12 febrer 2025 · 249
autor@
Oidà




La xirivia, l'arrel dolça d'hivern

La xirivia (Pastinaca sativa) és una arrel comestible molt valorada a la cuina tradicional catalana, especialment durant els mesos més freds. Amb el seu gust dolç i una textura semblant a la pastanaga, la xirivia és un ingredient versàtil i nutritiu que s'ha guanyat un lloc especial a moltes receptes.
 
La xirivia és un producte típic de tardor i hivern. La seva temporada de consum s'estén des de novembre fins a març, moment en què les seves propietats organolèptiques són òptimes gràcies a les baixes temperatures, que potencien el seu sabor dolç característic. A Catalunya, és especialment utilitzada en plats d'hivern com escudelles i estofats.
 

Propietats nutricionals

La xirivia destaca per les seves nombroses propietats beneficioses per a la salut:
 
  • Rica en fibra: Ajuda a regular el trànsit intestinal i a mantenir una bona digestió.
  • Font de vitamines: Especialment vitamines del grup B i vitamina C, que reforcen el sistema immunitari.
  • Baixa en calories: Ideal per a dietes equilibrades o per perdre pes.
  • Minerals essencials: Conté potassi, magnesi i fòsfor, bons per a la salut cardiovascular i la funció muscular.
  • Antioxidants naturals: Ajuden a combatre els radicals lliures i a prevenir l'envelliment cel·lular.

Tot i que és una arrel molt coneguda i versàtil a la cuina no sempre sabem com utilitzar-la, per això us proposem algunes idees:
 
  • Purés i cremes: La xirivia aporta una textura cremosa i un sabor dolç a les cremes de verdures.
  • Escudella i carn d’olla: És un clàssic de la cuina catalana, on la xirivia dona profunditat i aroma al brou.
  • Estofats i guisats: Pot ser afegida a estofats de carn o vegetals, aportant un toc dolç i especiat.
  • Chips saludables: Tallada fina i enfornada amb un raig d'oli d'oliva i espècies.
  • Rostida al forn: Com a acompanyament, es pot barrejar amb altres arrels com pastanagues i naps.
 
La xirivia és un producte humil però extraordinari, que aporta sabor, nutrients i autenticitat a la cuina d'hivern. Aprofitem la seva temporada!
 
 
 
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Oli bio coco 250ml
Oli bio coco 250ml

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...