La teva veu
L'Encaix Espai de joc
Laura Crosas Gonzalez
Jordi Bosch - Mama Fermenta
Receptes Express
Nadine Campos
Rete Demos
Formatgeria Mas d'Eroles
Carme Pla Sancho
Eco Agricultura MARJALA
Laura Solans
Associació Manou
Ton Rimbau
Oidà!
Horta de la Tuka
peix a casa
Mas Jalech
Reeducant les violències
Casa Bella natura
EcoBoulevard
Comarques al plat - Jo cuino en català
La Circular
El Rinclowncito
Xevi Gonzalez
CataNostrum
NO ÉS MÀGIA ÉS CUINA
Daniele Dibitonto
Peixateries La Garriga
Yolanda - La Perla Selecta
Molí de les Tinalles
Elisenda Soler
Món Ferment
19 gener 2023 · 1499
autor@
Laura Solans
Què està passant amb el canvi climàtic i les estacions?

Creus que el canvi climàtic és un problema del futur?

Reflexiona-hi un moment.
 
Encara que et sembli o que ens venguin que el canvi climàtic és una amenaça llunyana, ja és una realitat i estem patint-ne les seves conseqüències. Actualment, ja estan canviant les estacions i s’està desequilibrant el cicle natural de les plantes, de les aus i altres animals migratoris i, en definitiva, de les persones.
 
Anem a veure els efectes del canvi climàtic amb més detall.
 

Canvi climàtic: Quines evidències trobem a Catalunya?

El clima ha evolucionat sempre de manera natural, però estem vivint una nova classe de canvi climàtic: un que posa en perill els ecosistemes naturals i el benestar de la humanitat.
A Catalunya, per exemple, trobem diverses evidències que demostren que el canvi climàtic no és cap mite. Segons el Butlletí anual d’indicadors climàtics 2021 (BAIC 2021), algunes d’aquestes evidències són:
 
  • Increment de la temperatura mitjana anual de l’aire. La variació de la temperatura mitjana de l’aire a Catalunya, per al període 1950-2021, mostra un augment d’1,8°C en els darrers 72 anys.
  • Canvis en la precipitació. Encara que les dades globals anuals no presenten cap variació significativa, les pluges d’estiu presenten una disminució d’un 4,8% de mitjana per decenni en els darrers 72 anys.
  • Canvis en els extrems climàtics. En el període 1950-2021, augmenten tots els indicadors d’un clima més càlid i disminueixen els relacionats amb un clima més fred. A més, incrementa la intensitat i la durada de les sequeres.
  • Canvis en les glaceres i en la neu del Pirineu. Augmenten les pèrdues de gruix de gel. Al BAIC 2021 es recullen pèrdues d’1,5 cm/any, que tripliquen les mitjanes del període 1985-2005.
 
Sens dubte, totes aquestes variacions climàtiques ens confirmen que les temperatures estan augmentant i que les sequeres són cada cop més intenses. Res que no haguem comprovat ja durant aquest estiu: les reserves d’aigua a Catalunya han arribat a nivells molt crítics i hem patit repetides onades de calor i greus incendis.
 

Les estacions de la primavera i la tardor: Estan desapareixent a causa del canvi climàtic?

T’has adonat que passem de l’abric a la samarreta de tirants en qüestió de dies?
 
Els períodes de transició de primavera i de tardor estan desapareixent. Segons diversos estudis de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), els estius comencen una setmana abans cada dècada i acaben uns tres dies després de l'estiu. Aquest 2022, l'estiu ja s'ha avançat entre 20 i 40 dies a la primavera.
 
De la mateixa manera, segons l’AEMET, l’estiu s’allarga uns 10 dies de mitjana per dècada i, actualment, l’estiu ja dura 5 setmanes més que a principis dels anys 80. I és que aquesta estació és la més afectada pel canvi climàtic i es tradueix en un estiu cada vegada més llarg i més càlid.
 
