La cúrcuma és reconeguda per les seves propietats antiinflamatòries, antioxidants i antimicrobianes. El component actiu més conegut de la cúrcuma és la curcumina, un compost bioactiu que ha demostrat tenir efectes beneficiosos en la prevenció i el tractament de diverses malalties cròniques.
A la cuina, la cúrcuma s’utilitza principalment per donar color i sabor als plats, sobretot a la cuina índia, però també a moltes altres gastronomies asiàtiques i, cada vegada més, en la cuina occidental. Es pot afegir a arrossos, guisats, sopes, o fins i tot a batuts i infusions.
Pasta amb cúrcuma i verdures saltejades
Ingredients (per a 4 persones):
-
400 g de pasta (espaguetis, macarrons o la teva preferida)
-
1 culleradeta de cúrcuma en pols
-
2 cullerades d’oli d’oliva verge extra
-
1 ceba mitjana, picada fina
-
2 grans d’all, picats
-
1 pebrot vermell, tallat a tires
-
1 carbassó, tallat a daus
-
100 g de bolets frescos (xampinyons o shiitake), laminats
-
200 ml de nata líquida (opcional, pots substituir per llet de coco per a una versió vegana)
-
Sal i pebre al gust
-
Julivert fresc, picat, per decorar
-
Formatge parmesà ratllat (opcional)
Elaboració:
Bull una olla gran amb aigua i afegeix-hi una mica de sal. Cou la pasta segons les instruccions del paquet fins que estigui al punt (al dente). Escorre-la i reserva una mica de l'aigua de cocció.
En una paella gran, escalfa l’oli d’oliva a foc mitjà. Sofregeix la ceba i l’all durant uns 3 minuts, fins que estiguin daurats i aromàtics.
Afegeix el pebrot vermell, el carbassó i els bolets. Salteja-ho tot junt durant uns 5-7 minuts, fins que les verdures estiguin tendres però amb una mica de textura.
Baixa una mica el foc i afegeix la cúrcuma en pols. Barreja bé perquè es distribueixi uniformement entre les verdures.
Incorporar la nata líquida (opcional): Si fas servir nata o llet de coco, afegeix-la ara i remena fins que quedi una salsa suau. Deixa coure a foc lent uns 3 minuts. Si prefereixes una recepta més lleugera, salta aquest pas.
Afegeix la pasta escorreguda a la paella amb les verdures i barreja bé perquè s'impregni del sabor de la cúrcuma i les verdures.
Si cal, afegeix una mica de l’aigua de cocció reservada per donar més cremositat.
Reparteix la pasta als plats, decora amb julivert picat i, si t’agrada, una mica de parmesà ratllat.