La teva veu
Eco Agricultura MARJALA
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Oleic9 by Ocean Amenities SLU
Cor del Montseny
mel el remei
Lleteria Les Feixes
Laura Solans
Or de Vall Major
Nadine Campos
Avui Sortim
Clot de les Soleres
Receptes Express
Eco Pagesos
Formatgeria Mas d'Eroles
Oidà!
Molí de les Tinalles
Laura Crosas Gonzalez
L'Encaix Espai de joc
Rete Demos
Carme Pla Sancho
Associació Manou
Ton Rimbau
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Elisenda Soler
12 febrer 2025 · 252
autor@
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.




La xirivia, l'arrel dolça d'hivern

La xirivia (Pastinaca sativa) és una arrel comestible molt valorada a la cuina tradicional catalana, especialment durant els mesos més freds. Amb el seu gust dolç i una textura semblant a la pastanaga, la xirivia és un ingredient versàtil i nutritiu que s'ha guanyat un lloc especial a moltes receptes.
 
La xirivia és un producte típic de tardor i hivern. La seva temporada de consum s'estén des de novembre fins a març, moment en què les seves propietats organolèptiques són òptimes gràcies a les baixes temperatures, que potencien el seu sabor dolç característic. A Catalunya, és especialment utilitzada en plats d'hivern com escudelles i estofats.
 

Propietats nutricionals

La xirivia destaca per les seves nombroses propietats beneficioses per a la salut:
 
  • Rica en fibra: Ajuda a regular el trànsit intestinal i a mantenir una bona digestió.
  • Font de vitamines: Especialment vitamines del grup B i vitamina C, que reforcen el sistema immunitari.
  • Baixa en calories: Ideal per a dietes equilibrades o per perdre pes.
  • Minerals essencials: Conté potassi, magnesi i fòsfor, bons per a la salut cardiovascular i la funció muscular.
  • Antioxidants naturals: Ajuden a combatre els radicals lliures i a prevenir l'envelliment cel·lular.

Tot i que és una arrel molt coneguda i versàtil a la cuina no sempre sabem com utilitzar-la, per això us proposem algunes idees:
 
  • Purés i cremes: La xirivia aporta una textura cremosa i un sabor dolç a les cremes de verdures.
  • Escudella i carn d’olla: És un clàssic de la cuina catalana, on la xirivia dona profunditat i aroma al brou.
  • Estofats i guisats: Pot ser afegida a estofats de carn o vegetals, aportant un toc dolç i especiat.
  • Chips saludables: Tallada fina i enfornada amb un raig d'oli d'oliva i espècies.
  • Rostida al forn: Com a acompanyament, es pot barrejar amb altres arrels com pastanagues i naps.
 
La xirivia és un producte humil però extraordinari, que aporta sabor, nutrients i autenticitat a la cuina d'hivern. Aprofitem la seva temporada!
 
 
 
 
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa





Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Oidà!
Oidà❗ L' eCommmerce 🛒 via WhatsApp que connecta ciutadans, productors i botigues locals de Catalunya.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Xai de ramat o d’engreix
Xai de ramat o d’engreix

Aniol SL: Xai Ecològic criat dins el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, al terme d'Olot. Segells CCPAE i Fet al Parc. El nostre ramat d'ovella ripollesa té una de les millors p...