Les dades no enganyen: la primavera i la tardor estan desapareixent. I com afecta aquesta situació al planeta? 

La fenologia: Com afecta la climatologia a les plantes i als animals

La fenologia és la ciència que estudia aquesta relació entre els factors climàtics i el comportament de les plantes i dels animals. A través d’aquesta ciència, s’ha observat que l’alteració de les estacions modifica els cicles naturals de les plantes i els animals com, per exemple:
 
  • Les plantes floreixen abans, però els seus pol·linitzadors encara no estan desperts. Això fa que no hi ha cap insecte que fecundi les plantes i aquestes no donen fruit. Fins i tot, enguany, amb les altes temperatures de setembre i octubre, algunes plantes han interpretat que havia tornat el bon temps i han tornat a florir.
  • Les fulles dels arbres no cauen, mantenen el seu verd més temps i s’altera el cicle de l’arbre, tot a causa de les altes temperatures.
  • Les aus i altres animals migratoris no troben menjar. Les aus, per exemple, poden viatjar cap a un nou lloc i allà trobar-se sense menjar, ja sigui perquè els insectes encara estan hivernant o perquè la floració de les plantes ja ha passat.
Com pots veure, el canvi climàtic està afectant tot l’ecosistema natural del planeta, on els ritmes i el temps ho són tot. L’alimentació i els cicles de reproducció de molts animals i plantes estan en perill i això ens afecta a tots i totes.
 
Segur que has vist arbres florint quan no tocava i ocells que migraven i ara no ho fan. T’havies parat a pensar en la causa d’aquestes alteracions?
 
 
---

BIBLIOGRAFIA
El canvi climàtic
Evidències del canvi climàtic
Canvi climàtic: Perdut l'entretemps, perdrem també la tardor i la primavera?
La calor d’aquesta tardor provoca floracions inusuals fora de temporada
Efectes del canvi climàtic en aus migratòries
Plou (encara) menys del que sembla
Phenology: Climate Change is Shifting the Rhythm of Nature
Cambio climático: ¿están desapareciendo el otoño y la primavera en España?
Los meteorólogos advierten de que la primavera y el otoño tienden a desaparecer
El cambio climático ya está afectando las estaciones
La primavera ya no es lo que era… y llega antes
 


Si compres alguna cosa a www.oida.cat mitjançant enllaços a les nostres històries i receptes, és possible que guanyin una comissió l'autor@ del post i les impulsor@s. Això ajuda a donar suport a els nostres veïns i veïnes. Aprèn més, tu també pots incentivar el comerç local recomanant productes de la terra, i treure’t un pico mentre ho fas! www.oida.cat/impulsa. Si no, ens pots enviar una propina 😘 www.oida.cat/propulsa

Comparteix a les xarxes!
Oidà, guanya punts!! Uneix-te a la llista dels dimecres! Cada dimecres un nou missatge al WhatsApp amb notícies de productors, establiments i productes que tens més a prop teu! Si formes part de la llista participaràs en un sorteig mensual d'un val de 10 a 100 euros !!!
autor@
Laura Solans

D'arrels aragoneses, soc curiosa i devorallibres.

Llicenciada en Comunicació i Periodisme Audiovisuals, treballo com a creadora de continguts i comunicadora a Deparaula.

Aprenc en cada projecte i m'agrada la possibilitat de conèixer nous àmbits i, fins i tot, estils de vida.

La formació en periodisme m'ha atorgat les eines per investigar i sintetitzar la informació. I l'experiència m'ha donat les ales per gaudir redactant i perdre'm entre paraules.

Articles sobre el mateix tema
Altres temàtiques
Destacats
Safrà 0,15gr
Safrà 0,15gr

El Rebost del Pou Calent: Oferim productes a granel de proximitat o ecològics. Al Rebost hi pots trobar pasta, llegums secs i cuits, formatges, fruits secs, espècies, conserves, vins, galetes, g...