La teva veu
Oidà!
Laura Cros...
Reeducant ...
Laura Sola...
Jordi Bosc...
Casa Bella...
Mas Jalech
EcoBouleva...
Comarques ...
La Circula...
peix a cas...
El Rinclow...
Xevi Gonza...
CataNostru...
NO ÉS MÀ...
Nadine Cam...
Daniele Di...
Peixaterie...
Receptes E...
Yolanda - ...
Molí de l...
Elisenda S...
Món Ferme...
Marina Mir...
BonaTerra
Albert «C...
Mel dels E...
La Vegana ...
05 desembre 2022 · 873
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista
ALIMENTACIÓ PEL SISTEMA IMMUNITARI

El sistema immunitari és un sistema força complex, que resumidament s’encarrega de fer front als patògens i de combatre’ls. És a dir, discerneix entre el que és propi o el que és estrany de l’organisme. Cal tenir present aquest sistema durant tot l’any, però sobretot als mesos de més fred o als canvis sobtats de temperatura de la tardor.   
 
És important que les barreres de defensa funcionin correctament per tal d’evitar les infeccions característiques de l’època com les gastroenteritis o les grips. Per tant, per tal de beneficiar-les i modular-les cal mantenir una alimentació correcta i enfocada a afavorir el sistema immunitari. A més d’evitar els aliments que poden empitjorar el seu funcionament com l’excés de sucres d’addició, les farines refinades, els processats, la brioixeria, les grasses saturades provinents d’embotits o olis refinats, o l’alcohol i el tabac; és important assegurar la presència de certs aliments a la dieta que aportin les vitamines i els minerals necessaris per a reforçar-lo. Per tant, l’alimentació ha de ser rica en fruites i verdures de temporada com els cítrics, la taronja, la mandarina, el kiwi o el caqui;  les crucíferes com la coliflor o el brócoli i els pebrots o el julivert, totes elles riques en vitamina C, sobretot si es consumeixen crues o poc cuinades. També han de formar part de l’alimentació de tardor les fonts de betacarotè i provitamina A com les pastanagues, la carbassa, el moniato, o els espinacs; sense oblidar els antioxidants, els aliments rics en vitamina E i els que contenen zinc, seleni i ferro. Els ous, els cereals complets, les llavors com sèsam, el lli i la xia, els fruits secs, l’oli d’oliva verge, les nous de brasil (màxim un grapat a mà tancada setmanal), els llegums i el peix o el marisc, sobretot el blau petit del mediterrani com els seitons o el verat. També alguns aliments amb propietats antimicrobianes, antiinflamatòries o fluidificants com l’all, la ceba, el gingebre o els bolets xiitake.  A més a més, al haver-hi una relació estreta entre la salut intestinal i el sistema immunitari és indispensable mantenir una microbiota sana i, per tant, caldrà aportar aliments fermentats com les verdures fermentades tipus kimchi o xucrut, o d’altres en conserva com els cogombrets o els derivats lactis natural com el iogurt o quefir, diàriament. Finalment, i no per això menys important, és interessant realitzar alguna activitat física moderada a l’aire lliure per mantenir-se actiu i assegurar la síntesis de vitamina D. 
 
Seguir una alimentació saludable i enfocada a reforçar els sistema immunitari, mantenir-se actiu, assegurar un bon descans, i realitzar activitats a l’exterior, és imprescindible per prevenir els refredats, les infeccions o les gastroenteritis característiques de l’època.


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Crosas Gonzalez
Dietista i Nutricionista

Sóc la Laura Crosas Gonzalez, Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica per la Universitat de Barcelona amb extensió Universitària de Nutrició Esportiva. Titulada en Naturopatia per la IFP Sanitaria Roger de Llúria i especialitzada en patologies digestives, sobrepès i obesitat. Des de fa més de 10 anys treballo a l’Herboristeria i Dietètica Salus de la Garriga on actualment també passo consulta.
Amb el contingut del bloc, pretenc promoure una alimentació i hàbits saludables que millorin la qualitat de vida de les persones i compartir la meva passió i coneixement sobre la nutrició, la cuina i aquells aliments dels que ens proveeix la terra.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Alvocat
Alvocat

Horta La Garriga: Productors de verdura i fruita i distribuïdors de alimentació en general