La teva veu
Oidà!
La Circula...
Laura Cros...
peix a cas...
El Rinclow...
Xevi Gonza...
Jordi Bosc...
CataNostru...
NO ÉS MÀ...
Nadine Cam...
Daniele Di...
Comarques ...
Reeducant ...
Laura Sola...
Peixaterie...
Receptes E...
Yolanda - ...
Molí de l...
Elisenda S...
Mas Jalech
Món Ferme...
Marina Mir...
BonaTerra
Albert «C...
Mel dels E...
La Vegana ...
17 gener 2023 · 2328
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
ALIMENTACIÓ VEGETARIANA

Quan es sent a parlar d’alimentació vegetariana o vegana, tot i ser cada vegada més freqüent i habitual a la societat actual, es tendeix a pensar en una alimentació pobre, on manquen nutrients, avorrida o fins i tot qüestionable. Doncs precisament, segons l’Associació Americana de Dietètica, són tot el contrari, ben planificades, són dietes saludables, suficients, poden prevenir certes patologies com la hipertensió, la diabetis tipus 2 o el síndrome metabòlic, són més sostenibles i recomanables en qualsevol etapa de la vida, fins i tot en l’embaràs o la infantesa. 
 
El problema principal de les dietes vegetarianes o veganes, és la manca d’assessorament professional que hi ha al darrere i, al final, poden acabar sent tant poc saludables com d’altres corrents dietètiques. Sovint acaben basant-se en aliments ultraprocessats, menjar ràpid, productes de poca qualitat nutricional, farines refinades, sucres d’addició, greixos saturats o trans o bé, abusar de fregits, refrescs i brioixeria. Per exemple, és molt a l’abast i es poden trobar a gairebé tots els establiments alguns preparats de proteïna vegetal plens d’additius o les imitacions de formatge sense fermentar i fetes amb olis refinats. Per això, cal assegurar tots els nutrients, que siguin completes i suficients en proteïnes, calories, vitamines i minerals, sobretot en nens i embarassades i, en cas de ser necessari suplementar aquelles que es puguin trobar en dèficit. La base seran les verdures i hortalisses, a dinar i sopar i a poder ser 1 de les racions en cru, la fruita fresca, els fruits secs (1 grapat a mà tancada variat, sense ser fregit ni salat), les llegums, de tot tipus i de qualsevol manera; Els tubercles i els cereals integrals; els succedanis de la soja com la texturitzada, el tofu o el tempeh o també el seità (tot i que aquest al provenir dels cereals i ser gluten, no és proteïna completa i cal combinar-lo amb fruits secs). Els ous; els lactis i derivats, si es consumeixen, o els iogurts vegetals fermentats però tots ells naturals i sense sucre. Les llavors i els olis vegetals sense refinar com el d’oliva verge i; gairebé sempre tant en dietes vegetarianes o veganes, un suplement de vitamina B12 que aporti uns 2500micrograms a la setmana en adults. 
 
Si ets vegetariana o vegana o estàs pensant en ser-ho o en fer canvis en la teva alimentació perquè aquesta sigui més sostenible, assegurat de rebre assessorament per part de dietistes professionals que evitin dèficits nutricionals i t’ofereixin eines i pautes completes, suficients i sobretot que les puguis gaudir.
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
turbot
turbot

Peixateria Joan Marés : Responsable