ARRELS A LA TARDOR
Sembla que l’estiu s’allarga cada any una mica més i aquell fred que acompanyava l’època de torrar castanyes i coure moniatos al forn és tímid i només treu el cap per refrescar els vespres. Però en realitat la tardor ja ha arribat i amb ella els aliments d’aquesta estació. Per tant, cal començar a canviar la compra i omplir el rebost i el frigorífic de fruites i verdures de temporada.
En aquesta ocasió us parlaré de les verdures d’arrel, unes indispensables a la cuina de tardor per a preparar l’organisme de cara a l’hivern. En trobareu algunes de ben conegudes i apreciades com la pastanaga però també d’altres que la cuina moderna està recuperant com l’apirave o el salsafí. Totes elles tenen en comú que es cultiven sota terra i que aporten nutrients o hidrats de carboni complexes que ajudaran a l’organisme a resistir les baixes temperatures i les típiques infeccions de tardor, juntament amb bulbs com cebes, porros o alls i tubercles com la patata o el moniato, acabaran d’arrodonir els plats de tardor. Altres arrels, a més de les citades, són els ravenets, els naps, la remolatxes o la xirivia. Si les coneixeu, sabreu que difereixen molt en sabor i colors, fet que les fa encara més interessants per a crear plats apetitosos. Per exemple, la pastanaga i la remolatxa dolces i de colors taronja i vermell intensos, respectivament, serveixen per a fer cremes o ratllar-les en cru a una amanida, o fins i tot per fer-ne algun postres. El ravenet, pot donar un toc picant i cruixent a entrants vegetals o també amanides, i la xirivia pot ser un puré ben fi per acompanyar una carn o un peix. Però sobretot, sobretot, les verdures d’arrel seran les grans protagonistes per aportar aroma i sabor als caldos i estofats.
Aquesta tardor, atreveix-te amb els colors i vegetals de temporada i omple de taronges, vermells i blancs els plats. Afegeix les verdures d’arrel i enriqueix les cremes i els caldos, o fins i tot, cou-les al forn amb herbes aromàtiques o espècies al gust i serveix-les com a guarnició de plats principals.