FER UNA BONA AMANIDA

Amb l’arribada de la calor ens fa més mandra cuinar i el cos ens demana plats més frescos i lleugers. Comença la temporada bona de les amanides. El que cal tenir clar és que una amanida no és una mica d’enciam embossat, pastanaga ratllada, tomàquet i ceba, cal anar més enllà i omplir el plat amb verdura de fulla verda, greixos saludables, proteïna, vitamines i minerals. Heu de fer combinacions del màxim de colors possibles i variades perquè cada dia siguin diferents, apetitosos i nutritives.



A mi m’agrada recomanar de fer amanides seguint grups d’aliments i posant com a mínim 1 de cada grup perquè siguin completes, fer plats únics i no falti de res.

  1. Fulla verda o hortalisses: Espinacs baby, enciam fulla de roure, rúcula, escarola, endívia, canonges, col llombarda, api, remolatxa, pastanaga ratllada, ravenets, germinats, bolets variats saltejats o laminats en cru com el xampinyó. També podeu posar fruites que ja trobareu al mercat com nespres, cireres, maduixes, nabius, gerds, mango, nectarina, pinya, préssec o acabar les últimes taronges, peres i pomes.
  2. Greixos saludables: Fruits secs torrats, llavors variades, olives amb pinyol (tipus Aragó o arbequina), alvocat...
  3. Proteïna: Formatge tendre o fresc de cabra, verat, seitons, sardines, musclos o escopinyes en conserva, pop planxa, bacallà esqueixat, salmó fumat, encenalls de pernil o de gall d’indi, tires o daus de pollastre planxa, ou dur, truita... O també proteïna vegetal com llegums cuits, tempeh o tofu.
  4. Per amanir: OLIS VEGETALS SENSE REFINAR com Oli d’oliva verge, oli de sèsam, oli de lli o oli de coco. També vinagre de poma que és menys àcid que el de vi o llimona o suc de cítrics. Sal, sal d’herbes o salsa de soja. Herbes aromàtiques o espècies (alfàbrega, menta, romaní, mostassa, julivert, curri, cúrcuma, gingebre...). Finalment, també podeu fer vinagretes casolanes o salses saludables com la de iogurt...
  5.  A l’últim grup trobem els hidrats de carboni complexes: arròs integral, quinoa, fajol, bulgur, mill, patata, moniato...



Us dono algunes idees que triomfen:

  • Espinacs baby amb germinat d’alfals, formatge fresc de cabra o feta, taronja i pipes de carbassa i quinoa
  • Patata, poma fuji (o la més àcida), aranyons vermells secs, enciam fulla de roure, nous, pernil ibèric i alvocat
  • Patata, olives negres, ceba marinada, col llombarda, verat i maionesa casolana
  • Amanida de cigrons, ceba, tomàquet, fulles de menta i pipes variades, amanit amb oli, sal, pebre i llimona


És una bona estratègia per fer cuina d’aprofitament i afegir a les amanides tot allò que potser es faria malbé a la nevera. Gaudiu de plats saludables, nutritius amb molt color i sabor i cada dia creeu-ne una de diferent.

Podeu escoltar la càpsula de nutrició de com fer una bona amanida al següent enllaç

Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Herbes provençals
Herbes provençals

Ecoalimentaria: Tenda oberta al 2010 a Horta, amb distribució a domicili a Barcelona ciutat i província. Fruita i verdura ecològica, de temporada i proximitat i més de 1000 productes eco.