Portar una dieta lliure de gluten descontrolada et pot portar a cometre alguns errors. En aquest article veurem els 6 errors més comuns en aquest tipus de dietes.
Ningú neix ensenyat.
Al món hi ha 70 milions de persones celíaques. N’ets una? Pren nota.
Potser t'han diagnosticat de celiaquia fa poc i estàs una mica espantada sobre allò que et ve a sobre. O potser ets celíaca de fa temps i has agafat alguns costums «poc saludables». Ningú neix ensenyat!
En tots dos casos t’anirà bé conèixer els errors que més es cometen en una dieta lliure de gluten. Eviteu-los! Per la teva salut!
Els 6 errors de les dietes sense gluten.
1️⃣ Començar una dieta sense gluten sense fer els deures.
Aquest és l’error que cometen els impacients. Quan tens un examen t'has de preparar, oi? Doncs començar a alimentar-se sense gluten és com un examen: cal estudiar abans. Així que ves a Google i informa't de temes com:
-
Quins productes són lliures de gluten en el seu estat natural?
-
Com s'etiqueten els productes que contenen gluten?
-
Hi ha una associació de celíacs a prop del teu lloc de residència? Passa-hi i demana informació!
-
Quins són els punts clau en la nutrició d’una persona amb celiaquia?
En resum: CAL ESTAR INFORMAT.
estudiant per a ser celíac
2️⃣ Menges massa ultraprocessats.
Quan comences en aquest món gluten-free t'adones que «hi ha opcions». Hi ha pa sense gluten, galetes sense gluten, magdalenes sense gluten, hi ha de tot! I penses «encara sort, tot i que el preu estigui pels núvols, HI HA DE TOT».
I és veritat, avui dia pots trobar qualsevol aliment amb la seva etiqueta «Sense gluten». Però «Sense gluten» no vol dir SA. Fixa't en els ingredients dels productes ultraprocessats sense gluten. Estan plens de sucre i additius que afecten greument la teva salut.
Deixa de menjar aquests productes ultraprocessats i comença a ALIMENTAR-TE de veritat: cereals integrals, pseudocereals, fruita, verdura, llegums…
3️⃣ T'has oblidat del gluten no alimentari.
Un altre error habitual: pensar únicament en els aliments i oblidar-se de tota la resta.
T’ho creguis o no, és possible que els teus productes d'higiene no siguin totalment lliures de gluten. Productes com la pasta de dents, el llapis o el bàlsam labial, els suplements nutricionals i certs medicaments poden contenir gluten.
Llegeix amb atenció les etiquetes d'aquests productes per no endur-te sorpreses.
4️⃣ No dediques temps a llegir les etiquetes.
La normativa, almenys a Espanya, és molt clara:
SI UN ALIMENT ENVASAT CONTÉ GLUTEN,
cal advertir-ho degudament.
Per tant, si comets l'error de no llegir les etiquetes dels aliments, estàs posant en joc la teva salut.
A més, cal estar al dia de les alertes alimentàries per contaminació encreuada. Això és: quan un producte, previsiblement sense gluten, es contamina amb gluten durant la seva producció, i és detectat, s'emet una alerta alimentària indicant el lot afectat.
Per estar al dia d'aquestes alertes, segueix el Twitter de l'Associació de Celíacs de referència.
5️⃣ El teu fill és celíac i juga amb plastilina?
Un error que cometen alguns pares és comprar joguines als seus fills celíacs sense abans llegir-ne les etiquetes.
Els nens es posen qualsevol cosa a la boca!
Un clàssic és la plastilina. Algunes marques, com ara Play Doh, poden contenir traces de gluten.
6️⃣ Fiar-te dels venedors. Error!
La majoria de dependents no tenen ni idea del que és una dieta lliure de gluten. I ells no en tenen la culpa, haurien d'estar formats per la seva empresa! Quantes vegades he sentit que «l'espelta no té gluten»!
Fiar-te dels dependents és un error, tret que vagis a botigues especialitzades.
Has d’estar informat al 100% del que pots o no pots menjar, no deixis la teva salut a les mans dels altres.
6 errors que comets en la teva dieta sense gluten. Conclusió.
Hi ha altres errors, com ara: creure que la civada no té gluten (tot i que n'hi ha de certificada sense gluten). Però en aquest article m'he centrat en els 6 errors més comuns que pot cometre una persona celíaca.